StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ZVIJEZDA BORILAČKIH VJEŠTINA ZADARSKIH KORIJENA

Silvio Simac: "Glumio sam s Keanuom Reevesom, tukao se sa Stathamom i Boykom, padao s 11. kata..."

23. listopada 2018. - 00:00

Rođeni Zadranin Silvio Simac (44) uspješan je glumac i borac koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri surađivao s najvećim hollywoodskim zvijezdama poput Keanua Reevesa, Scotta Adkinsa, Jasona Stathama, Jeta Lija i Erica Robertsa, čovjek kojemu je ljubav prema mješovitim borilačkim vještinama (MMA) pomogla da kroči u svijet showbiza i danas živi svoj san.

Kao kaskader bio je zamjena brojnim glumcima poput Kevina Nasha, proputovao je svijet, sudjelovao u opasnim pothvatima poput pada s 11. kata zgrade, glumio u akcijskim uspješnicama poput filma "Transporter 3", u filmu "Vjerni Danny" čak je i letio... A sve je počelo dječjom opsjednutošću Bruceom Leejem sredinom sedamdesetih godina, kad je još živio u Zadru. Upoznajte Silvija, uz jedno upozorenje – mogli biste se iznenaditi njegovom pričom, jer ispod velikih mišića i opasnog pogleda krije se drag, vrlo pristupačan sportaš koji za sve svoje suradnike ima samo riječi hvale i koji, ako dopustite, svojom filozofijom života može inspirirati i vaš.

– Svaki uspjeh i svaki čovjekov napredak prati strast, ona je zaslužna za to da nadmašimo vlastita očekivanja i savladamo sve prepreke. Kao dijete, kao i većina moje generacije u Zadru, koliko pamtim, bio sam fasciniran Bruceom Leejem, njegovom brzinom i agilnošću. U dobi od 12 godina krenuo sam na borilačke vještine, a njegov filozofski pristup ostao mi je inspiracija i dandanas – opisuje nam Silvio, koji je još u djetinjstvu rodni grad zamijenio Londonom, te ubrzo započeo mijenjati boje svojih taekwondo pojaseva i natjecati se na međunarodnoj razini.
Kako tvrdi, treniranje borilačkih vještina čitavu mladost osiguravalo mu je da usmjeri energiju na pozitivan i konstruktivan način, istodobno jačajući karakter i volju za uspjehom. Formalno obrazovanje uz treninge nije zanemario, pa je tako diplomirao ekonomiju na londonskom sveučilištu "Thames Valley" i potom nekoliko godina proveo radeći na fakultetu. Paralelno je 14 puta bio prvak Britanije u mješovitim borilačkim vještinama, te je osvojio europsko i svjetsko zlato.

;

Prevagnuo je film

– Predavao sam pet godina na Sveučilišnom odjelu za komercijalni razvoj prije nego što sam dobio prvu priliku da zakoračim u filmsku industriju. Dobio sam ponudu za film "Black Mask 2" 2001. godine. Snimanje se održavalo na Tajlandu, gdje sam proveo tri mjeseca. Nakon tog iskustva, moj fokus i sva moja energija bili su usmjereni na novi životni put – film! – objašnjava nam Silvio. Na snimanju navedenog filma upoznao je akcijskog glumca Scotta Adkinsa, najpoznatijeg po filmskom imenu Yuri Boyka, i odmah se rodilo prijateljstvo. Zajedno su snimili još pet filmova, nastupili na mnoštvo live nastupa i motivacijskih seminara, a druže se i dandanas.

– Sretan sam i osjećam se povlaštenim što sam imao priliku raditi uz velikane filmske industrije. Jason Statham ima golemo iskustvo pa je i jednostavno promatranje njegova profesionalizma na filmu "Transporter" bilo sjajna lekcija za mene. Osim toga, on je super opušten i zabavan momak. Njegova sposobnost da nauči nove poteze koreografije je nevjerojatna. S Keanuom Reevesom sam pak radio na filmu "Man of Tai Chi" i zapamtio ga kao jednog od najskromnijih i najugodnijih suradnika, kojem je njegov tim na prvom mjestu – dao nam je Silvio tako mali uvid u zvijezde na setu.

;

No, njegov posao nije uvijek posut zvjezdanom prašinom, ugodnim druženjima na setu i ćaskanjem s celebrityjima. U otprilike 35 filmova u kojima je sudjelovao, Silvio se obično stvori u kadru usred neke izrazito fizički zahtjevne tučnjave, borbe sa stvarnim ili imaginarnim neprijateljima (poput zombija), opasne akrobacije, penjanja na zgrade i padanja s njih...

– Ponekad zaista jest izazovno i zastrašujuće. Na primjer, radio sam sa Sonom Dutt (Bollywood superzvijezda) u Puni (Indija). Najiskrenije, zdravlje i sigurnost tamo uopće nisu na popisu prioriteta, tako da sam, naravno, bio vrlo oprezan pri obavljanju najstrašnijih akrobacija u karijeri. U borbi moj lik zapravo pada s 11. kata zgrade. Konopima sam bio pričvršćen za zgradu, a ispod nje se nalazio samo "maleni mjehurić" koji je trebao ublažiti moj pad. Tri puta smo ponavljali scenu, najstrašniju u mom životu – opisuje nam Silvio, koji sve svoje akrobacije izvodi sam, a kao zamjena u "strašnim" scenama radi za profesionalce hrvačkog sporta, takozvane WWE zvijezde poput Kevina Nasha, Tylera Manea i Roba Dukesa. Ovaj ljubitelj adrenalina u svojoj srži zagovara holistički pristup tijelu, izvođenju pokreta, ali i životu u cjelini. Evo što je za njega ispunjenje.

Tri elementa ravnoteže

– U našoj potrazi za izvrsnošću moramo stvoriti jedinstvo uma, tijela i duha kako bismo postigli ravnotežu na našem životnom putu. Znanje u umu, snaga u tijelu i iskrenost u srcu tri su atributa optimalnog zdravlja i ispunjenja. Investirajte u karijeru i pronađite svoju strast. Održavajte vjeru živom, ne smijete si ni u jednom trenutku dopustiti da pokleknete. Uza sve što sam učinio kroz život, ljude s kojima sam radio i izazove koje sam nadvladao, sada kada sam otac dječaka od 3,5 godine, mogu reći da sam potpun i da u svakom smislu živim svoj san – kazao nam je Silvio o svojim životnim uspjesima. Evo još nekih – u rujnu prošle godine izišao je film u kojem glumi "Knights of the Damned" i na koji je najponosniji u svojoj karijeri, a do kraja ove godine izići će čak još tri filma u kojima zavodi pogledom, iznenađuje borilačkim vještinama i mišićima.

Ljubav prema Zadru: Tu je proveo prvih 12 godina
– Mogu ja iz Zadra, ali Zadar ne može iz mene! Ipak sam tu proveo prvih 12 godina svoga života – tu je dio moje obitelji, moji korijeni, moje srce. Zato ga posjećujem dvaput godišnje sa svojom novom obitelji. Volim svoj rodni grad, volim domaću hranu, kulturu i krajolik – nostalgično će Silvio o svojem gradu.

 

Odabrao ga Jet Li
U filmu "Vjerni Danny" kineski majstor borilačkih vještina Jet Li je za scenu tučnjave odabrao baš Silvija Simca, i to između 800 prijavljenih kandidata. Silviju je taj film jedan od najdražih jer se ponosi scenom najdulje borbe u svojoj karijeri.
25. lipanj 2024 15:46