StoryEditorOCM
Zadar plusRAŽANAC

Šika Šimica Miletić proslavila stoti rođendan! Ostala je udovica u 25. godini, muž Šime, njena prva i posljednja ljubav poginuo je oslobađajući Rijeku

Piše Branko Božić
14. veljače 2020. - 19:50
Šika Šimica Miletić rođena Papić iz Ražanca, proslavila je zaista rijedak jubilej, sto godina životaBranko Božić

U atmosferi prepunoj ljubavi, veselja i zadovoljstva Šika Šimica Miletić rođena Papić iz Ražanca, proslavila je zaista rijedak jubilej, sto godina života. Na obiteljskoj svečanosti za rođendanskim stolom okupili su se njezini potomci, kći Dragica, suprug joj prof. Jure Kožul, unuk Marko sa suprugom Jelenom, unuka Katja sa suprugom Nikolom, te brojna rodbina, prijatelji i znanci iz Ražanca, Zadra, Vrsi i Zatona.

Šika Šimica je rođena u mjestu Vlašići na otoku Pagu od oca Ivana i majke Antice Papić 13. veljače daleke 1920. godine kao treće dijete po redu. Sa svojim pokojnim suprugom Šimom Miletićem, vjenčala se 1943. godine u župnoj crkvi u Vlašićima. Samo nakon dvije godine, točnije 29.4.1945., u svojoj 25 godini života, ostala je udovica do današnjih dana, budući da joj je suprug Šime navedenog datuma poginuo na predjelu Katarina u gradu Rijeci, kao pripadnik 19. Divizije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pri oslobađanju Rijeke i Trsta od fašističkih okupatorskih snaga.
Porodila je kćerku Dragicu dva mjeseca nakon pogibije svog supruga. Do unatrag nekoliko godina živjela je u svojoj kući u Rtinskom zaseoku Miletići, a kad više nije mogla sama skrbiti o sebi, udomila ju je njezina kći Dragica sa obitelji u Ražancu.

Čitav život uz "mižernu" partizansku mirovinu svoga supruga, održavala je vinograd te se bavila poljoprivredom i povrtlarstvom kako bi prehranila sebe i svoju kćerku jedinicu Dragicu, koja je svoj radni vijek okončala i otišla u mirovinu s posla stomatologinje u Ražancu. Na njezinu sreću u tim kritičnim vremenima financijski ju je iz Amerike pomagao brat Tome, dok su joj djeveri to jest braća od pokojnog supruga Šime u Rtini bili stalno pri ruci.
Slavljenicu baku Šimicu život uistinu nije mazio.Što se pak tiče bolesti tijekom njezinih sto godina jednom je kao mlada imala upalu pluća, lagani infarkt srca doživjela je prije 15 godina da bi prije par godina slomila kuk. Tada je tako reći bila "otpisana", ali Šimica se je ubrzo nakon toga vratila u normalan život, koji živi sada u svojoj stotoj, kao "ptica-feniks".

Baka Šika Šimica, kojoj su osim neposredno, čestitke čitavog dana za rođendan stizale poštom, telefonom i mobitelima iz Ražanca, Zadra, Amerike, Slovenije i Austrije, unatoč dubokoj starosti još je vitalna i izvrsnog zdravlja. Malo slabije vidi i čuje. Noge joj dobro služe pa se bez poteškoća sama kreće po kući, a i sama liježe i diže se iz kreveta. Ne uzima neke jače lijekove. Pamćenje je još služi izvrsno. Apetit joj je također dobar. Ujutro nakon ustajanja popije bijelu kavu s malo kolača. Za ručak na meniju pretežno je lešada od ribe ili mesa sa juhom. Za večeru se pojede voće i popije voćni napitak. Dosta još uvijek voli i obožava povrće i to domaće zelje, blitvu i špinat. Obavezno prije polaska na počinak, popije kamilicu.

-U životu je bilo dosta teških, ali puno više lijepih i nezaboravnih trenutaka. Rano sam ostala bez svog supruga Šime, moje prve i posljednje ljubavi. Težak je to bio život. Nije se ovako lijepo i bogato živjelo kao danas, kazuje nam tihim i nježnim glasom slavljenica baka Šimica te dodaje.

-Sretna sam zbog proslave rođendana. Vrijedilo je živjeti i stvarati kad vidim ovako moje potomke, rođake i prijatelje okupljene ovdje u domu moje kćerke Dragice i njezine familije. Zahvaljujući u prvom redu ljubavi, skladu i kršćanskom pristupu braku i vjeri u gospodina Boga i uz njegov zagovor, uspjela sam se othrvati u životu svim nedaćama, reći će nam sva vesela, radosna i ozarenog te sretnog lica slavljenica. Upitali smo je u čemu leži tajna njezine dugovječnosti na što nam je uz smiješak odgovorila:

-Ja sam bila stalno u pokretu, tako reći i zimi i ljeti. Voljela sam raditi i kretati se i nikad nisam bila nezaposlena. Živjeti se mora skromno, jer u siromaštvu, a ne kako neki misle u bogatstvu i izobilju, je veselje, sreća i zadovoljstvo. Mora se živjeti mirno, staloženo i bez stresova i ne smije se sekirati. Od kada sebe pamtim nikada se s nikim nisam svadila i nekome nisam rekla ružnu riječ. Bogu se obavezno mora moliti jer bez njegove pomoći i podrške nema ništa dobroga, kazala nam je uz ostalo slavljenica baka Šika Šimica Miletić, kojoj su pri kraju ovog nesvakidašnjeg događaja u čast i uz želje za još dug život, okupljeni nazdravili - uz rođendansku tortu, razne kolače - čašom šampanjca.

Na koncu rastajući se sa bakom Šimicom i njezinim najbližima, obećali smo ponovni povratak u njihov topli dom iduće godine istog dana, s nadom da svi skupa narednih 365 dana proživimo u zdravlju, sreći i veselju.

24. travanj 2024 17:24