StoryEditorOCM
Zadar plusMLADI I KREATIVNI

Svoju budućnost vidite u zadarskom turizmu? Ovo je izvrsna prilika da usvojite nova eno i gastro znanja s kojima ćete ostvariti svoje ciljeve!

Piše Sponzorirani sadržaj/Zadarski.hr
8. prosinca 2023. - 18:03

Turizam, eno i gastro ponuda, navike potrošača, resursi, naslijeđe i održivost, ključni su pojmovi konferencije ”Kako stvarati održivu enogastronomsku destinaciju” koja se u utorak 12. prosinca, u organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i uz podršku Zadarske županije, održava u zadarskom Arsenalu od 10 do 17 sati. Konferencija je sastavni dio 3. Dana vina i gastronomije Zadarske županije, a partneri su Sveučilište u Zadru, Arsenal Zadar i Ilirija d.d. Cijeli događaj medijski pokriva portal Zadarski.hr.

- Ulaganje u znanje i mlade, inzistiranje na smjeru Zero Waste, odnosno Zero Kilometres moraju postati naši prioriteti kako bi naše bogatstvo u nasljeđu i resursima ostavili generacijama iza nas. Ovi smjerovi u enogastronomiji i turizmu, osim održivosti, imaju svoju snažnu komponentu u marketingu. U svijetu, riječ ”lokalno“ sve češće primjećujemo na jelovnicima restorana posljednjih godina, a “Jedite lokalno” postao je ne samo slogan, već i međunarodna pojava. S druge strane, animiranjem mladih na razvoj karijere u turizmu, inspiriranjem i prenošenjem znanja, moramo stvarati nove kompetentne i stručne kadrove koji streme politikama održivosti, kao jedinu prihvatljivu budućnost, poručuju organizatori iz TZ Zadarske županije.

image

U sklopu 3. izdanja Dana eno-gastronomije Zadarske županije, TZZŽ organizira konferenciju STVARANJE ODRŽIVE ENO-GASTRONOMSKE DESTINACIJE

TzzŽ/

Matija Skoblar, rodom iz Privlake, prije deset godina vratio se u Hrvatsku iz Francuske gdje je završio svoje obrazovanje na KEDGE Business School u Marseilleu. S partnerom, Josipom Gobinom, svoju priču odlučio je graditi na otoku Ugljanu. Točnije, u mjestu Preko gdje su ovog ljeta otvorili concept mjesto ”Andrioli”, smješten u borovoj šumi površine tri tisuće četvornih metara.

- Park je nekada pripadao čuvenoj obitelji Salghetti-Drioli, uz kojeg se nalazi i ljetnikovac iz 17. stoljeća. S jedne strane šume nalazi se novih baštinski hotel, a s druge strane planira se izgradnja hotela Hilton – govori nam Matija.

Matijina priča u svemu je drugačija od drugih. Da su htjeli, kaže pomalo ironično, mogli su već od prve godine u ”Andrioliju” nuditi burgere i pizze, dobro zaraditi i nastaviti bez obzira na kvalitetu ponude. No Matiji (36) i Josipu (45), poduzetniku iz Zadra, nije ni u jednom trenutku na umu bila ideja brze zarade, već izgradnja nove vrijednosti, kreativni doprinos brendiranju otoka Ugljana i mjesta Preko kao zanimljive i drugačije destinacije.

- Prvo ljeto nismo htjeli sve prepustiti ugostiteljskom sadržaju pa smo organizirali i ljetno kino u suradnji sa zadarskom Kinom zonom. Naš je koncept nešto drugačiji od drugih, težimo kvaliteti i izvornosti koja se lako zaboravi ako se komercijalni uspjeh postavi kao jedini kriteriji. Naravno, kao poduzetnicima, važna nam je zarada, ali ona nije nešto zbog čega se treba odustati od vizije. Po uzoru na slične objekte u Španjolskoj, Portugalu ili Izraelu, mi želimo nešto više. Želimo stvoriti ponudu oslonjenu na pametnijem korištenju lokalnih namirnica. Tri slijeda koja nudimo nisu da se gosti prejedu, nego da upoznaju našu kulturu, ljude i običaje – objašnjava Matija.

Zato konferenciju ”Kako stvarati održivu enogastronomsku destinaciju” vide kao izvrsnu priliku da se predstave kao poduzetnici, ali i da usvoje nova znanja s kojima će jednostavnije ostvariti svoje dugoročne ciljeve.

- Mislim da se konferencija održava u pravom trenutku za nas. Iza nas je prva godina i prvi koraci, ali jasno znamo što želimo i kako bi do toga htjeli doći. Mi nismo od onih ugostitelja koji će pragmatično ići na sigurnu zaradu. Smatramo da postoji način da se bude uspješan, ali da to ne znači odustajanje od svojih načela i poslovnih principa. Za takav put potrebno je nešto više kreativnosti i nešto više dobre volje, što mi imamo. U konačnici, put će možda biti nešto manje jednostavan, no prihodi će prije ili kasnije biti isti, ili čak bolji, a konačan rezultat nikada neće biti isti. Mi ne mislimo samo o ponudi na pjatu, nama je važan i karakter lokacije, izbor pića, ali i muzike. Važan je cjelokupan doživljaj koji će doprinijeti brendiranju mjesta, ali i otoka, kao drugačijeg mjesta za odmor, uživanje ili avanturu – kaže Matija, podsjećajući na činjenicu kako su otok Ugljan i mjesto Preko postali centralno mjesto održavanja međunarodno prepoznatog Outdoor festivala.

- Rodom jesam iz Privlake, no Ugljan sam zavolio kad sam bio u Kalima i prvi put jeo u restoranu "Srdela Snack". Za neke jeftina i nebitna riba, meni je bila savršena, a taj doživljaj da je jedem na obali i kosti bacam u more, bila je za mene neprocjenjiv doživljaj. Upoznavajući otok shvatio sam koliko je kulturološki i gastronomski bogat, odnosno koliko ima potencijala u jednoj dobro osmišljenoj enogastronomskoj priči. U tom modu i mi razmišljamo.

Sljedeće ljeto menu će biti osmišljen prema sezonskim namirnicama. Radimo s kuharima koji vole svoj posao i koji znaju vrijednost svježe namirnice. Ne gajimo visoku, nego zanimljivu kuhinju, tražimo one koji su ”infišani” u prirodu i lokaciju, koji znaju vrijednost lokalne namirnice i takav želimo cijeli naš tim, poručuje Matija Skoblar.

image

U sklopu 3. izdanja Dana eno-gastronomije Zadarske županije, TZZŽ organizira konferenciju STVARANJE ODRŽIVE ENO-GASTRONOMSKE DESTINACIJE

TzzŽ/

MLADI ZADARSKI CHEFOVI

Konferencija ”Kako stvarati održivu enogastronomski destinaciju” u svom će programu predstaviti i nekoliko perspektivnih zadarskih chefova do 30 godina. Oni će pod mentorstvom iskusnog Josipa Vrsaljka, u sklopu programa ”Inspiracija – Na mladima svijet ostaje” spremati prema svom odabiru tradicionalno jelo ili autohtonu namirnicu s područja Zadarske županije na inovativan način. Riječ je o jelima s popisa tradicionalnih jela iz projekta CUHaCHA, a njihovu buffet verziju za sve sudionike završavaju u Arsenalu uz asistenciju učenika Ugostiteljskih škola.

Bruno Kalmeta, iz Restorana Karma u Zadru, svoja kulinarska iskustva stekao je u Zadru, Zagrebu, Šibeniku, Njemačkoj i Kornatima, odlučio se za brudet od grdobine, a Ivan Prenđa, iz Restorana N20 (ACI Marina Žut/Restoran A’mare), predstavit će svoj bakalar na bijelo na moderan način.

- Nudimo našim gostima tradicionalne namirnice, poslužene na suvremen način, s puno ljubavi i strasti i uložen je jako veliki trud u izvedbi svakog našeg jela. Svoju priču na otoku Žutu (Kornatima) sam pokrenuo prije tri godine i zaista sam sretan u kojem smjeru idemo. Pošto smo na moru, svakoga dana nam dolaze ribari i to je zaista predivan osjećaj kada imate mogućnost raditi svaki dan sa svježom ribom, rakovima i mekušcima. Naša dnevna ponuda ovisi o ulovu lokalnog ribara i svaki dan je novi izazov jer nikada ne znamo što nas taj dan čeka, i to čini ovaj posao zaista predivnim. Uvijek tražim od svojih kuhara da izvuku maksimum iz svake namirnice. Veliki sam ljubitelj mikro bilja, pa u svom vrtu na otoku Žutu imamo nekoliko biljki, te imamo priliku brati svježe mediteranske začine svakoga dana - kaže Ivan.

Stela Vincek iz zadarskog The Botanist predstavit će ribu i blitvu za vegane. Nakon završene srednje škole za kuhara, dosta dugo se premišljala želi li se doista baviti kuharstvom jer je to jako kompleksan i težak posao.

- Nakon što sam se tek prošle godine odlučila upustiti u to, shvatila sam koliko sam propustila. Trenutak kada sam prvi put u restoranu napravila jelo i pozvala konobara da ga odnese gostima, za mene je bio poseban. Jednostavno sam otkrila tu iskricu koja se polako pretvarala u plamen, i ljubav prema kuhanju je samo rasla i rasla i dalje raste – priča Stela.

Luka Kero iz Restorana Foša donosi dekonstrukciju hobotnice ispod peke; Klaudio Mrkić, Restoran Corte Hotela Almayer, napravit će svoju varijantu iškog lopiža, a njegov kolega, Elvis Vrkić, iz istog restorana, ponudit će janjetinu s bižima.

Gabrijel Benić iz zadarskog restorana Bruschetta pripremit će srdelu u toplim i hladnim jelima, Toni Matešić iz biogradske Ilirije zavodit će nas okusima svoje sipe pripremljene na nekoliko načina, dok će Marin Vitali iz bistroa Andrija u Sv. Filipu i Jakovu napraviti čuvenu Filipjansku tortu,

- Mi kuhamo tradicionalnu hranu na moderan način i ne shvaćamo svoj posao kao rad nego kao želju da usrećimo naše goste. Inspiraciju i motiv za kuhanje pronalazim u namirnicama iz svog zavičaja a najviše preferiram morsku kuhinju i segment hladnih i toplih predjela jer tu imam slobodu da izrazim svoju kreativnost. Iako nisam slastičar za Filipjansku tortu sam se odlučio zato što je cijeli život u svakoj važnoj prilici moja majka spremala. Želim je predstaviti gostima kao slasticu s kojom sam odrastao, kao dio svog identiteta, kao slasticu doma svog...

Svi oni koje zanima kako kreirati održivi turistički enogastronomski proizvod i na koji ga način predstaviti turistima, mogu se prijaviti za sudjelovanje na konferenciji "Kako stvarati održivu enogastronomsku destinaciju" na ovom LINKU.

27. travanj 2024 16:06