StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ZADRANIN PREDSTAVIO HRVATSKU SPIZU U STOCKHOLMU

"Spremao sam domaća jela za 300 visokih uzvanika i nadao se da nećemo izazvati međunarodni incident!"

Piše Matea Gugić
20. lipnja 2019. - 00:18
image00007

- Zamislite samo da je nešto pošlo po krivu! Pa izazvali bi međunarodni incident – smije se Danijel Peroš prisjećajući se nedavne epizode s rješavanjem brojne papirologije zbog ukrcaja i prijenosa hrane avionom do Stockholma.
- To je bio izrazito osjetljiv posao. S obzirom na to da je bilo riječ o svježoj morskoj hrani, koja se vrlo lako može pokvariti, da ju je recimo osoblje zrakoplova ostavilo na suncu ili da su nestručno rukovali njome, ne želim niti pomisliti što se moglo dogoditi – prepričava nam danas, s odmakom, Peroš kojeg je Hrvatska turistička zajednica odabrala kao jedinog predstavnika naše gastronomije u kraljevini Švedskoj pred oko 300 visokih uzvanika: stranih diplomata, dužnosnika švedske Vlade i Parlamenta, predstavnika grada Stockholma te predstavnika švedskih medija.

Povod je bio poseban promotivan događaj pod nazivom "Hrvatski dan u Stockholmu", u organizaciji predstavništva HTZ-a i Veleposlanstva RH u Švedskoj, čija je želja bila na brendiranom brodu „Gustafsberg VII“, koji je plovio je Stockholmskim kanalom, predstaviti Lijepu našu kroz sva osjetila i promovirati je švedskim ljubiteljima putovanja.

Danijel Peroš je inače, već osam godina, vlasnik poznatog zadarskog restorana Groppo, na čijoj je terasi, do katedrale Sv. Stošije, samo dva tjedna prije ovog događaja sjedila i Ivana Surać, vlasnica turističke agencije koja je ostala oduševljena jelima koja poslužuju u ovom fine-dinning restoranu.
Prišla mi je nakon večere i upitala me bi li možda naš restoran radio catering za nekih 80-tak ljudi u Švedskoj. Rekla mi je da napišem nekakav prijedlog spize koja bi se tamo posluživala. I ja sam to sve objeručke prihvatio, napisao menu s autohtonom hranom i poslao joj – prepričava nam Peroš kako je počeo put ka "Švedskom stolu".

Surać je zatim predložila Peroša Vedranu Sušiću, direktoru HTZ-a za Skandinavske zemlje i Baltik, s kojim je i organizirala event te menu poslala i hrvatskom Veleposlaniku Siniši Grgiću. Njemu je pak nenadano sinula ideja da bi taj događaj mogao postati "Hrvatski dan" na kojem bi se pozvali svi veleposlanici Stockholma.
- I odjednom se brojka od 80 ljudi popela na 300! A moj tim i ja smo imali samo sedam dana za pripremu svih jela. Zaista je sve to bilo logistički jako zahtjevno. Zamislite samo da skuhate 40 kilograma pašticade koju morate pravilno šokirati i vakuumirati te pripremiti za let. Izvoz hrane u druge zemlje je užasno kompliciran proces jer su sanitarni uvjeti izrazito striktni, no ambasada nam je tu puno pomogla – istaknuo je Peroš koji ni dan danas ne vjeruje kako su to sve uspjeli u tako kratkom vremenu, za toliko ljudi, s obzirom da je on išao sam samo s jednim kuharom.
- Najveća nam je nagrada što svi bili jako zadovoljni i stalno su nam postavljali pitanja što je što i kako se što sprema. Bilo mi je zanimljivo gledati kako svi ti stranci, ambasadori, doslovno sto kultura na jednom mjestu, miješaju na tanjurima sva jela - odjednom! I carpaccia i paštete i brancine i tunu, sve što bi mi Hrvati tako pažljivo odvajali – prepričava nam Peroš kroz smijeh atmosferu na bordu „Gustafsberg VII“ koji je plovio kanalima, dok sve okupljene zabavljala klapa Iskon. Taj je brod vrlo poznat po tome što je prevozio švedsku princezu Christinu na njenom vjenčanju do kraljevske palače. Ovaj je put bio okićen hrvatskim bojama, crveno-bijelim balonima, zastavama i kravatama. Jedino mu je žao što nisu stigli napisati dvije, tri crtice o svakom jelu kako bi što bolje predstavili zadarsku regiju koja je zaista bogata autohtonim receptima. No, s obzirom da su već dobili poziv za sljedeću godinu, Peroš zna da će taj dio s guštom popraviti.
Cjelokupni je program privukao i više od 150 gospodarstvenika koji su iskazali interes za hrvatski turizam, ili su i sami Hrvati s poslovnim iskustvom u obje zemlje.
- Meni je ovaj događaj zaista bio poslovni izazov, velika odgovornost, ali i čast. Često se mi ugostitelji preispitujemo jesmo li dovoljno dobri, radimo li sve kako spada, pratimo li tredove, a zadržavamo li pritom tradiciju... Posebice je taj uspjeh slađi kad nemaš baš nikakvu vezu, lobije, ili nekog poznatog kuhara, već si prepoznat kao restoran isključivo po kvaliteti i uloženom radu – zaključio je Peroš dodavši da se neke stvari ne rade zbog novca, već iz ljubavi i ponosa prema svom gradu i zemlji.

Tradicionalna jela na moderan način – zadarska regija na švedskom pjatu

Za hladna predjela Peroš je odlučio servirati tri godine odležani dalmatinski pršut, domaći ninski šokol kojeg su ove zime sami radili, dalmatinsku pancetu, ovčje sireve s otoka Paga (sirane Gligora i MIH), svježu pašku skutu, tartar od jadranske tune s pestom od senfa, jadranske škampe, domaću sipu na salatu, dimljene dagnje, marinirane jadranske kozice te razne zalogajčići od jadranskih morskih plodova.
Glavna jela su također bila pravi primjer kvalitetne dalmatinske kuhinje, mekana, jednostavna za konzumaciju, prilagođena "jedenju s nogu", samo s vilicom bez noža. Švedskim su dužnosnicima servirani tako medaljoni od jadranske tune s mediteranskim travama, filei zadarskog brancina u umaku od škampa s palentom, mlada janjetina u umaku od kadulje, juneća pašticada s domaćim njokima. 
Sve za prste polizati! 

26. travanj 2024 21:59