StoryEditorOCM
Zadar plusTRADICIONALI "PIŠKAFONDO" - NATJECANJE U LOVU LIGANJA NA OTOKU ISTU

U moru oko Ista 32 ekipe ulovile 40,4 kg liganja

Piše M.V.
11. studenog 2019. - 21:05
jpg (1)

Veselo je prošlog vikenda bilo na otoku Istu: tamo se održavao tradicionalni „Piškafondo“, natjecanje u lovu liganja.
Ovaj su se put u barke ukrcale 32 ekipe i naoružane s peškafondima i kosavicama u subotu popodne krenule u lov na lignje po obližnjim ribarskim poštama. Ekipe se stigle doslovce sa svih strana, od Zadra do Slovenije, a gosti su na koncu imali i više sreće. 

Naime titulu šampiona ponijela je ekipa „Alke“ s Hvara koja je ulovila 5,35 kg liganja, drugo je mjesto pripalo „Čigri“ s Ista s 3,50 kg ulova, a treće zadarskoj ekipi „Nurkić“ u kojoj su bili Igor Mišlov, Mita Mičić i Denis Jelenković koji su zakačili 3,10 kg liganja.

 Ruku na srce, najbolje je prošla ekipa „Piranski zaljev“ iz Slovenije koja je uz svoju količinu liganja usput, na peškafondo izvukla i kovača od točno jedan kilogram. Dogodi se takav rijetki ulov lignjolovcima, a ovaj put su Slovenci imali baš tu rijetku sreću.

Natjecanje, koje traje samo jedno popodne ali je zapravo trodnevna išćanska jesenska fešta, organizirali su ŠRD „Rarog“ i Udruga mladih otoka Ista.

Nagrade su stigle od sponzora, a sav ulov – čak 40,40 kilograma liganja, što nije malo s obzirom na vremenski kratko natjecanje, otkupio je poznati išćanski ugostitelj Davor Segarić Carruba, a sav će prihod biti namijenjen nekoj humanitarnoj svrhi o čemu će organizatori odlučiti naknadno.

25. travanj 2024 10:16