StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKI FARMACEUT

‘Trebamo se hraniti raznoliko i kvalitetno! Za vrijeme samoizolacije dobro bi bilo uzimati vitamin D, a svakako treba pripaziti s eteričnim uljima!

Piše Zadarski.hr
19. ožujka 2020. - 18:38

Poznati zadarski farmaceut i fitoaromaterapeut Frane Herenda, koji iza sebe ima više od 200 predavanja održanih raznim stručnjacima iz područja farmacije, na svojim je društvenim mrežama objavio odgovore na najčešća pitanja koje ga pacijenti u posljednje vrijeme pitaju, a koja se tiču COVID-19, poznatijeg kao koronavirusa.

Ističe kako do sada nije htio govoriti iz aspekta zdravstvenih djelatnika zbog toga što ima, kako nam govori, daleko relevantnijih mišljenja od njegovog što se tiče situacije u kojoj se nalazimo, poput onih koje osobno prati, prof. Igor Rudana i prof. Gordana Lauca. No, kako je svakodnevno u bliskom kontaktu s pacijentima odlučio je prenijeti dio razgovora s njima koji se ponajprije odnosi na prirodnu terapiju i bezreceptne lijekove.

- Što god se dogodilo, nije vjerojatno da će kolege u ljekarnama prestati s radom, tako da nije poželjno stajati u gužvama ispred ljekarni i nagomilavati stvari. U slučaju da netko dobije temperaturu, podsjetimo se još jednom: povišenje temperature tijela je dio mehanizama kojima se naš organizam bori protiv infekcije i možda ne treba spuštati blago povišenu temperaturu kod svakog pacijenta. Nisam upoznat postoje li saznanja o tome kod infekcije korona virusom. Pravilo je, osim u nekim iznimnim situacijama, da djetetu ne treba davati lijek za spuštanje temperature kada je ona 37.1, objašnjava Herenda dodajući kako u situacijama s povišenom temperaturom izbor obično prvo pada na lijekove koji sadrže paracetamol, iako je i tu potreban oprez. Uz njega je, radi povećanog rizika od oštećenja jetre, potrebno izbjegavati alkohol.

- Trebamo se dobro hraniti, raznoliko i kvalitetno. Za rad imunološkog sustava bitni su minerali, vitamini, proteini i neke masne kiseline. Ugljikohidrata većina i dalje ima dovoljno, ako ne i previše u prehrani. Vitamina C ne treba uzimati jedan, dva grama i treba ići više od preporučene doze. Posebno ne ako imate raznoliku prehranu, govori Herenda dodajući kako bi mnogima koji su u samoizolaciji mogao nedostajati vitamin D te bi ga trebalo uzimati uz pomoć suplemenata.

Herenda napominje kako je imao i brojne upite vezane uz eterična ulja i njihove učinke na viruse.

- Neka eterična ulja uistinu mogu djelovati na različite mikroorganizme, pa i na viruse, ali njihovu primjenu, koncentraciju i mjere opreza još uvijek ne znamo, kao što ne znamo dovoljno podataka o aktualnom virusu, upozorava Herenda naglašavajući kako, iako su eterična ulja prirodna, mogu svejedno naštetiti.

- Mnogi su pokušali pribaviti eterično ulje origana, ali trebaju znati da ono uistinu nije namijenjeno za ikakvu upotrebu na ljudskoj koži, sluznicama, za inhaliranje ili u difuzeru. Ako su u prostoriji astmatičari ili osobe s plućnim bolestima, nemojte ih koristiti. Obratite pažnju na vrstu od koje se dobiva ulje, ali i kemotip eteričnog ulja. Eterična ulja poput ravensare i eukaliptus radiate inače pokazuju antivirusna svojstva, ali ne znamo kako djeluju na koronavirus, objašnjava Herenda dodajući kako treba biti oprezan i ako poželimo napraviti antiseptik od eteričnih ulja.

- Mnogi pokušavaju miješati čajevac s vodom, ali eterična ulja i voda se ne miješaju, neće dobiti ono što žele, a mogu naškoditi sluznicama, iako čajevac ne spada u iritativna ulja. Bolje je ovlaživati prostoriju s difuzerom ili nekim drugim uređajem, pa i bez eteričnih ulja jer treba pripaziti da zrak u prostorijama nije suh, ističe Herenda napominjući kako je odgovornost na svima nama da usporimo širenje, te kako je virus iznimno infektivan i to u fazi inkubacije (fazi u kojoj se ne vide simptomi).

- Ostanite doma, izbjegavajte pretjerane kontakte, poštujte pravila samoizolacije. Sada više nego nikad, ljudima koje je strah i koji nemaju dovoljno informacija, treba topla riječ. Bez puno zagrljaja i poljubaca, poručuje Herenda.

Podizanje imuniteta

Frane Herenda naglašava kako se preparati za "podizanje imuniteta" mogu koristiti.

- Oni najčešće djeluju tako da podižu broj stanica nespecifičnog imuniteta, obično u crijevima koji se bori protiv infekcija. Ne možete si naštetiti s probioticima, alfa i beta glukanima, ali sa pretjeranom upotrebom ehinacee, posebno kod autoimunih bolesti - možete. Ne očekujte čudo od takvih dodataka, ali ih smijete koristiti.

Kontrola upale

- Potrebno je konzumirati različito voće i povrće koje uz minerale i vitamine sadrži i bioflavonoide, koji su vrlo bitni u protuupalnim procesima. Mehanizmi upale su bitan dio borbe našeg organizma za vrijeme infekcija, ali upalu treba držati pod kontrolom. Tome služi i unos omega 3 kiselina. Iz primjerice chia sjemenki, lana, konoplje, dobit ćemo alfa-linolenske kiseline (ALA), iz ribe i ribljeg ulja eikozapentaenoične kiseline (EPA) i dokosaheksaenoične kiseline (DHA), govori Herenda.

24. travanj 2024 11:24