StoryEditorOCM
Zadar plusNINSKA ŠOKOLIJADA

U kategoriji šokola iz Nina prvi pobjednik Marin Dejanović, u kategoriji Šokolari iz okolice Nina pobjednički šokol ima Šime Stojak iz Vrsi!

Piše TZ Grada Nina
22. srpnja 2024. - 15:37

Brojne manifestacije i događanja, posebice ljetna, traju tek koji dan ili vikend. Turistička zajednica grada Nina okupljajući oko zajedničke ideje, cilja i nasljeđa stanovnike Nina, ugostitelje, a potom i sve goste Nina, već 22 godine organizira manifestaciju koja traje od siječnja do srpnja. Svoj svečani završetak, Ninska šokolijada imala je ove nedjelje, 21. srpnja.

Svake godine u siječnju entuzijasti i zaljubljenici u gastronomsko nasljeđe i posebnost drevnoga Nina, na poticaj i uz podršku Turističke zajednice grada Nina započinju godišnju pripremu šokola. Tradicionalna receptura i procedura nastajanja šokola ulazi u domove Ninjana, a iz njih izlazi tradicijski proizvod obilježen kreativnošću i ukusom vlasnika.

Svaki šokol drugačiji je jer nastaje jedinstvenim spojem aroma i začina, ali i vještinom sušenja koje, naravno, svake godine predstavlja novi izazov. Upravo zato šokoli se razlikuju od obitelji do obitelji i od godine do godine. Ninjani i šokolari iz okolice Nina, spremno i ponosno svake godine donose svoje šokole na ocjenjivanje u Turistički ured.

Stručno povjerenstvo u sastavu: Zdravko Barać, Toni Perinić, Branko Čvljević, Dolores Barać, Marko Ćurko i Darko Bašić ocjenjivalo je šokole u kategoriji Ninski šokolari, dok je Ive Pijaca, Šime Stulić, Jakov Šalov, Slavko Štulić, Sanja Bubičić, Endo Sipina i Ana Šarić Fric odabralo pobjednike u kategoriji Šokolari iz ostalih mjesta. Ove se godine ocijenilo ukupno 43 pristiglih šokola. Svečana dodjela nagrada održana je uz atraktivan program, a na ljetnoj pozornici nagrade su od predstavnika organizatora i pokrovitelja uručene slijedećim šokolarima:

Od čuvara tradicijske baštine u kategoriji šokola iz Nina prvi pobjednik je Marin Dejanović, druga je Iva Skočić Burela, a treći je Roko Pekić.

Čuvari kulturnog života u kategoriji Šokolari iz okolice Nina ocjenjeni su kao pobjednički Šime Stojak iz Vrsi, drugi je Joško Jurlina iz Žerave dok je treće nagrađeni Miroslav Šango iz Privlake.

Svi šokolari pobjednici su kao vrijedni čuvari nasljeđenog recepta koji su svojim entuzijazmom i ljubavlju prema tradicijskoj gastronomskoj baštini Nina omogućili očuvanje jedinstvenog šokola, a svome Ninu, okolici, Zadarskoj regiji i gastronomskoj sceni Hrvatske vratili još jedan jedinstveni hrvatski specijalitet. Doživljaj tradicije i autohtonosti nastavljen je nastupom KUD-ova i klapa Zadarske županije, a značaj očuvanja nacionalnih posebnosti predstavili su i gosti iz Folklornog društva Rožmarin Dolena iz Slovenije.

Kao i svih prethodnih godina, šokol su kušali i brojni ninski gosti. Šokol je za njih bio izložen za degustaciju i mogućnost kupovine na Višeslavovom trgu, a osim šokola bili su tu i brojni drugi dalmatinski specijaliteti, ali i rukotvorine iz ostalih dijelova Hrvatske.

Ovogodišnja Ninska šokolijada je završena, a šokol zahvaljujući upravo Šokolijadi, možete kušati i u brojnim ninskim restoranima istražujući okuse šokola, ali i kreativnost ninskih kuhara koji ga pripremaju u brojnim kulinarskim izvedbama. Istražujte jedinstvenost lokalne gastronomije u gradu isprepletenom povijesnim i prirodnim ljepotama i neočekivanim okusima.

Međunarodna manifestacija Šokolijada pripada u red najznačajnijih gastronomskih fešta Zadarske županije. Pokrovitelji su bili: Ured Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Zadarske županije i Grada Nina.

07. rujan 2024 22:07