StoryEditorOCM
Zadar plusPRVI SE PAMTE

Startao prvi webimar o maslinarstvu - osmislio ga dr. sc. Šime Marcelić sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru

Piše N.J./Dani masline
21. svibnja 2024. - 12:27

Zadar je u svojoj povijesti po mnogo čemu bio prvi. Prve note, prvi roman, prvi javni pečat, prve novine, prva električna rasvjeta, prvi liker i prvo veleučilište, samo su neke od 40-ak inovacija po kojima je Donatov grad prvi u Hrvatskoj ili među prvima u svijetu.

- Prvi se pamte, kaže mladi znanstvenik dr. sc. Šime Marcelić sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

On je zajedno sa magistrom agronomije Stjepanom Devićem iz Sukošana i mladim informatičarem Ivanom Divjanovićem iz Zagreba pokrenuo prvi Webimar odnosno prvi Online seminar u maslinarstvu. Povod je sve veća zainteresiranost posebno mladih, kako hobista tako i profesionalaca za uzgoj i zaštitu maslina. Mnogi od njih ne mogu odvojiti puno vremena za edukaciju i posjet stručnim predavanjima, kaže Marcelić. Nema puno pomoći ni od nekadašnje Savjetodavne službe gdje su agronomi više opterećeni administrativnim poslovima nego posjetima i savjetima poljoprivrednicima, a među njima i maslinarima.

- Interes je iznad očekivanja, kaže Marcelić. Prvi seminar na temu proljetne zaštite maslina od bolesti i štetnika održan je u nedjelju, 19. svibnja. Zbog velikog interesa isti će biti ponovljen danas, u utorak 21. svibnja za one koji nisu mogli sudjelovati u prvom seminaru. Naime, za svaki termin online seminara broj sudionika je ograničen na 10 sudionika. Zašto? - Zbog lakše komunikacije, odgovara Marcelić kojemu svakodnevno pristižu upiti kako se prijaviti na webseminar. Postupak je jednostavan. Prijave idu preko web stranice ZD-MASLINA, a sudjelovanje u seminarima odvija se putem mobitela ili računala bez obzira gdje se sudionici nalaze.

image

Šime Marcelić Webimar

N. J./Slobodna Dalmacija

„Neki se uključe izravno iz svog maslinika“, dodaje Marcelić. On je pojasnio i tijek seminara koji se sastoji od uvodnog predavanja, zadatka i zaključnog predavanja za 20 dana.

Na uvodnom predavanju maslinari se upoznaju s glavnim štetnicima i njihovim štetama koje izazivaju kako bi mogli obaviti vizualnu dijagnostiku odnosno snimiti stanje u svojim maslinicima. U sklopu uvodnog predavanja Marcelić je prezentirao različita ekološka i integrirana sredstva za zaštitu masline i njihove namjene.

- Nakon prvog online seminara svaki sudionik je dobio mogućnost da obavi vizualnu dijagnostiku i pripremi plan zaštite svoga maslinika kojeg može poslati u grupu ili ga osobno predočiti kako bi ga mogli prokomentirati i donijeti nabolje rješenje za njegovu problematiku, kaže Marcelić. U završnom predavanju zaključna je tema o zadatcima i pitanjima koje su postavili i poslali sudionici. Time bi se približili zadanom cilju da maslinar prepozna stanje u svome masliniku i u šumi preparata koji se nude na tržištu odabire onaj najprikladniji problematici u svom masliniku.

Na prvom seminaru bilo je riječi i o učinkovitosti folijarne prihrane maslina koja je sastavni dio tretmana u proljetnom periodu. Naime, jedan dio proizvođača ima pozitivna iskustva s folijarnim gnojivima i dobre efekte dok drugi dio proizvođača opće ne vidi benefite folijarne gnojidbe.

- Ništa ne može zamjeniti jesensku gnojidbu putem tla organskim gnojivima. Najbolje je kombinirati organska gnojiva i folijarnu prihranu, sugerira Marcelić.

Na pitanje kakvo je trenutno stanje u maslinicima odgovorio je jednom riječju: Solidno! Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko ali, ako ne bude velikih nevera, štetnika i bolesti ova maslinarska godina bi mogla biti uspješna. Uspješnija od lanjske, optimistički zaključuje dr. sc. Šime Marcelić, kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima i najboljim znanstvenikom među praktičarima. A, evo sada, zajedno sa Stjepanom Devićem i Ivanom Divjanovićem, pokrenuo je i prvi online seminar o maslinarstvu.

Prvi u Zadru i Hrvatskoj.

20. srpanj 2024 23:52