StoryEditorOCM
Zadar plusMEĐUNARODNI DAN

U Providurovoj palači dodijeljena priznanja "Volonterska ruka" najboljim zadarskim volonterima, evo tko su dobitnici

Piše Iva Ivanac
5. prosinca 2022. - 17:25

Povodom Međunarodnog dana volontera u Zadru su u Providurovoj palači dodjeljena priznanja najboljim volonterima.

- Volonteri su posebna vrsta ljudi i volonterstvo je aktivnost koja mijenja čitavu zajednicu na lokalnoj i globalnoj razini. Svatko od nas može dati nešto za drugoga i važno je reći da je volonterstvo aktivnost koja ne mijenja onoga kojem pomaže već i nas same te mijenja svijet na bolje. Zato ovom prilikom čestitam svim volonterima njihov dan. Hvala vam što ulažete trud, znanje i vrijeme pomažući drugima jer tako ovu zajednicu činite boljom, kazala je Marija Špaleta voditeljica Volonterskog centra Zadar.

Predsjednica krovne udruge, Udruge socijalnih radnika Zadar, pod kojim djeluje Volonterski centar Zadar, Ljiljana Fabac zahvalila se svim volonterima koji nesebično odvajaju vrijeme pomažući drugima i doprinoseći svojoj zajednici te im poručila da tako nastave i dalje. 

Volonterski centar Zadar djeluje od 2013. godine kao program Udruge socijalnih radnika Zadar s ciljem unaprijeđenja kvalitete lokalnih volonterskih programa te posredovanja između volontera i neprofitnih organizacija koje imaju potrebu uključivati volontere u svoje programe. Od svojih početaka do danas, Volonterski centar Zadar surađuje s preko sto organizatora volontiranja te u svojoj bazi broji više od 2500 volontera.

Dobitnik priznanja Volonterska ruka u Kategorija organizatora volontiranja je Udruga Prospero iz Gračaca. Udruga Prospero dugi niz godina radi na osnaživanju edukaciji žena - marginaliziranih osoba u društvu, pruža pomoć starijim nemoćnim osobama, pomaže malim OCD-ovima, radi na informiranju i digitalizaciji stanovništva, kao i uređenju okoliša. Pritom uključuje volontere u različite aspekte svog djelovanja.

Dobitnici zahvalnica u Kategoriji organizatora volontiranja je "Humanitarna udruga Antonio Jurjević" za humanitarno-volontersko djelovanje u prikupljaju financijskih sredstava za pomoć djeci s teškoćama kroz organizaciju Memorijalno-humanitarnog turnira "Antonio Jurjević" u spomen na prerano preminulog nogometaša Antonija Jurjevića; Mjesni odbor Bili brig za aktivan volonterski doprinos zajednici kroz svakodnevno unaprjeđivanje i poboljšavanje života stanovnika u svome kvartu te organizaciju humanitarnih akcija i akcija dobrovoljnog davanja krvi; Volonterski klub OŠ Posedarje za izuzetan doprinos volonterstvu u smislu odgoja za volontiranje i promociju školskog volontiranja u lokalnoj zajednici.

U Kategoriji volontera priznanje Volonterska ruka dobila je Elena Šarunić koja je priznanje osvojila za volontiranje u nezavisnom kinu Kino Zoni, projektu Zajednice udruga Centar nezavisne kulture, gdje se istaknula predanošću poslu, marljivošću, točnošću, nenametljivošću i entuzijazmom. Elena je također bila ključni akter u projektu, Srednja Kino Zona", posebnom programu Kino Zone za zadarske srednjoškolce, koji je realiziran u suorganizaciji s prirodoslovno grafičkom školom Zadar čija je Elena učenica.

Zahvalnice u Kategoriji volontera dobili su: Maja Kukljica u kategoriji inkluzivnog volontiranja, za svakodnevnu dostavu obroka starijim i nemoćnim osobama u sklopu usluge koju pruža Dom za odrasle osobe sv. Frane Zadar; Nina Mandić za izniman doprinos volonterskim aktivnostima koje organizira Udruga Ahimsa u Centru za pružanje usluga u zajednici Zadar, Udruzi za Down sindrom Zadarske županije, u Sportskoj udruzi osoba s intelektualnim poteškoćama Mali princ i Zadarskom azilu; Toni Lovrović za aktivno volontersko djelovanje u Udruzi Ahimsa, gdje volonterski obavlja funkciju tajnika Udruge, a ujedno je koordinator volontera i sam volontira u Zadarskom azilu s nezbrinutim životinjama; Anđela Šikić za predan volonterski rad u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima županijskog suda u Zadru, kojim pruža praktičnu i emocionalnu podršku žrtvama kaznenih i prekršajnih djela kao ranjivoj skupini društva; Marinela Bačić za predan volonterski rad u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, kojim pruža praktičnu i emocionalnu podršku žrtvama kaznenih i prekršajnih djela kao ranjivoj skupini društva; Kristina Lončar za dugogodišnji nesebičan volonterski doprinos aktivnostima Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići Zadar; Mihovil Mijolović za iznimno aktivno volontersko djelovanje u svim aktivnostima Mjesnog odbora Bili brig te neizmjeran volonterski doprinos radu cjepilišta Višnjik.

Po prvi puta se dodjeljivala Volonterska ruka u kategoriji koordinator volonter, a priznanje je ovsvojila Mira Treursić. Mira je predsjednica Udruge mladih Ahimsa te odrađuje najveći broj volonterskih sati među svim članovima i volonterima. Svoje vrijeme i dobru energiju najviše poklanja kako bi Udruga mogla djelovati i nesmetano funkcionirati, ali to je ne sprječava da volontira u Udruzi za Down sindrom Zadarske županije, Udruzi za autizam Zadar, Sportskoj udruzi osoba s čitanje intelektualnim pisanje S poteškoćama Juricom Mali Milinom, princ iu mladićem Zadarskom S Down azilu. Mira sindromom, također te je svaki tjedan najzaslužnija vježba za izdavanje knjige koja objedinjuje njegov kreativni likovni i književni izričaj a ujedno se radi o prvoj hrvatskoj art terapijskoj knjizi.

15. travanj 2024 06:41