StoryEditorOCM
Zadar plusVRIJEDAN PROJEKT

Tehnička škola Zadar EU sredstvima nabavila modernu stručnu opremu vrijednu 800.000 kuna: "Ovo će učenike temeljito pripremiti za izazove tržišta rada"

Piše Zadarski.hr
4. studenog 2022. - 17:27

Učenici Tehničke škole Zadar, znanja iz područja robotike, automatike i kemijske analize stjecat će na novim uređajima vrijednima preko 800.000 kuna nabavljenima bespovratnim sredstvima Europske unije.

Naime, zadarska Tehnička škola jedan je od partnera u projektu „Bolji uvjeti za učenje kroz rad - Unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“ te je nabava nove opreme za škole jedna od aktivnosti projekta.

Inovacije u tehničkim znanostima razvijaju se ubrzano, stoga je nužno držati korak s novitetima, što je ujedno i veliki izazov za škole zbog ograničenih financijskih kapaciteta. Stoga su projekti financirani EU sredstvima prilika koja školama omogućava unaprjeđenje uvjeta rada i osposobljavanja učenika. Upravo je to jedan od osnovnih ciljeva projekta „Bolji uvjetu za učenje kroz rad - Unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“ čiji je prijavitelj Strukovna škola Vice Vlatkovića, a jedan od partnera na projektu je i Tehnička škola koja sa školom nositeljicom dijeli školsku zgradu.

image

nova, moderna oprema

TŠzd/Slobodna Dalmacija

- Tehnička škola partner je u dva projekta, “Budi spreman i kompetentan“ i „Bolji uvjeti za učenje kroz rad“. Ovaj drugi donio nam je novu opremu za dvije učionice, 32 najmodernija računala, 16 za robotiku i 16 za automatiku, kao i uređaj za kemijsku analizu metala, sve zajedno u vrijednosti većoj od 800.000 kuna – rekao je ravnatelj Tehničke škole u Zadru Denis Prusac.

Veći dio opreme nabavljene u sklopu projekta već je montiran i koristi se u nastavi. Nova oprema će doprinijeti podizanju kvalitete procesa obrazovanja budućih tehničara.

- Profesori iz područja strojarstva i elektrotehnike vrlo su zadovoljni napretkom škole i novim uređajima koje smo dobili. EU projekti donijeli su nam puno, znatno su poboljšali uvjete za rad, baš kako i stoji u nazivu ovog projekta. U sklopu daljnjeg razvoja koristit ćemo i prostorije nove školske zgrade sagrađene sredstvima iz istog projekta, tamo će se održavati nastava za smjer tehničar za mehatroniku – pojasnio je ravnatelj Prusac.

S napretkom tehnologije, trendovi u obrazovanju u tehničkim zanimanjima se mijenjaju. Rad na suvremenoj opremi učenike temeljito priprema za izazove njihovog budućeg zanimanja i tržišta rada. Dobro opremljene škole i kvalitetna nastava utječu na ostvarenje boljih rezultata učenika.

image

nova oprema idealno će doći za tržište rada

Thzd/Slobodna Dalmacija

Nositelj projekta „Bolji uvjeti za učenje kroz rad - Unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“ je Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra, a partneri na projektu su Zadarska županija, Tehnička škola Zadar, Tehnička škola Rijeka, Industrijsko-obrtnička škola Pula te Srednja škola Biograd na Moru.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 29.965.321.15 kn, a financiran je 100%-tnim intenzitetom iz Europskog fonda za regionalni razvoj Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Razdoblje provedbe projekta je od 24. rujna 2018. do 24. travnja 2023. godine.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pruža tehničku pomoć u provedbi projekta što je omogućeno kroz  projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, pa usluge provedbe projekta i ranije pripreme, ne stvaraju financijski teret za korisnika i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

26. srpanj 2024 22:42