StoryEditorOCM
Zadar plusVRHUNSKA DJELA

U Providurovoj palači večeras predstavljene umjetnine iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, izložbu otvorila ministrica Nina Obuljen Koržinek

Piše M.K.
22. prosinca 2022. - 21:49

U Providurovoj palači postavljeno je 199 umjetnina iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU), izložbu vrhunskih umjetničkih djela večeras je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Podjednak je broj skulptura i slika, a upravo velika, oblikom specifična i prostrana Providurova palača omogućila je postavljanje u prostor monumentalnih kiparskih djela, ali i slike velikih dimenzija koje nigdje nisu „progutale“ prostor.

Izložba, nazvana „Jedan svijet“ se održava pod Pokroviteljstvom Vlade RH, a u Zadru će kao postav Providurove palače ostati dvije godine.

U Providurovoj palači na zidovima su, muzeološki izvanredno osmišljeno, postavljena iznimna likovna ostvarenja - Vlaha Bukovca, Miroslava Kraljevića, Ede Murtića, Otona Glihe, Julija Knifera… Teško je nabrojati sve umjetnike čiji radovi plijene pažnju, no ono što je Providurovu palaču učinilo uistinu „živom“ su skulpture, raspoređene posvuda, od malih dimenzija u mramoru i bronci do serije bistâ, no najviše goleme skulpture, neovisno da li su koloristički maksimalno ekspresivne, ili pak minuciozno izvučene u mršave i „bolne“ oblike.

Izložba je postavljena tematski, umjetninama je ispunjen cijeli prostor Providurove palače. U prizemlju se postav bavi općim temama, dok je na prvom katu, koji je površinom najveći, postavljena figurativna umjetnost. Na drugom katu je apstraktna umjetnost.

Izložba je ostvarena u suradnji Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zadra, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i Narodnog muzeja Zadar.  

04. svibanj 2024 20:39