StoryEditorOCM
Zadar plusDOBRA ‘ŠTORIJA‘

Tomislav Bralić otkrio kako je Dujmićeva pjesma posthumno završila na albumu Intrada i kakve prste u tome ima Rajkova udovica Snježana!

Piše Anita Matić
2. kolovoza 2022. - 13:23

Tomislav Bralić i klapa Intrade nakon razdoblja korone iskoristili su za prikupljanje novih pjesama, a rezultat tog višemjesečnog rada jest friško objavljeni novi album "Još bi tija" kojeg su mnogi od starta ocijenili njihovim najkompletnijim projektom.

Na albumu su okupili i niz poznatih autora, kao što su Vinko Barčot, Ivica Badurina, Nenad Ninčević, Davor Juraga te Rudolf Dvorski koji za klapu godinama pišu hitove.

Ovom prilikom pjesme su im napisali i Jure May Stanić, Helena Papić, Tatjana Jergan Botunac, Dalibor Prochazka, ali i, posebno to valja istaknuti, prvi put i Rajko Dujmić.

Taj podatak je ono što odmah upada u oko - naslovnu skladbu "Još bi tija" potpisuje Rajko Dujmić. Kako je njegova skladba završila na vašoj adresi, ispričajte nam.

- Pjesma "Još bi tija" jedna je od neobjavljenih Dujmićevih pjesama. Njegova supruga Snježana pronašla je te pjesme i dok ih je slušala čula je klapu Intrade u ovoj.

Ja sam je odmah prihvatio na prvo slušanje i javio da je pjesma baš za nas, zahvalio na povjerenju i naglasio da nam je čast otpjevati Rajkovu skladbu za koju je izvanredan tekst napisao Nenad Ninčević, a aranžman Igor Ivanović.

Simbolika ribarskih mreža

Osim Dujmića, na albumu se nalazi i ostatak respektabilne ekipe koja je radila na novom materijalu, a ne sumnjamo kako se nižu reakcije na vaš novi materijal. Što kaže publika? Pohvala sigurno ima, a ima li kakvih zamjerki?

- Posebno hvala našim autorima s kojima surađujemo već dvadesetak godina, bez njih ne bi bilo nas. To su uglavnom sve dobri, normalni i skromni ljudi... Hvala svima! Prve reakcije publike su izvanredne, već su našli svoje favorite. Zamjerke čuvamo za sebe ha-ha.

image

Ekipa tijekom ljeta svira na trgovima, a na jesen se prebacuju u dvorane

 

Igor Kelčec


Ova godina za vas je puna događanja...

- Da, objavljena je naša monografija "Popili intrade i opet su žedni" o prvih 35. godina naše karijere. Nakon ljeta naša turneja "Još bi tija" nastavlja se po sportskim dvoranama, a u planu je turneja u Sloveniji po sportskim dvoranama početkom iduće godine. Krajem godine snimit će i dokumentarni film na kojem će raditi redatelj Ivan Živković.

Kad promislimo da ste o Dalmaciji i ovom kraju otpjevali sve, Intrade iznova nađu način da se dotaknu svojih omiljenih tema. Ovaj kraj i dalmatinski čovjek vaše su neiscrpno vrelo, a mnogi već sada ovaj album nazivaju najzrelijim. Po čemu on odskače od dosadašnjih albuma? Kako biste ga vi opisali?

- A ja nisam objektivan jer meni je lipo to što smo uvijek aktivni, što imamo opet novi album. Neka ostanu dvi-tri pisme – ja zadovoljan. Ovaj je album poseban jer smo ga objavili nakon ove koronakrize, nismo žurili, pomalo smo radili, snimali, slagali i tako napravili jedan od najboljih albuma klape Intrade.

Vrlo je zanimljiva i naslovnica. I ona ima svoju posebnu priču...

- Sutivanski ribari autora Petra Jovića iz 1953. fotografija je koja je baš zanimljiva. Kako ribari vuku mrižu, a te mriže su kao naše pisme i zato pivamo; još bi piva još bi jubija, al mi dani biže, al me vuku mriže...

Kada smo pitali za dozvolu došli smo do gospođe Gordane Dragojević, žene pokojnog Aljoše, brata Olivera Dragojevića. Gordana je kćer Petra Jovića i kada je čula da nam fotografija treba za album, odmah je pristala.


U plani i dalmatinski blues

Glazbeno ste jako dosljedni, jeste li možda razmišljali da se okušate i u nekom novom žanru ili za takvo što jednostavno nema šanse?

- Ovo je nama već drugi žanr. Mi smo dvadesetak godina pjevali isključivo a capella. Sad smo tu gdje jesmo, ali nikad se ne zna. Imamo u planu dalmatinski blues, možda duet s nekom grupom, ako im se pisma svidi.

Mnogo i svirate, kakav je vaš koncertni raspored za ovo ljeto, planirate li inozemstvo?

- Radno ljeto, puno velikih koncerata, gužve, autoput i sve... Bit će malo vrimena za more. Čeka nas i nastavak ljetne turneje u Sloveniji po njihovim najljepšim trgovima. Do kraja godine smo rasprodani, a inozemstvo možda dogodine...

Održali ste stotine koncerata, koji su vam i zbog čega posebno u srcu?

- Evo sad smo došli iz Trogira, baš je bilo lipo. Mislim da je bilo 5-6 tisuća ljudi. Prošli tjedan u Zaprešiću, pa Istra u kojoj nismo pivali dvi godine... Pa Bibinje, moje rodno misto. To je koncert na Trgu tri sela gdje mi je najteže, ali i najlipše pivati.

image

Koncert u Bibinju mu je najteži, ali i najdraži

 

Igor Kelčec


Mir, hlad, vino

U Hrvatskoj je mnogo glazbenih događanja - od Ultre, rock koncerata, šansone, klapa...Svi pjevaju. Kakvu glazbu privatno volite poslušati, na čije koncerte volite otići?

- Volim sve što je lipo, što me odmara. Od klasične glazbe do Stinga, Claptona... Volim čuti naše stare majstore Arsena, Diklića, Đimija Stanića, nažalost malo ih možemo čuti na radio postajama.

Sigurno je i odmor u planu...Kako izgleda vaše idealno opuštanje?

- Mir, plivanje, hlad, riba, vino, dobro društvo.

19. travanj 2024 07:58