StoryEditorOCM
Zadar plusFANTASTIČNA ČETVORKA MLADIH KICKBOXERA ZNA SAMO ZA POBJEDE!

Toni je postao europski prvak, njegov prijatelj Enio viceprvak, a zavidne rezultate postižu dvije djevojke, Paola i Ivona! Oni su Pretorian kickboxing klub!

Piše I. Ivanac
16. rujna 2019. - 15:00
pretorian5-110919

Mrkog pogleda, spuštenih obrva, s rukama u stavu za borbu, spremno nam je ispred kamere pozirao Toni Premić. Iako ima samo 15 godina, Premić je krajem kolovoza postao europski prvak u kickboxingu!

Toni je zajedno sa svojim, u prvom redu prijateljem, a potom i kolegom iz kluba "Pretorian" Eniom Dukićem (15), viceprvakom, apsolutno izdominirao na europskom prvenstvu koje se krajem kolovoza održalo u Mađarskoj. Uz njih dvoje, zavidne rezultate u klubu postižu i dvije cure, Paola Tomrecaj (14) i Ivona Galešić (15).

Premić je na prvenstvu osvojio prvo mjesto u disciplini light kontakt i u kategoriji većoj od 69 kilograma, što je apsolutna kategorija kod starijih kadeta. U sportu je dugi niz godina, a prije nego što je došao u Hrvatsku, trenirao je filipinski kali, nešto slično kao civilno-vojna samoobrana. Rodio se u Filipinima, živio u Dubaiju, Indoneziji i u Singapuru, gdje je započeo sa sportom. Prije četiri godine je došao u Hrvatsku i krenuo s krav-magom, a ubrzo nakon toga prebacio se na kickboxing, gdje je i ostao do dana današnjeg.

- Zbog oca sam odlučio trenirati kickboxing jer se on u prošlosti time bavio, bio je viceprvak Europe u full-contactu. Sad mi je super, a uz ovo treniram i boks, gdje sam 2019. bio viceprvak Hrvatske u kategoriji do 75 kilograma - govori Premić totalno ležerno, kao da ne shvaća kakvi su sve rezultati iza njega.

- Jedva čekam da uđem u ring - istaknuo je Premić, koji će čim napuni 16 godina moći prijeći na te discipline. Nada se da će se jednog dana u potpunosti profesionalno baviti ovim sportom.

Dukićeva priča je slična Premićevoj, on je s tatom kao mali puno gledao borilačke mečeve i tako se rodila ljubav prema kickboxu. U klubu Pretorian je već šest godina. Na europskom prvenstvu bio je viceprvak kick light, a osvojio je i treće mjesto u light kontaktu.

- Treninge imamo tri puta tjedno, ali kad nemamo taj dan, sami odrađujemo svoj trening. Ili plivam ili trčim - govori Dukić i dodaje da se svi članovi kluba druže i izvan treninga. Kaže kako drugi ljudi misle da je kickbox nasilan sport, ali Enio nas razuvjerava da to nije istina jer su oni svi vršnjaci i zajedno se druže.

Njihov trener Mentor Topalli naglašava povezanost sve djece koja su u kickboxingu. Govori da su jedan tren u ringu ili na tatamiju, a drugi tren se druže nakon mečeva i pritom im nije bitno tko je pobijedio, a tko izgubio.
Ivona se nakon šest godina atletike odlučila posvetiti kickboxingu i sad već pet godina osvaja medalje u kickboxu.

- Došla sam na trening kako bih vidjela što se to točno radi, a na kraju sam i ostala. Svidjelo mi se jako što se s ovim sportom puno putuje, i u Hrvatskoj i u Europi - govori Ivona koja doslovno živi za treninge. Posljednje dvije godine bila je viceprvakinja na državnom natjecanju, a ove godine joj je oko vrata stavljena zlatna medalja. Govori nam da joj odlasci na razne turnire pomažu kako bi povećala fizičku i mentalnu spremnost. Uz to trenira na Višnjiku, a zajedno sa svojom prijateljicom Paolom i dva puta tjedno boks, kako bi usavršile tehniku.

Paola je naoko sitne građe, ali kada ova 14-godišnjakinja omota ruke bandažama, bolje vam je da bježite. U posljednje dvije godine imala je čak pet titula državne prvakinje, i to u tri kategorije.

- Nikad se nisam susretala s nekakvim predrasudama zato što se bavim ovim sportom. Možda je u početku, dok smo bili manji, prijateljima bilo čudno, ali ubrzo su se naviknuli - govori Paola, kojoj sitna građa ne smeta u borbi s višim natjecateljicama. Kaže da joj se tako lakše "probiti" do protivnice.

Naša fantastična četvorka ističe da iza njihovih sjajnih rezultata stoji i puno odricanja. Prvenstveno im je svima pomalo žao što nekada ne mogu izlaziti s prijateljima zbog treninga, ali u drugu ruku shvaćaju da i to nije toliko loše. Bolje im je, govore nam, biti na treningu nego gubiti vrijeme vani ili za kompjuterom.

Trener Topalli je na svoje male borce izuzetno ponosan, a stalno im napominje da uz sport moraju biti i uz knjigu, jer nikada ne znaju što će im se jednog dana može dogoditi.

- Točno znam što kome smeta i tko kakvu blokadu ima u igri. Zajedničkim snagama i naporima te analizama pokušavamo probiti njihove blokade kako bi sljedeći put na turnirima i natjecanjima bili što uspješniji - ističe trener Topalli, dodajući da kickboxing nije opasan sport, a to dokazuje i veliki broj djece koja se njime bave, pogotovo cura.

- Ti borci znaju iskontrolirati svoje udarce. Na turnire dolaze djeca od 4-5 godina, a njihova tehnika je već u toj dobi zavidna. Ne tražim da djeca u mom klubu budu prvaci, već da se nauče disciplini i da razvijaju motoričke sposobnosti. Bolje da su na treningu nego da gube vrijeme uzaludno. Ovaj sport ih uči da se snalaze u prostoru i da se nauče brinuti sami za sebe - ističe trener Topalli.

Iako naši borci još uvijek ne znaju gdje će biti za deset godina, jedno je sigurno, zasigurno bi voljeli ostati u kickboxu i biti u ringu, a ostalo što život donese...


Prestiž im je staviti pojas oko sebe

Zavidne rezultate Toni, Enio i Paola ostvarili su na Svjetskom kupu u Austriji, gdje je Toni osvojio dva pojasa u disciplinama light kontakt i kick lite. Trener Topalli istaknuo je da je pojas ono čemu svi teže.

- Lako za medalje i pehare. Prestiž im je staviti pojas oko sebe, ističe Topalli.
Enio je na tom kupu bio drugi u kick lightu, dok je Paola osvojila drugo mjesto u kick lightu i treće u light kontaktu.


Discipline u kickboxingu

Trener Topalli pokušao nam je približiti discipline u kickboxingu koje se dijele u dvije skupine: na tatamiju i u ringu.
Na tatamiju se bori u disciplinama point fight, light contact i kick light, dok se u ringu bori u disciplinama full contact, low kick i K-1.

- Discipline se razlikuju po pravilima i dopuštenim udarcima. Point fight je sličan karateu i teakwandou te su također slična i pravila, a u tim borbama suci nakon svakog udarca zaustavljaju borbu. U light contactu se udara od struka prema gore i borba se ne zaustavlja kad udarac nastupi. Kick light je isti kao light contact, ali se još može tući i po bedrima - govori trener Topalli, dodajući da se discipline vezane uz ring razlikuju po jačini udaraca od onih vezanih u tatami.

- Full contact, gdje se natjecatelj bori u ringu, ne razlikuje se puno od light contacta, osim po jačini udaraca. Kick light je isti kao i low kick, dok je K-1 najtvrđa i najteža disciplina jer je dopušteno i udaranje po koljenima - zaključuje trener Topalli.

18. travanj 2024 13:07