StoryEditor
Zadar plusVRIJEDNI NALAZI

Tim pod vodstvom dr. sc. Mate Parice sa zadarskog Odjela za arheologiju istražuje jedno od rijetkih naselja iz neolitika na Korčuli

Piše Sveučilište u Zadru
9. lipnja 2021. - 10:29
Istraživanje KorčulaOdjel Za Arheologiju Zadar

Doc. dr. Mate Parica, predavač na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, voditelj je zanimljivog podmorskog arheološkog istraživanja koje se trenutačno provodi na potopljenom neolitičkom naselju Soline na otoku Korčuli. Radi se o naselju koje je bilo smješteno na umjetno proširenom otočiću s poligonalnom obalom. Danas su ostaci naselja potopljeni i nalaze se od 4 do 5 metara dubine ispod današnje morske razine.

Istraživanjima je otkrivena suhozidna konstrukcija koja okružuje lokalitet. Osim toga vidljivi su tragovi mnogobrojnih suhozida koji pokazuju smjer širenja umjetno stvorene obale. Pokraj dobro očuvanih suhozida pronađen je bogat arheološki materijal, ukrašena keramika, koštane alatke, dugi kremeni noževi, sječiva, a svi pronađeni nalazi mogu se pripisati razdoblju klasične Hvarske kulture, okvirno u vrijeme oko 4500. godine prije Krista.

- Pronađeno naselje je značajno jer na prostoru ovog dijela Jadrana nema poznatih većih naselja na otvorenom u razdoblju neolitika, već samo u pećinama. Dodatnu važnost lokalitetu daju dobro očuvane konstrukcije kamenih suhozida koji su vrlo vješto podignute pri formiranju i proširenju obale naselja, kaže dr. Parica.

Uz njega su u istraživačkom timu još i dr. sc. Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji), Vinka Milišić, Eduard Visković (Kantharos - Hvar), te Marta Kalebota (Gradski muzej Korčula). Ronilačku logističku potporu pruža im Dalibor Čosović iz Lumbarde.

15. lipanj 2021 14:44