StoryEditorOCM
Zadar plusINOVATOR IZ PRIVLAKE

Student Šime Grbić ‘pokupio‘ je pregršt medalja i tvrdi da će dobri projekti uvijek uspjeti, pa tako i u Hrvatskoj!

Piše Lada Burčul
13. studenog 2020. - 13:42

- I dalje sam student, ali sam pri kraju, imam još samo diplomski rad. Zadnjih par mjeseci, otkako je korona počela, najviše sam i radio na pisanju diplomskog. Tema mog diplomskog rada je modernizacija i unaprjeđenje hidrauličkog pogona rovokopača pomoću suvremenih načina upravljanja – kaže nam mladi genijalac i inovator Šime Grbić, student zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) na smjeru Mehatronike i robotike, koji je zadivio sve svojim izumom autonomnog robota koji za pokretanje koristi stlačeni zrak. Vozilom pogonjenim pneumatskim mišićima kao modelom autonomnog vozila, odnosno mobilnog robota koji za svoje pokretanje i skretanje koristi stlačeni zrak, Šime Grbić iz mjesta Privlaka kraj Zadra oduševio je svjetske inovatore.

Za ovaj izum nagrađen je zlatnom medaljom na međunarodnom sajmu inovacija IENA u Nürnbergu, poznatom po inovativnim radovima kandidata iz cijelog svijeta. Šime Grbić je svoj rad, nazvan „Autonomous vehicle driven by pneumatic muscles“, izložio „u društvu“ od oko 800 radova pristiglih iz 50 zemalja svijeta. Šime je dobio zlatnu medalju u kategoriji inovacija sa sveučilišta, a njegov mentor bio je prof. dr. Željko Šitum, koji je na fakultetu i prepoznao Šimin potencijal.

Od zlatne medalje u Nürnbergu i najava mladog inovatora o unapređenju svojeg izuma prošlo je skoro godinu dana.

- Vozilo je većinom dovršeno, do one razine koja je prvotno i zamišljena, a planirane su nadogradnje u vidu ostvarivanja više načina upravljanja, gdje bi se moglo odabrati da se vozilom izravno upravlja ili da bude potpuno autonomno i samo donosi odluke. Nadogradnje nisu još realizirane jer sam se uhvatio i drugih projekata, a i budući da je vozilo izrađeno u sklopu mog završnog rada ono se nalazi u laboratoriju za strojarsku automatiku na FSB-u, pa zbog korone i potresa nisam uspio dovršiti sve što sam planirao. Moj izum prvenstveno ima znanstveni značaj kao „proof of concept“. Za pokretanje i skretanje koristi stlačeni zrak, točnije pneumatske mišiće, što mu omogućuje da djeluje u svim atmosferama – kaže Šime Grbić. 

On je prije osvajanja zlatne medalje na sajmu inovacija u Nürnbergu ovim izumom postigao izvanredan uspjeh na 10. Euroinventu, najvećoj europskoj izložbi inovacija održanoj u Rumunjskoj, gdje je za projekt vozila pogonjenog pneumatskim 'mišićima' osvojio šest medalja. Na Euroinventu je bilo predstavljeno više od 600 inovacija iz 35 svjetskih država. Uz mentorstvo prof. dr. Željka Šituma, prve je spoznaje i interes za tehniku upijao u garaži svoga oca u Privlaci. Šime Grbić voli kazati da potječe iz radišne obitelji, da je oduvijek tati pomagao u garaži popravljajući razne strojeve i tu naučio puno, a i sada nam je rekao da je, uz pisanje diplomskog, proteklih mjeseci najviše radio s tatom na zajedničkim projektima.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o položaju inovatora u Hrvatskoj, imaju li dobre mogućnosti i perspektivu sa svojim izumima, Šime Grbić kaže da perspektiva postoji.

- Kao i u svemu, uvijek bi bilo bolje da ima više prilike ili više novca, ali mislim da stvarno inovativni projekti uvijek imaju perspektivu i da će uspjeti – zaključio je mladi inovator Šime Grbić.

25. travanj 2024 04:19