StoryEditorOCM
Zadar plusZADARETRO ŽIVI!

Sefijeve zadarske priče, nakon gotovo dvogodišnje izolacije, vratile su se na Internet; Ovaj put trajno, u sigurnom okrilju Knjižnice i novom dizajnu!

Piše Matea Gugić
20. svibnja 2020. - 11:59

ZadaRetro je konačno spašen! Eno ga, cijelog, na internetskim stranicama Gradske knjižnice Zadar. Trebala je proći gotovo godina da ovaj vrijedan sadržaj zanimljivih zadarskih kulturno-povijesnih priča ugleda svijetlo dana.

Prisjetimo se: lani, u ožujku, internetskoj stranici „ZadaRetro”, nakon 12 godina, prijetilo je gašenje jer je njezinom autoru, poznatom novinaru, povjesničaru kulture i publicistu Abdulahu Seferoviću, kao umirovljeniku, postalo preskupo plaćati godišnji najam usluga web servera koji iznosi nešto manje od 300 kuna. Tada se nitko do nadležnih institucija, poput Grada ili Županije, nije javio i pokazao bar malo volje i želje za potporom ovom vrlo vrijedom sadržaju koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, još 2010. godine, preuzela u trajno čuvanje kao dio hrvatske kulturne baštine.

Ipak, zaposlenici Gradske Knjižnice Zadar odmah su znali što im je činiti: odlučili su „udomiti” stranice ZadaRetra i tako ga spasiti od zaborava. No, od tada, baš tog ožujka 2019., sve do prije nekoliko dana, ZadaRetro nije bio na njihovim službenim stranicama.

Razlog: pravni problemi.

Naime, cijeli proces je zapeo zbog autorskih prava jer je sadržaj, kojeg je Knjižnici povjerio Seferović, bio prepun fotografija za koje nisu imali autorsko pravo korištenja.

Kad su konačno i tu veliku prepreku svladali, stigla je, pogađate- korona. No, upravo je to bio razlog da se knjižničar Mladen Masar uhvati u koštac s teškim poslom prebacivanja svih Sefijevih tekstova u digitalno drugačiji sustav Knjižnice.

- Vjerujem kako je Sefiju puno više trebalo da sve to napiše, nego meni da prepišem – odmah se našalio Masar, inače i sam diplomirani povjesničar umjetnosti, dodajući kako mu je sve to sigurno ispunilo dva mjeseca njegovog vremena.

- Mislim da je rad od kuće puno utjecao na brzinu jer je kod ovakvih poslova koncentracija ključna, a kućni mir je dopuštao da sve obavim bez većih poteškoća – rekao je Masar istaknuvši da je svakako bio gušt raditi sa Sefijem.

image
"Trebalo mi je skoro dva mjeseca. No, nama je svima stvarno drago da smo mogli pomoći u očuvanju ovih za grad iznimno važnih tekstova!"
Hanza Media

- Ma fascinantno je da čovjek sa svojih 86 godina tako britko razmišlja, brzo kopča stvari i ima lucidne sugestije. Nama je svima stvarno drago da smo mogli pomoći u očuvanju ovih za grad iznimno važnih tekstova koji otkrivaju zaista zanimljive, nepoznate detalje o raznim ljudima i spomenicima kulture uvezane u pitke priče. Ako itko bar malo gleda detalje po gradu, sigurno se barem jednom zapitao zašto je to nešto baš tu di je i zašto izgleda baš tako kako izgleda? E pa Sefi na ta pitanja odgovara na široj javnosti zanimljiv način. Iako je Sefi autoritet, na primjer na području povijesti lokalne fotografije, on ZadaRetro ne piše nužno na znanstveni, već publicistički način koji se lako čita te privlači svojom formom sve Zadrane i one koji se zanimaju za ovaj grad. Sefi zna kako ispričati te priče i stoga zaista možemo reći da je lokalni autoritet za te zadarske štorije – ističe Masar te te otkriva koji su sljedeći koraci:

- S obzirom da smo riješili gotovo kompletan integralni sadržaj izvrnog portala, osim dvije posljednje galerije portfolia s kojima trenutno imamo tehničkih poteškoća, plan je da Sefi nastavi raditi jer smo mu omogućili da sam može objavljivati. Svakako bismo većinu tog sadržaja pretvorili u e-knjgu jer se sadržaj pokazao zgodnim baš za takvo izdanje. Vidjet ćemo samo hoće li potrajati rad od kuće jer će o tome ovisit oće li to biti brzo ili pak kasnije – zaključio je Masar.

"Nadam se kako će nakon pandemije oživjeti zadarsko kulturno ozračje!"

Razgovarali smo i sa samim autorom, Abdulahom Seferovićem, koji nam je kratko prokomentirao konačno „vraćanje u život” njegovih zadarskih kronika:

- Napokon svoj među svojima! Nakon gotovo dvogodišnje izolacije, ZadaRetro ponovno se vratilo na Internet. Ovaj put trajno, u sigurnom okrilju i novom dizajnu. Stara inačica ostaje u Hrvatskom arhivu weba. Ovakav obrat i revitalizaciju omogućila je Gradska knjižnica u kojoj je prepoznato značenje ovih stranica. To je onaj genius loci u kome se gnijezdi zadarski osjećaj za gradski kulturni identitet. Dakako, novi početak zahtijeva i nove obveze.

Stoga, ne preostaje mi ništa drugo nego svladati nove forme i nastaviti dopisivati nova zapažanja. Nadati se kako će sada, nakon ove pandemije, zaživjeti zadarsko kulturno ozračje, a s njim i moje grintanje. I, dakako, još nešto! Želim se zahvaliti Gradskoj knjižnici, ali i Slobodnoj Dalmaciji – rekao je Sefi.

A mi mu samo možemo poželjeli još puno dobrih zadarskih priča!

image
"Novi početak zahtijeva i nove obveze.
Stoga, ne preostaje mi ništa drugo nego svladati nove forme i nastaviti dopisivati nova zapažanja.!"
Hanza Media
18. travanj 2024 15:05