StoryEditorOCM
Zadar plusU ARSENALU

Turistička zajednica Zadarske županije organizirala uspješnu konferenciju: "Imamo veliku šansu u stvaranju održive enogastronomske destinacije!"

Piše M. Kalajžić
12. prosinca 2023. - 15:21

U okviru 3. Dana vina i gastronomije Zadarske županije u utorak je u prostoru kluba Arsenal održana konferencija „Kako stvarati održivu enogastronomsku destinaciju", u organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije, u partnerstvu sa Sveučilištem u Zadru, Ilirijom d.d. i medijskim pokroviteljstvom našega portala Zadarski.hr.

Održivost eno gastronomske destinacije kao jednog od temelja ravnomjernog napretka i razvoja turizma, te značaj eno gastronomije u turističkim kretanjima, bile su glavne teme skupa koji je okupio relevantne sugovornike i stručnjake. Na konferenciji su sudjelovali: rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, župan Zadarske županije Božidar Longin, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Slavko Štefičar i direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija. Skupu su se odazvali i pratili ga brojni proizvođači vina, djelatnici u turizmu, ugostiteljstvu, turističkim zajednicama, studenti, te mladi kuhari koji su održali degustaciju na temu tradicije na inovativan način.

- Održivost je tema koja sve više postaje naš prioritet i koja određuje našu budućnost, točnije stvaranje održive eno gastronomske destinacije. To je budućnost našeg turizma, s krajnjim ciljem održavanja cjelogodišnjeg održivog turizma koji doprinosi razvoju cijele Hrvatske, pa tako i svih dijelova Zadarske županije. Eno gastronomija je iznimno važan dio turističke ponude, Zadarska županija u tome ima veliki potencijal i prednosti na kojima može temeljiti svoj razvoj, podižući kvalitetu svoje usluge. Riba, paški sir, janjetina, maslinovo ulje, novigradska dagnja, ninska i paška sol, dalmatinski pršut, ninski šokol, povrće i voće, tradicionalna jela – samo su neke od delicija kojima Zadarska županija prednjači i koje može ponuditi gostima, da ne zaboravimo i na trend malih boutique vinarija koji suvremenim proizvodnim procesima jamče kvalitetu vina. Sve to doprinosi doživljaju koji stvara dodatnu vrijednost – kazala je među ostalim u uvodu Mihaela Kadija.

Ravnatelj uprave u Ministarstvu turizma Slavko Štefičar prenio je pozdrave ministrice turizma Nikoline Brnjac.

- Hrvatski turizam je u svjetskim razmjerima uspješna priča. Naravno, mi smo svjesni i problema koje imamo, ali trebamo s više samopoštovanja i ljubavi prema svome zavičaju pričati o onome što je dobro, a ne stalno isticati samo negativne stvari. I slaviti svoje uspjehe, za što je upravo vrijeme kraj godine. Hrvatska je odabrala put održivosti u turizmu i nema druge alternative, naglasio je.

U ime ministrice poljoprivrede Marije Vučković skup je pozdravio državni tajnik Zdravko Tušek, a svim sudionicima riječi dobrodošlice uputio je i župan Božidar Longin. Rektor Sveučilišta Josip Faričić podsjetio je na povijesnu dimenziju zadarskog kraja kao područja oduvijek poznatom po dobroj hrani, što je temelj današnjim mogućnostima razvoja eno gastronomije. I on je upozorio na potrebu održivog razvoja turizma, te potrebu poticanja kvalitete, umjesto masovnosti i sezonalnosti.

- Naš turizam još uvijek je u pretežitom dijelu ovisan o tzv. tri S modelu: sun, sea and sand. Postoji i četvrti S koji je također navezan na eno gastronomsku ponudu, jer ako je ona dobra, onda će i onaj četvrti S bolje funkcionirati. Najvrijedniji resurs kojega imamo je upravo sam prostor koji je jedan veliki potencijal i može biti stabilan generator daljnjega razvoja. Turizam koji je površan, brz, koji se temelji na dojmovima stečenim iz vizualnog, nije turizam od kojega možemo očekivati dodatnu vrijednost. Imamo veliku šansu, a velika je odgovornost toga razvoja i na akademskoj zajednici – upozorio je Faričić.

Konferencija je započela zanimljivim predavanjem kojega je održala gošća iz Costa Brave u Kataloniji Clara Antunez Ferrer, poznata nutricionistica i magistrica gastronomske komunikacije koja je prenijela publici kako stvoriti uzbudljiva iskustva u strategiji za strukturiranje turističke destinacije kroz gastronomiju. Kako se moglo zaključiti iz predavanja, puno je sličnosti Costa Brave i zadarskog kraja, odnosno Katalonije i Dalmacije, pa se mnoga katalonska iskustva mogu primijeniti i na našem području, jasno uz održivi i ekološki prihvatljiv razvoj.

„Od polja do stola: institucionalni okvir, izazovi, planovi i regionalne mogućnosti” bila je tema zajedničkog panela u kojemu su sudjelovali Zdravko Tušek, Slavko Štefičar, Mihaela Kadija, Ante Sjauš, pročelnik za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškoga sira, uz moderiranje profesorice sa zadarskog Sveučilišta Božene Krce Miočić. Iako se u zadnjih desetak godina u mnogo čemu napredovalo, posebno u stvaranju izuzetnih vina i poboljšanju gastroscene, istraživanja od prije tri godine pokazuju da u Zadarsku županiju još uvijek malen postotak turista dolazi zbog prednosti povezanih s hranom, što pokazuje da mjesta za napredak u eno gastronomiji itekako ima, istaknuto je među ostalim na panelu na kojemu se pokušalo ponuditi rješenja kako unaprijediti stvaranje održive eno gastronomske zadarske destinacije. Sugovornici panela ocijenili su domaću gastronomiju visokim ocjenama pet, a poneka četvorka samo otvara prostor k još većem napretku.

A da ne ostane sve samo na riječima pobrinuli su se mladi kuhari „na kojima svijet ostaje”: Stela Vincek, Klaudio Mrkić, Elvis Vrkić, Gabrijel Benić, Marin Vitali, Toni Matešić, Bruno Kalmeta, Ivan Prenđa i Luka Kero. Oni su uz asistenciju učenika ugostiteljskih škola predstavili svoja kuharska umijeća koja su se mogla i degustirati, a tema je bila tradicija na inovativan način.

Rene Bakalović: Ide nabolje!

Jedan od moderatora na konferenciji bio je i poznati gastronomad Rene Bakalović:

- Iako često nismo zadovoljni onim što smo napravili ipak nas gosti zamjećuju po gastronomiji, a konačno Hrvatsku zamjećuju i kao zemlju vina i naravno koliko je god je površinom mala, i kao zemlju vrhunskog maslinovog ulja. Kada organiziramo posjete ljudi kojima je gastronomija važna, kad je sve precizno organizirano, bez razlike svi budu oduševljeni. S druge strane uvijek postoji i gost koji nema informaciju, bojim se da tada postoje izgledi da neće baš dobro pojesti kod nas, a i ne baš niti jeftino. Ipak gledam na sve to optimistično i situacija u svakom slučaju ide na bolje, konferencija kojoj danas nazočimo je svjedok da je pravac ok – rekao je Rene.

27. travanj 2024 13:01