StoryEditorOCM
Zadar plusDRUGI U FIFA-I

Student Mišel Sanjicki osvojio prvu medalju u gamingu za Sveučilište u Zadru!

Piše Alen Plahinek
28. travnja 2021. - 22:03
Mišel Sanjicki je student koji je osvojio medalju u gamingu nastupajući za Sveučilište u ZadruLuka Gerlanc/Cropix

Mišel Sanjicki, student 3. godine Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru, osvojio je drugo mjesto na nacionalnom prvenstvu sveučilišta u e-sportu. Natjecao se u nogometnoj igri FIFA, te Sveučilištu u Zadru donio prvu medalju iz gaminga.

Nacionalno prvenstvo u e-sportu održano je prvi puta u povijesti Republike Hrvatske. U svojem premijernom izdanju ovaj moderni oblik sporta obuhvatio je 12 sveučilišta i veleučilišta iz cijele države. Turniri se igraju u pet igara: League of Legendsu, Counter-Strike - Global Offensiveu, Rocket Leagueu, FIFA-i te PES-u 21. Natjecanja su počela 20. ožujka i još uvijek traju.

E-sport natjecanja na razini Unisport lige traju od 2019. godine, ali su se održavalo uglavnom razini Sveučilišta u Zagrebu. Nakon dvije godine organizatori su krenuli s natjecanja na nacionalnoj razini. Pojam e-sporta u Hrvatskoj još je uvijek prilično nepoznat, stoga ne treba čuditi da se tek sada prvi puta održalo nacionalno prvenstvo.

Viceprvak Hrvatske

Najveći uspjeh od tridesetak predstavnika Sveučilišta u Zadru ostvario je Mišel Sanjicki, koji je u finalu izgubio od predstavnika Sveučilišta u Osijeku. Mišel je izgubio u tri susreta od svojeg rivala te se tako mora zadovoljiti titulom viceprvaka.

- Protivnik je bio prva liga, pohvale protivniku, finale iz snova – kazao je Mišel u razgovoru za Slobodnu.

image
Misel Sanjicki je student koji je osvojio medalju u gamingu nastupajuci za Sveuciliste u Zadru.
 
Luka Gerlanc/Cropix

U slobodno vrijeme Mišel je obožavatelj nogometa, a već nekoliko godina strastveni je igrač FIFA-e. Put do finala bio je zahtjevan, kaže, jer se uglavnom radilo o protivnicima koji kao i on već godinama igraju tu FIFA-u. Na pitanje je li osjećao pritisak što je predstavljao svoje Sveučilište, odgovorio je s jasnim i kratkim: „Da. jer nije bilo lakog protivnika”.

Istaknuo je kako je sretan što je predstavljao Sveučilište, jer nema za takvo što mnogo prilika, te kako se dobro zna nositi s pritiskom. Ipak žao mu je zbog poraza u finalu, no poručuje da će se sljedeće godine vratiti jači i spremniji.

Uspješni organizatorski duo

Mišelovog uspjeha, niti uspjeha ostalih zadarskih predstavnika u sklopu e-sports lige, ne bi bilo bez Miška Krešića i Manola J. Birkića, glavnih organizatora e-sport lige na Sveučilištu u Zadru. Oni su u ime glavnog organizatora natjecanja nadležni za sastavljanje timova.

- U početku je bilo sumnjičavosti i nedoumica, jer se po prvi puta takvo nešto organizira. No kad je vijest među studentima odjeknula, naš se posao prilično olakšao. Na koncu je u organizaciji i na natjecanjima sudjelovalo tridesetak naših studenata - kaže ovaj organizatorski tandem.

Među natjecateljima sa Sveučilišta u Zadru sudjelovala je samo jedna studentica. Gaming ne poznaje razlike među natjecateljima, odnosno studentima, u smislu što tko studira ili čime se bavi, tako da su se među zadarskim predstavnicima moglo naći studenata sa psihologije ili filozofije pa sve do kroatistike i anglistike. Gaming također ne poznaju godine, tako da su na natjecanjima sudjelovali svi zainteresirani od prve godine preddiplomskih studija pa sve do pete godine diplomskih studija.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Najveći problem za organizatore bilo je kratko vrijeme za uigravanje timskih igara jer se zbog mnogo prijava prvo morala odraditi selekcija. Ali to je sitnicu u odnosu na činjenicu da je Sveučilište u Zadru dobili priliku osvajati medalje na prvom državnom gejmerskom natjecanju.

- Nadamo se da će se rezultati popraviti iduće godine, iako, i ovo smatramo određenim uspjehom – poručuju Miško i Manolo.

Naši sugovornici su uvjereni da ovo nije bio jednogodišnji projekt nego ozbiljni početak koji će se u narednim godinama sigurno razvijati. Što bi trebalo postaviti dobre temelje za podizanje statusa i izgradnju gaminga u Hrvatskoj.

Najveća ostvarenja

Sustav natjecanja u svim igrama sastojao se od grupne faze, te nokaut-faze, odnosno polufinala, finala i susreta za treće mjesto. Sveučilište u Zadru imalo je predstavnike u svih pet igara, a najveći uspjeh ostvaren je u FIFA-i. Tik do postolja završili su predstavnici u Counter-Strike - Global Offensiveu, koji su nakon prolaska grupne faze izgubili u polufinalu i susretu za treće mjesto. Ekipe u League of Legends-u i PES-u 21 nisu prošle u nokaut-fazu natjecanja. Jedina koja nije još završila sa svojim natjecanjem je ekipa Rocket League-a, oni se početkom svibnja bore za treće mjesto protiv Sveučilišta u Splitu. Miško i Manolo kažu da je UNIST favorit, no nadaju se iznenađenju.

 

Pandemijski utjecaj i obveze

Jedan od rijetkih velikih profitera cijele pandemije izazvane virusom COVID-19 je upravo gejming industrija. Igrači se u natjecanja povezuju iz sigurnosti vlastitog doma stoga je rizik od mogućnosti zaraze sveden na minimum. E-sport liga se u potpunosti odvija online, a kako se i nastava odvija online, termini igranja su se slagali tako da ne dođe do kolizije s redovitim studentskim obvezama.

 

image
Luka Gerlanc/Cropix

Predviđanje svijetle budućnosti

Gejming industrija u Hrvatskoj je slabo razvijena, ali ipak počinje pokazivati napredak. Uspoređujući se s Europom, i sa susjednim državama, poput Slovenije i Srbije, Hrvatska je poprilično lošija od njih. Pomaci se događaju tako neki naši nogometni klubovi slijede primjer Schalkea 04 te počinju ulaziti u svijet e-sporta i osnivaju svoje ekipe za određene igre, zarađujući pritom velik novac. U svijetu e-sport godišnje se okreću milijarde dolara. Veliki je problem što većina roditelja djece koja se bavi nekim e-sportom na to gledaju kao gubljenje vremena pred računalom, no dok se takav odnos prema gejmera ne promjeni, Hrvatska će kaskati za Europom.

23. travanj 2024 22:35