StoryEditorOCM
Zadar plusPUBLIKA I STRUČNI ŽIRI

Sinoć proglašenje najboljih i zatvaranje 1. Zadarskog festivala monodrame, evo tko su laureati

Piše Zadarski.hr
5. rujna 2023. - 12:53

U ponedjeljak, 4. rujna, je u crkvi Sv. Lovre na Narodnom trgu u Zadru s početkom u 20 sati, uz svečanu dodjelu nagrada, zatvoren 1. Zadarski festival monodrame. Program je vodila glumica Kazališta lutaka Zadar, Tamara Šoletić. 1. Zadarski festival započeo je 28. kolovoza i u sedam dana, svi zainteresirani gledatelji imali su priliku pogledati osam sjajnih monodrama prema odabiru izbornika i umjetničkog ravnatelja festivala Vinka Radovčića.

Zadarskim festivalom monodrame cilj je bio vratiti publici istinske vrijednosti kazališta kroz prikaz monodramskih ostvarenja priznatih kazališnih grupa, glumica, glumaca, redateljica, redatelja koji svojim pristupom monodramskoj formi, izvedbi i sadržaju nadilaze sam žanr monodrame i pred publiku stavljaju izazove novog kazališnog iskustva koje ni jedan drugi medij ne može pružiti. Teme odabranih monodrama bile su: muško-ženski odnosi, važnost prijateljstva, briga za druge, gubitak voljene osobe, rehabilitacija i integracija u društvo osoba s invaliditetom, ovisnost o društvenim mrežama, kako biti i preživjeti kao žena u maloj sredini, život preko društvenih mreža i brojne druge teme.

image

1. Zadarski festival monodrame

Ustupio: Drama plus

1. Zadarski festival monodrame bio je posvećen cijenjenom zadarskom glumcu i lutkaru Zlatku Košti (1951.-2021.) i upravo je Nagrada za najbolju monodramu prema ocjeni stručnog žirija dobila naziv prema njemu. Idejno rješenje statue nagrade „Zlatko Košta“ osmislili su: Vinko Radovčić i Robert Košta, a izradili su je Robert Košta i Darko Petković.

1. Zadarski festival monodrame održao se u organizaciji Drame plus i Kazališta lutaka Zadar pod producentskim vodstvom osnivača i voditelja Drame plus, Vinka Radovčića i ravnateljice Kazališta lutaka, Iris Pavić Tumpa, a cijeli festival koordinirao je Domagoj Lindinger.

image

1. Zadarski festival monodrame

Ustupio: Drama plus

Generalni  pokrovitelj 1. Zadarskog festivala monodrame bio je Grad Zadar, a pokrovitelj Zadarska županija te im se ovom prilikom također zahvaljujemo.

Od 28. kolovoza do 3. rujna, zadarska je publika s velikim interesom iz večeri u večer pratila sve predstave na 1. Zadarskom festivalu monodrame, tražila se ulaznica više i uz sjajne reakcije poslije svake odgledane monodrame, svi posjetitelji imali su priliku sudjelovati u izboru nagrade publike za najbolju monodramu na taj način da su ocijenjivali svaku monodramu ocjenom od 1 (najniža) do 5 (najviša) i tako svojim glasom pridonijeli konačnom izboru nagrade za najbolju monodramu.

image

1. Zadarski festival monodrame

Ustupio: Drama plus

Izbornik i umjetnički ravnatelj festivala, Vinko Radovčić, izvijestio je da je tijekom sedam dana, svaku večer bio maksimalan broj posjetitelja te je nagrada publike za najbolju monodramu  s prosječnom ocjenom 4,71 pripala autorskom projektu Sanje Milardović „Mala čuda“ u izvedbi i režiji Sanje Milardović te produkciji Teatra EXIT i TeatruM-a. Glumica Sanja Milardović nažalost nije mogla doći u Zadar i preuzeti nagradu, zbog proba za novu predstavu u zagrebačkom Teatru &TD, pa se zahvalila putem video poziva.

Voditeljica programa Tamara Šoletić potom je istaknula da je sve monodrame, pomno i detaljno, svaku večer pratio i stručni žiri koji je radio u sastavu: dr. sc. Teodora Vigato, izv. prof., teatrologinja kao predsjednica žirija te Jasna Ančić, dramska prvakinja HNK Zadar i Dominik Karakašić, dramski glumac i lutkar kao članovi žirija.

image

1. Zadarski festival monodrame

Ustupio: Drama plus

Potom je Dominik Karakašić u ime stručnog žirija objavio da je nagradu „Zlatko Košta“ za najbolju monodramu na 1. Zadarskom festivalu monodrame prema ocjeni stručnog žirija pripala autorskom projektu Edvina Liverića i Nike Ivančić „Cabaret Valeska“ u izvedbi Nike Ivančić i režiji Edvina Liverića te produkciji Studentskog kulturnog centra u Rijeci i Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI).

Dominik Karakašić pročitao je obrazloženje stručnog žirija: Nika Ivančić je s izuzetnim osjećajem za portretiranje stvarne osobe predstavila Valesku Gert u već poodmaklim godinama. Zadivljuje brzim i vještim transformacijama predstavljajući život umjetnice koja se jako uspješno okušala u dramskom, plesnom, kabaretskom izrazu i na neki način bila preteča performansa. Mlada glumica je u ovoj predstavi nevidljiva, a vidimo samo lik jer Nika Ivančić živi na pozornici s jedne strane vrlo emotivnim intenzitetom, a s druge strane precizno strukturira lik na govornoj i mizanscenskoj razini. Redatelj Edvin Liverić je pomogao Niki Ivančić da monodramu „Cabaret Valeska“ u svakom pogledu zaokruži u cjelovitu predstavu da bi nam predstavili, kako sama Valeska kaže „svemoć magije glumca“.

image

1. Zadarski festival monodrame

Ustupio: Drama plus

Ravnateljica Kazališta lutaka, ujedno i producentica 1. Zadarskog festivala monodrame, Iris Pavić Tumpa uručila je nagradu „Zlatko Košta“ za najbolju monodramu prema ocjeni stručnog žirija mladoj glumici Niki Ivančić i time je završena svečana dodjela nagrada 1. Zadarskog festivala monodrame.

Na kraju svečane dodjele nagrada, Tamara Šoletić zahvalila se svima na organizaciji, pripremi i realizaciji ovog festivala, a posebno vjernoj publici, odnosno svim ljubiteljima kazališta na dolasku i praćenju svih predstava te 1. Zadarski festival monodrame proglasila zatvorenim uz poruku da se svi ponovno vidimo dogodine na 2. Zadarskom festivalu monodrame.

27. travanj 2024 20:51