StoryEditorOCM
Zadar plus"PLOVITI SE MORA"

U Muzeju antičkog stakla izložene su fascinantne makete tradicionalnih jadranskih brodova, izrađene do najsitnijih detalja....

Piše AVŠ
5. listopada 2021. - 14:06

“Ploviti se mora – Jadranski tradicijski brodovi i barke” naziv je izložbe koja se do kraja studenog može pogledati u zadarskom Muzeju antičkog stakla. Postav prikazuje jadranska tradicijska plovila u mjerilu 1:10 i 1:30 te hipotetsku studiju liburne, jednog od najpoznatijih brodova rimske ratne flote, podrijetlom s istočnojadranskog liburnskog prostora. Ove fascinantne makete brodova, čiji je autor Luciano Keber, kapetan bakarske Ispostave Lučke kapetanije u Rijeci, sadrže sve elemente svog uzora, do najsitnijih detalja. Izrada maketa dugotrajan je proces, a nerijetko su pripreme vrlo obimne i zahtjevne, pogotovo u slučaju kvalitetnih rekonstrukcija koje često postaju muzejskim izlošcima.

"Inspiriran i zanesen, maketar ulazi u dušu djela, proučava ga i analizira. On je tumač i graditelj koji često intuitivno razotkriva ‘osobnosti’ broda kojeg reproducira. Makete su rijetko rezultat sterilnog pristupa i dosljedne preciznosti. One su najčešće odraz autorove duhovnosti, produkt njegove ushićenosti i zanosa, ali i znanstveno-istraživački zapis koji nam pomaže očuvati za budućnost vrijednu baštinu drvene brodogradnje- stoji u katalogu ove izložbe.

Njezin autor Luciano Keber rođen je 1960. godine u Rijeci. Od djetinjstva druguje s morem, brodovima i plovidbom. Završio je Pomorsku školu u Bakru, a brodove u umanjenome mjerilu počeo je izrađivati još u ranoj mladosti zahvaljujući očevoj pomoći. Svoju aktivnost nastavio je u osnovnoj školi, a kasnije u modelarskom klubu, najčešće samostalno učeći od okoline.

​Do danas je ostvario četrdesetak autorskih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Bakru, Murteru, Mošćenicama, Zadru, Splitu, Crikvenici i Tkonu na otoku Pašmanu, u Ljubljani i Piranu u Sloveniji, Brestu u Francuskoj i Cesenaticu u Italiji te sudjelovao u mnogim kolektivnim izložbama i natjecanjima na domaćoj i međunarodnoj razini.

19. travanj 2024 21:43