StoryEditorOCM
Zadar plusMALA FILOZOFIJA

U Gradskoj knjižnici bit će predstavljena prva hrvatska filozofska slikovnica „Filozofija – ma što pak je to? " Njezin je autor zadarski profesor...

Piše Predrag Opačić
27. veljače 2020. - 13:55

Nakon Varaždina, Splita i Malog Lošinja, u petak će u zadarskoj Gradskoj knjižnici biti predstavljena prva hrvatska filozofska slikovnica „Filozofija – ma što pak je to? 13 priča o antičkim autorima”. Riječ je o autorskom djelu Zadranina Bruna Ćurka i Matije Mate Škerbića s Hrvatskih studija u Zagrebu.

-Godinu dana smo radili na slikovnici koja je tiskana u nakladi od 500 primjeraka. Ilustracije filozofske slikovnice napravio je Mirko Čalušić, kaže Bruno Ćurko, jedan od autora slikovnice.
Ovaj se Zadranin filozofijom bavi 25 godina, predavao je filozofsku grupu predmeta u nekoliko srednjih škola, radio na Institutu, sad predaje na Filozofskom fakultetu u Splitu.

-Uz to, deset godina kroz Udrugu „Mala filozofija“ provodimo mnoštvo europskih projekta i radimo s djecom od vrtićke dobi pa sve do umirovljenika. Kroz projekte Udruge u suradnji sa sveučilištima, školama, udrugama radimo ili smo sa svojim edukativnim materijalima prisutni u većini EU zemalja. Iako filozofija u današnje vrijeme na ovim prostorima ne kotira baš najbolje, potreba za kritičkim mišljenjem (koje jest light filozofija), etiku i etičko obrazovanje, bioetiku, pa i suvremenu filozofiju odgoja je neupitna. To se može vidjeti i smjernicama koje odašilju donositelji odluka na najvišoj razini. Filozofija jest promišljanje o svijetu i životu, ako to nije bitno, onda ne znam što jest. Filozofija i filozofska struka je konstantna u različitim oblicima od 7. stoljeća prije Krista, i potreba za njom ne jenjava. To što je povremeno marginalizirana u određenim dijelovima svijeta, možda više govori o tim prostorima nego li o samoj filozofiji. Ukoliko filozofija bude odbačena i skroz zanemarena, čeka nas budućnost koja je lijepo opisana u filmu Idiocracy, izjavio je svojedobno Ćurko.
Evo što je o filozofskoj slikovnici rekla zagrebačka profesorica Dubravka Miljković:

-To su priče za druženja djece i roditelja. Premda su priče namijenjene djeci, i odrasli bi iz njih štošta mogli naučiti: o hrabrosti i kukavičluku, o uzaludnim pokušajima da se promijeni ono što se promijeniti ne da,o marljivosti i kreativnosti, o temeljnim i bezvremenim ljudskim vrijednostima i osobinama. Razumjet će ih već i predškolska djeca, uživati u njima ona osnovnoškolska, mučiti se s njima srednjoškolci. Ne vjerujete? E pa odgovorite onda na ovo pitanje: dok se sve stalno mijenja, i mi i priroda, sve oko nas i sve u nama, ima li nešto što ostaje isto i nikada se ne mijenja, pita se profesorica Miljković.

Organizator zadarskog predstavljanja slikovnice je Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi »Mala filozofija« koja će, nakon promocije pokazati čime se bavi, uz pomoć europskih paketa svojih obrazovnih projekata: BEAGLE - Bioethical Education and Attitude Guidance for Living Environment COMET - A Community of Ethics Teachers in Europe PEEC - Peace Education in Early Childhood to prevent Bullying TRACE - Traditional Children’s Stories for a Common Future.

Uz Bruna Ćurka, u predstavljanju slikovnice Zadranima, sudjelovat će i zadarski književnik Želimir Periš, a svoj će obol dati i mali filozofi! Osnovnoškolci će imati priliku pročitati priče iz slikovnice, te sudjelovati u kratkoj filozofskoj raspravi. Za sudionike u promociji, pripremljen je ograničen broj slikovnica kao poklon, a promocija je zakazana za petak u 17 sati u Gradskoj knjižnici.

26. travanj 2024 07:36