StoryEditorOCM
Zadar plusSTUDIJA KVALITETE STUDENTSKOG ŽIVOTA

Sven Marcelić: Izradili smo interaktivnu kartu i doznali - najučestaliji kvartovi u kojima studenti žive su Poluotok, Voštarnica i Relja!

Piše I.I.
25. listopada 2017. - 00:00
sven11-180517

Na Facebook stranici studenata Sveučilišta u Zadru prije nekoliko dana pojavila se objava gdje se studenti mole da ispune anketu u svrhu ispitivanja životnih uvjeta studentske populacije. Anketa sadrži samo jedno pitanje i traži od ispitanika da označe mjesto na interaktivnoj karti grada u kojem kao studenti žive, bez obzira da li su studenti iz Zadra ili su došli studirati u Zadar.

Naime, unutar ove stranice se krajem ljeta probudio pravi revolt i bunt na zadarske iznajmljivače stanova koji su studentima ili preskupi ili iznajmljuju stanove koji nisu dostojni stanovanja. Tako su studenti sociologije odlučili u suradnju sa svojim profesorom, doc. dr. sc. Svenom Marcelićem, provesti studiju kako bi se dobio uvid u životne uvjete studentske populacije u Zadru.

- U sklopu kolegija Studija slučaja odlučili smo napraviti pregled studentskog života u Zadru. Ono što je trenutno postavljeno na stranici društvene mreže Sveučilišta je, moglo bi se reći, testni primjerak kako bi provjerili koliko dobro funkcionira takav način ispitivanja – rekao nam je Marcelić dodajući kako se u sklopu svog kolegija uvijek bavi nekim konkretnim problemom, a ove godine je izbor pao baš na kvalitetu studentskog života.

- Trenutno s grupom studenata druge godine diplomskog studija radim nacrt istraživanja, a pitanje koje se trenutno nalazi na stranicama sveučilišne grupe zahtjeva od studenata da označe u kojem dijelu Zadra žive. Kroz studiju ćemo ispitivati uvjete života, načine financiranja te na koje sve načine pronalaze smještaj. U sklopu istraživanja provodit ćemo i intervjue sa studentima kako bismo mogli vidjeti realnu sliku stanja njihovog života u Zadru – kazao nam je Marcelić navodeći kako je do sada kratku anketu ispunilo oko 650 studenata, a najučestaliji kvartovi u kojima studenti žive su Poluotok, Voštarnica i Relja.

Koliko će istraživanje pomoći poboljšanju studentskog života u Zadru teško je reći, ali će sigurno bolje detektirati potrebe studentske populacije u Zadru kao sveučilišnom centru. Zadarski studenti osim (ne)pristupačnog smještaja već godinama prigovaraju na kvalitetu društvenog života u gradu, pogotovo tijekom zimskih mjeseci, kada cijeli grad pa tako i studentski život - spava.

19. travanj 2024 10:20