StoryEditorOCM
Zadar plusPOČINJE ARTAKT III

Stižu Demokracija i Cinkuši

Piše PSD.
6. prosinca 2016. - 16:11
Cinkusi.PRESS17.JPG

U utorak, 13. prosinca počinje ARTAKT III, u produkciji Teatra VeRRdi.

- Nakon što smo u protekla dva projekta ARTAKT / I i ARTAKT / II tematizirali angažman umjetnika u određenom vremenu i prostoru ( studeni 2013/ produkcija Dragon teatar; tehnička podrška Teatro Verrdi ), a potom i pojam identiteta ARTAKTU / II ( listopad, 2015 / produkcija Teatro Verrdi ). Evo nas opet, ARTAKT / III nastavlja se kroz različite umjetničke oblike ostvarivati kao projekt koji se osvrće na različite društvene fenomene. Demokracija / migracija / emancipacija / sloboda/ solidarnost / pojmovi su čija značenja gosti na ovogodišnjem ARTAKTU / III, tretiraju, propituju ili jednostavno o njima govore, pišu, sviraju na različite načine. Dosegnute vrijednosti na trenutak s učine kao vječne i samopripadajuće, uvjereni u njihovu trajnost, samospoznajuću neupitnost ponekad se nam se dogodi gotovo neprimjetno proklizavanje istih tih vrijednosti prema margini, na mjesto gdje više ne postoji njihova neupitnost. Upravo o nestalnost, promjenu, borbu, tranziciju, umjetnička ostvarenja koja predstavljamo, svojim izmještenim pogledom analiziraju, kontekstualiziraju, te stvaraju novi / drugačiji pogled Izvrsni umjetnici i stvarno dobra autorska djela razlog su da posjetiti ARTAKT III / 2016 - pozivaju organizatori.

- Ove godine otvaramo sjajnom predstavom “Demokracija" u izvedbi Zijaha Sokolovića i Dražena Šivka, u produkciji umjetničke organizacije Thearto. Nakon nedavne hrvatske premijere održane u Šibeniku na festivalu Fališ po prvi put u Zadru gostuje nova predstava Zijaha Sokolovića – Demokracija. Miljenik publike koji iza sebe ima na tisuće održanih predstava (Glumac je glumac, Cabares Cabarei..., Međuigre 0-24, Kobajagi donijela me roda...) svoju novu predstavu DEMOKRACIJA odigrati će u velikoj dvorani Kazališta lutaka u utorak 13. 12. 2016. u 20.30h. Kako svako gostovanje ovog izvanserijskog glumca prati veliki interes publike, ulaznice možete kupiti na blagajni Kazališta lutaka ili rezervirati na 099 495 1499. Blagajna radi četvrtak od 19 – 21h, petak 11.30 - 12 30h, ponedjeljak; 18 – 21h, utorak 11.30 - 12.30h i od 18h sati do izvedbe. Broj ulaznica ograničen je na 200. Cijena ulaznice u predprodaji je 50 kn, a na dan predstave 60 kn - kažu organizatori.

Predstava DEMOKRACIJA je duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, talentirano i kreativno – ispričana scenska priča o raznim oblicima uspjele - neuspjele DEMOKRACIJE. Glavna ideja predstave je da DEMOKRACIJA nije jednom dat model vladavine – nego je to PROCES usavršavanja društvenih i političkih odnosa. Umjetnički i glumački jezik ove predstave je neodoljiv! To je dakle, predstava – MODEL, kako prići publici u tumačenju značajnih pojmova društvene, javne komunikacije i to sa ciljem da se publika sama preispita i SLOBODNO ODLUČI – u ovom slučaju o izborima, a u slijedećem slučaju o vlastitom životu i njegovom smislu i dometima, na primjer. DEMOKRACIJA je veliki i značajan kazališni i društveni poduhvat koji je tek počeo. Ali počeo je KRUPNIM KAZALIŠNIM KORACIMA. Osam kazališnih nagrada na regionalnim festivalima to dokazuju.

U nastavku prvog dijela festivala, u petak 16. 12. u 21h, u dvorištu Kazališta lutaka nastupaju spektakularan etno / world music sastav CINKUŠI uz predigru Treće skupine zemljopisnog rizika, sa “Nešto malo” komadom iz njihove skorašnje nove predstave. Etno folk rock Cinkuši (Zvona) kombiniraju tradicionalne narodne pjesme s modernijim glazbenim senzibilitetom od metamorfoze rocka, psychedelica, jazza do tragova ekspresivne, pa čak i komorne glazbe. Na koncertima pokazuju ogromnu energiju, postigli su zavidnu reputaciju zahvaljujući upravo izvrsnim live nastupima.  

Uvod u koncert, što nam je izuzetno zadovoljstvo, nova je točka TREĆE SKUPINE ZEMLJOPISNOG RIZIKA. Nakon višegodišnje pauze koja je uslijedila poslije lokalnog, nacionalnog i internacionalnog uspjeha PREDSTAVE BEZ IMENA, ova skupina Zadrane će razveseliti novom audio vizualnom groteskom. Drugi dio festivala održat će se između Božića i Nove godine, a u goste dolaze Bekim Sejrmanović, Bacači sjenki i film Gazda.

25. travanj 2024 15:34