StoryEditorOCM
Zadar plusIZLOŽBA NIKOLINE TOPIĆ U MUZEJU ANTIČKOG STAKLA

Svjetski poznati staklopuhač iz New Yorka dolazi u Zadar!

Piše Paula Klarin i Petra Rukavina
29. ožujka 2017. - 17:36
IMG_20170329_120025

Svjetski poznati staklopuhač dolazi u Zadar: William Gudenrath, jedan od najznačajnijih majstora puhača stakla po prvi put gostuje u Hrvatskoj i to u zadarskom Muzeju antičkog stakla.

U sklopu izložbe Staklo II. tisućljeća poslije Krista- arheološka istraživanja na dubrovačkom području, autorice dr. sc. Nikoline Topić, Gudenrath će demonstrirati svoju tehniku puhanja stakla.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 30.ožujka u 18 sati i traje do subote 1. travnja. U sklopu izložbe biti će prikazan srednjovjekovni i novovjekovni stakleni materijal, iz perioda od 11.-12. do 19. stoljeća, koji obuhvaća uporabne stolne predmete, svjetiljke, prozorsko staklo, krunice i druge predmete s istraživanja provedenih na širem dubrovačkom području kao i same povijesne jezgre Dubrovnika. Gudenrath će ovom prilikom demonstrirati izradu replika predmeta napravljenih po nacrtima autorice izložbe Nikoline Topić, a ovo će ujedno biti i odlična prilika za usavršavanje zanata jedinog zadarskog staklopuhača Marka Štefanca.

Inače, riječ je o gostujućoj izložbi iz Dubrovnika koji je za vrijeme 15. i 16. stoljeća bio jedini grad na obali sa vlastitom ručnom proizvodnjom stakla, kojeg je čak dijelom i izvozio, dok je ostatak regije uvozio staklo iz Venecije, u kojoj autorica planira svoju iduću izložbu.

18. travanj 2024 03:22