StoryEditorOCM
Zadar plusPRIČA O LJUDIMA KOJI SU NAPRAVILI PRVI ZADARSKI ANIMIRANI FILM

"Snježni ljiljan" govori o ljudskosti koja je danas ugrožena, uskoro premijera njihovog novog 'crtića!'

Piše Ana Franić
13. ožujka 2018. - 10:00
animirani_film4-090318

Mali cvijet snježnog ljiljana izrasta usred zime i, kako je već pao snijeg, počinje se polako smrzavati. Šetajući šumom vjeverica Verica nailazi na promrzlog lijana i shvativši njegovu tešku situaciju alarmira cijelu šumu za pomoć. I tu počinje avantura...

Ovo je kratki sinopsis "Snježnog ljiljana", prvog zadarskog animiranog filma za djecu, koji je nedavno predstavljen javnosti na YouTube kanalu ekipe Zadarski Animirani Kutak. Riječ je o 40 minuta animacije nastale klasičnom crtačkom tehnikom koju autorski potpisuje Gordana Pazman iz Zadra, dok je glazbu i zvuk "Snježnom ljiljanu" dao Alen Pračić Aron, Metkovac sa dugogodišnjom zadarskom adresom.

Iako je film završen još 2012. godine, kada je Zadar i Dalmaciju u veljači prekrio obilan snijeg, "Ljiljan" je na svoju premijeru trebao čekati dugih šest godina jer članovi ekipe nisu znali gdje bi ga i kako mogli javno prikazati.

Film su prvo predstavili obitelji i prijateljima, a veliki broj dobrih kritika potaknuo ih je da otvore YouTube kanal na kojem su već postavili svoje dosadašnje radove, ali će prikazivati i sve u buduće.

- Ideja "Snježnog ljiljana" ima korijene u pravim, neiskvarenim ljudskim odnosima i vrijednostima za koje se današnje društvo bori, a to su poštenje, iskrenost, ljudskost i ljubav. Snijeg je rijedak u Dalmaciji, a ta 2012. snježna godina u Zadru bila je idealan ambijent za radnju filma jer snijeg simbolizira i čistoću koja je danas ugrožena. Od čistoće vode i zraka do samih ljudskih srca. I zbog toga smo odlučili unijeti što više radosti, sreće, boja i ljubavi u naše radove, govori Gordana Pazman, scenarstica i animatorica filma, inače po profesiji likovna umjetnica.

"Snježni ljiljan" je, kaže, 2D animirani film i zbog toga je sam proces izrade bio izuzetno dugotrajan i iscrpljujuć posao jer zahtijeva višeslojan pristup animiranju, počevši od skiciranja likova i ambijenta do izrade knjige snimanja i razvoja priče. Sve se to kasnije digitalno animira, a potom se radi završna sinkronizacija glasova.

- Svaki film pa tako i ovaj crtani nosi poruku s kojom autor želi doprijeti do gledatelja. Naša poruka je nada i optimistično gledanje na život jer je život dar i kao takav se treba cijeniti. Izvlačimo ono dobro i pozitivno, a to je i smisao predstavljanja naših radova. Oplemeniti društvo radošću, nadom i osmijehom, kaže Alen Pračić Aron koji je skladao ambijentalnu glazbu za film, otpjevao i aranžirao songove te posudio glas Djedu Suncokretu.

Uz Gordanu i Alena u izradi filma sudjelovali su još i Snježana Bencarić, Renato Pizek, Anći Miletić, Giovanna Sutlović, Ana Fabijanić i Marin Knežević koji su svojim glasovima oživjeli šumske likove.

- Život piše najljepše priče i upravo iz svih životnih situacija crpim ideje crtanih filmova. Želim da naši crtani filmovi budu na radost i korist novim generacijama koje će izgraditi bolji svijet gdje će prijateljstvo, čovjekoljublje, opraštanje, vjernost, nada i mir biti glavne vrline, kaže autorica Pazman koja je krajem 90-ih zajedno s Giovannom Sutlović uprizorila tekst "Uskršnje jaje" u formi lutkarske predstave. Tada je, ističe, sve krenulo.

- Tako se skupio popriličan broj naših priča, kao što su "Ljubičasti gljivarak", "Čarobna škrinjica" i "Godišnje doba". Paraleno s našim pričama rastao je i broj entuzijasta koji su nam se pridružili u kreativnom stvaranju pa smo 2010. godine osnovali lutkarski ansambl "Mrnjaus i prijatelji" s kojim smo izvodili predstave na gradskim događanjima poput Dana grada, Dana planeta Zemlje, a kasnije i po mnogim školama diljem županije s predstavom "Godišnje doba", prisjeća se Pazman dodajući kako se potaknuti pozitivnim reakcijama javnosti odlučili deset priča čiju radnju nosi mačak Mrnjaus povezati u serijal.

Korištenje crtano-animiranih djelova u lutkarskom serijalu pokazalo se vrlo uspješnim pa im je to postao zaštitni znak.

- Snimili smo pet epizoda od po 20-tak minuta, "Audicija", "Stari sat", "Zubata cipela", "Šah" i "Božićno drvce". Neke epizode prikazivale su se i na lokalnim i regionalnim televizijama. Gordana je od djetinjstva maštala o crtanom filmu, a želja ostatka tima bila je dati glas likovima. "Snježni ljiljan" bio je prilika za realizaciju svih naših želja, kaže Pračić dodajući posebno ne prate hrvatsku animaciju, ali su upoznati s radom karikaturista i animatora Joška Marušića koji je 2009. godine snimio crtani film "Duga".

Izrada crtanog filma je mukotrpan put, kažu Gordana i Alen, ali zbog toga se ne namjeravaju zaustaviti na "Snježnom ljiljanu". Već u planu imaju izradu dva nova crtana filma.

- "Ljubičasti gljivarak" već je pri samom kraju i trajat će pola sata. Drugi, još noviji, zove se "Kraljevi" i on je u fazi nastajanja. "Kraljevi" će biti duži i potpuno napravljeni u visokoj rezoluciji. S njime ovaj put planiramo ići izvan granica Lijepe naše, govori Gordana Pazman.

06. svibanj 2024 16:33