StoryEditorOCM
Zadar plusISPOD KUPOLE SVETOG DONATA ODRŽAT ĆE SE MILLENIUM STIH

Tristo umjetnika iz cijele regije sudjeluje u maratonskom recitiranju poezije!

26. rujna 2018. - 15:42
Millenium stih

Poetski maraton „Millenium stih“ prošle je godine prvi put ispod kupole svetog Donata u Zadru na jedan dan okupio dvjestotinjak pjesnika, kantautora i glazbenih gostiju iz čitave regije. Drugo izdanje ove pjesničke manifestacije produljilo se na dva dana, 28. i 29. rujna, a broj sudionika popeo se na čak 300. Idejne začetnice ovog pjesničkog slavlja su Emilija Vučkov Mijatović i Rafaela Božić koje zajedno s organizacijskim odborom trenutno imaju pune ruke posla. Događaj se podigao na višu razinu, a odvija se pod pokroviteljstvom Zadarske županije, TZ grada Zadra, Arheološkog muzeja, Sveučilišta u Zadru i Udruge književnih stvaralaca "Riječi iznad svega".

- Zaista mislim da je Zadru nedostajao jedan ovakav događaj, maraton riječi, maraton stihova! Riječ se proširila po regiji pa ove godine imamo više sudionika, pjesnici nam stižu iz svih krajeva Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Austrije... Krećemo se prema naprijed! Manifestacija je besplatna, otvorena za javnost tako da bih ovom prilikom pozvala sve zaljubljenike u poeziju da dođu osjetiti emociju koju će ovi autori predstaviti - kazala nam je i Emilija Mijatović, i sama pjesnikinja. Učenici osnovnih i srednjih škola Zadarske županije nastupaju prvi dan manifestacije i predstavljaju svoje autorske uratke, a njihov se dio programa zove „Na njima riječ ostaje“.

- Šezdesetak djece stat će u Donat, pročitati svoje pjesme, osjetiti da su važni, da se riječ koju izgovaraju čuje. Veliko je to što oni rade, neki će na pozornicu stati prvi put. Jako je bitno djeci dati glas i mogućnost da nastavljaju svoju ljubav prema poeziji, to je i jedan od ciljeva ovog događaja - objašnjava organizatorica Mijatović.
Prostor je otvoren i za studente i profesore Sveučilišta u Zadru koji će se publici također predstaviti u petak, prvog dana manifestacije i to s poezijom u prijevodu, na raznim jezicima. Vrijeme za veliki pjesnički maraton rezervirano je za subotu, a kako i maratonu priliči, trajat će do dugo u noć.

- Maraton recitiranja pjesama će započeti u 19 sati, a završetak predviđamo oko 1 sat. Osamdesetak pjesnika predstavit će svoje pjesme, naravno, uz glazbene stanke, doznajemo od organizatora.

Millenium stih ima nekoliko ciljeva: najprije promicanje čitanja i pisanja, posebice poetske riječi kod različitih dobnih skupina, a osim obrazovne funkcije, obogaćuje i kulturni aspekt događanja Zadra u posezoni. Kao i prošle godine, nakon završetka Millenium stiha, organizatori će sve pjesme predstavljene u Donatu objaviti u zbirci pjesama kao trajni spomen na ovo pjesničko slavlje.

08. svibanj 2024 22:30