StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: VRIJEDNO EUROPSKO PRIZNANJE ZA LJUTI UMAK ANE I KRSTE MATULIĆ

U Pašmaneru je strast tajni začin

20. svibnja 2017. - 11:12
opg_matulic12-180716

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Matulić u Pašmanu, kojeg vode supružnici Ana i Krsto Matulić u četiri je godine od osnivanja postalo jedno od poznatijih i uspješnijih na cijelom zadarskom području, ova je otočna priča o radu, kreativnosti, uspješnosti i poduzetnosti u kojoj su ovo dvoje mladih ljudi krenuli u uspjeli ostvariti snove, i to u poljoprivredi, i to na otoku, već je 'zvonila' u javnosti kad je ove godine iz Europe stiglo visoko priznanje.

Matulići su, naime, ove godine za svoj ljuti umak Pašmanero dobili zlatno priznanje od Međunarodnog instituta za okus i kvalitetu u Bruxellesu. Strogi i vrlo stručna komisija ocjenjivača dodjelila im je visokih 78,8 bodova od mogućih za jedan od poznatijih njihovih proizvoda od 20-ak koliko ih na svom imanju proizvode.

Koliko je to priznanje vrijedno možda najbolje govori podatak da su tek rijetki proizvodi iz Hrvatske dobili zlatna priznanja u Bruxellesu, primjerice Badelova barkirana travarica Korlat, baranjski kulen Belja, kao i njihov ABC krem sir, Podravka je dobila zlatne bodove za svoj čaj od limuna, a jedini hrvatski proizvod koji tri godine zaredom dobio tri zvjezdice od belgijskog Instituta te zbog toga stekao visoki kristalni status je paški sir Sirane Gligora.

Ako tu Siranu ubrojimo u veće proizvođače onda je OPG Matulić prvi mali hrvatski proizvođač koju je dobio to vrijedno priznanje za kvalitetu. Nije nevažno spomenuti da je ove godine na ocjenjivanje u Institut stiglo preko 2.000 proizvoda iz cijelog svijeta, a tek je jedan dio dobio ocjene za zlatne zvjezdice.

Iako je vijest od nagradi objavljena tek prije četiri dana ne prestaje nam zvoniti telefon, a tek očekujema porast interesa za Pašmanero i druge naše proizvode – kazala nam je jučer Ana Matulić, inače u ovom bračnom OPG-u zadužena za liniju prirodne kozmetike, dok je Krsto zadužen za prehrambene proizvode, pa tako i Pašmanero, pikantni, a ukusni umak složen od 28 vrsta ljutih papričica koje Matulići, uz ostalo, uzgajaju na svojoj njivi.

Ključni sastojak Pašmanera je naša kvasina koju radimo na tradicionalni način i koja sazrijeva u drvenim bačvama - kaže Ana.

U ljeto prošle godine naše kolege Jordanka Grubač i Božo Vukičević objavili su u Slobodnoj Dalmaciji sjajnu reportažu o Matulićima, a osim dosta uobičajene promocije taj im je tekst donio i jednu drugu vrijednost. Jedan im se Splićanin, zaljubljenik u ljuto, javio pa poslao  kontigent sjemenja čili papričica iz cijelog svijeta. A to znači da je ove godine značajno proširen sortiment ljutog materijala kojeg uzgajaja.

- Ove ćemo godine zato, uz sadašnji Pašmanero, proizvesti i jednu novu, drugačiju, žutu verziju umaka, s nekim novim miksom sorti – najavila je Ana.

Matulići svoje proizvode prodaju u svom malom dućanu u Pašmanu, te u trgovinama delikatesa i kozmetike u Zadru, Braču, Hvaru, Komiži... Zainteresirani ih kontaktiraju i preko Facebooka, a Ana kaže još nisu spremni za pravu internet prodaju.

Nesuđeni građevinar i profesorica francuskog i talijanskog koja tvrdi se uopće ne osjeća profesoricom, uvijek ističu koliko uživaju u svemu što rade, u svom vrtu, na svom otoku, proizvodima svojih ruku.

Vrijedno priznanje koje im je stiglo iz Europe još je jedan dokaz vrijednosti njihovog proizvoda u kojeg su, kao i u sve druge, dodali i puno strasti kao poseban začin. Naravno da će Krsto Matulić otići 14.lipnja u Bruxelles kako bi na svečanosti osobno preuzeo zlato na koje su Ana i on osobito ponosni.

06. lipanj 2023 15:19