StoryEditorOCM
Zadar plus‘WEST SIDE STORY‘

Suradnja gradova Dundeeja i Zadra: Srednjoškolci i studenti, imate priliku sudjelovati u produkciji mjuzikla "Priča sa zapadne strane" koji će se raditi u Zadru!

Piše L.B.
12. travnja 2022. - 13:24

Mjuzikl, sad već klasik Leonarda Bernsteina "West side story" (Priča sa zapadne strane) odabir je dvoje pedagoga i edukatora Carmeline Waghorn i Kennetha Christija s kojima će mladi Zadrani imati priliku raditi u 2023. Oni su stigli na poziv Grada Zadra i to iz grada prijatelja Dundeeja (Škotska) i upoznali potencijale mladih zadarskih umjetnika i njihovih učitelja.

Na tri predprorukcijska sastanka koje su edukatori održali s Dinom Bušić, pročelnicom gradskog Odjela za kulturu, i Anitom Gržan Martinović, specijalisticom za međunarodnu suradnju, definirani su termini radionica i izvedbe mjuzikla, lokacija izvedbe, ciljane skupine te je razrađen produkcijski pripremni plan.

- Kao produkcijski adekvatan prostor iskristalizirao se HNK Zadar, a nadamo se da ćemo imati radionice i vježbati u Centru za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade. Ciljane skupine s kojima će pedagozi najprije održati radionice su srednjoškolci i studenti, kako oni koji već rade unutar različitih skupina, tako i oni koji svoje talente sramežljivo skrivaju. Upravo zbog toga što smo svjesni da postoji niz mladih koji svoje potencijale još uvijek drže za sebe, neće se održati audicija u klasičnom smislu i realizirati samo suradnja s udrugama u kulturi. Usmjerit će se na široki spektar mladih kroz suradnju sa školama, a kroz zajedničke radionice zainteresirane će se potaknuti na kreaciju na afirmativan način i tako pristupiti oblikovanju tzv. casta od 50 do 60 izvođača na sceni - kaqzala je pročelnica Bušić.

Radionice se planiraju za veljaču 2023., a sama produkcija mjuzikla za travanj 2023., te će se pripremati i tijekom uskršnjih praznika na intenzivnim probama u trajanju od oko 10 dana.

- S obzirom da glazbeni teatar, odnosno mjuzikl, u Hrvatskoj nije tzv. mainstream, te za edukaciju na tom području nedostaje adekvatnog stručnog kadra, sigurna sam da je suradnja s pedagozima Christie i Waghorn za Zadar jedinstvena prilika, kako za stvaranje novih iskustava i znanja mladih te prolaženja kroz proces rada na mjuziklu, tako i za edukaciju zadarskih pedagoga na području kazališta, glazbe i plesa koji od njih mogu učiti. Grad Zadar potaknuo je ovu suradnju, ali je istodobno i platforma za realizaciju projekta i to u koprodukciji s ustanovama u kulturi kojima je osnivač - istaknula je Bušić.

image

Suradnja s Glumačkim studiom HNK Zadar

Waghorn i Christie iza sebe imaju više od 60 zajedničkih produkcija u Kazalištu mladih grada Dundeeja te su specijalizirani pedagozi za segmente plesa, glume i glazbe na području tzv. glazbenog teatra.

Spoj ove tri vještine, pjevanja, plesa i glume, kao podjednako važnih segmenata pri izvedbi, razvijat će se tijekom radionica i usavršavati i intenzivnim pripremama Bernsteinovog mjuzikla koji je zapravo adaptacija Shakespeareovog djela Romeo i Julija, smješten u New York 1950 – ih u kojemu se umjesto Montecchija i Capuletija tematizira borba između rivalskih bandi, američkih Jetsa i rivalske bande Sharksa, a ljubavni par umjesto Romea i Julije su Tony i Maria.

Suradnja u Zadru

Christie i Waghorn su se imali prilike susresti s članovima i članicama Zadarskog plesnog ansambla čija je voditeljica Sanja Petrovski u organizaciji Grada Zadra i gostovala u Dundeeju 2013.g.

- Gosti iz Dundeea su na nas ostavili vrlo ugodan i snažan dojam, ljudi su stvarno divni i pravi su profesionalci. Odličan izbor mjuzikla, vrlo zahtjevan pjevački, glumački i plesački odabir - kazala je Petrovski.

Bili su i na probi glumačkog studija HNK Zadar čija je voditeljica Žana Bumber prezentirala rad rock mjuziklu.

- Bio je to impresivan i inspirativan kazališni susret polaznika Glumačkog studija HNK Zadar s kazališnim pedgozima iz Škotske. Bila nam je čast prezentirati naš rad na rock mjuziklu - istaknula je Bumber, dok su se polaznici Drame Plus koju vodi Vinko Radovčić s pedagozima susreli uz Domagoj Lindingera.

Lindinger je kazao da su se Carmelina i Kenneth  pokazali kao vrsni kazališni pedagozi s velikim znanjem i iskustvom, s jasnom vizijom kakav mjuzikl žele napraviti. Na probi Drame plus, kojoj su nazočili u HNK Zadar, imali su priliku uvjeriti se u talent, energiju i  entuzijazam polaznika Drame plus. 

Grad Dundee u Škotskoj i grad Zadar su gradovi prijatelji od 2014. godine.

23. travanj 2024 22:46