StoryEditorOCM
Zadar plusPREKO 1000 IZLAGAČA

U srijedu na Višnjiku počinje 10. Adriatic Gastro Show, najveći i najznačajniji sajam za kvalitetnu pripremu turističke sezone!

Piše Ana Vučetić Škrbić
4. veljače 2025. - 15:01
Zadar, 040225. Konferencija za medije na kojoj je najavljen Medjunarodni festival gastronomije i turizma Adriatic Gastro Show. Na fotografiji: direktor sajma Stipe Samija, predstavnica grada Grozdana Peric i predstavnik zupanije Ante Sjaus.  Jure Miskovic/Cropix

Drugu godinu za redom, od srijede 5. veljače do subote 8. veljače, velika dvorana Sportskog centra Višnjik u Zadru bit će domaćin Međunarodnog festivala gastronomije i turizma – jubilarnog, 10. po redu Adriatic Gastro Showa.

Ova najveća i najkvalitetnija HORECA sajamska manifestacija u regiji, ujedno i jedan od najznačajnijih sajmova za kvalitetnu pripremu turističke sezone, ove će godine okupiti preko 1000 tvrtki na 200 izložbenih prostora te kroz specijalizirane manifestacije predstaviti cjelokupan turističko-ugostiteljski spektar proizvoda i usluga.

- Nevjerojatno je raditi sajam u ovakvom gradu, gdje imamo puno podršku i dobrodošlicu. Imate osjećaj da je svima stalo, zato želimo napraviti što bolji sajam. Dali smo si truda i sa svim izlagačima potpisali interne ugovore pa će sve što se kupi na sajmu biti minimalno 30 posto jeftinije. To vrijedi za sve naše ugostitelje, hotelijere, apartmane i na tome se želim zahvaliti našim izlagačima- kazao je direktor Adriatic Gastro Showa Stipe Šamija, najavljujući i poseban popratni program koji uključuje velike kuharske zvijezde koje će na Višnjiku predstaviti svoje kulinarske vještine i čarolije. U srijedu će sajam ugostiti Marija Pavića i Zdenka Poljaka, u četvrtak Zlatka Marinovića i Hrvoja Zirojevića dok je u petak na rasporedu Ugostiteljska škola iz Splita. Zadnji dan sajma, u subotu, Duje Pisac i Pero Savanović spremaju posebno iznenađenje. U četiri dana sajma svi kuhari podijelit će 200 porcija spremljenih delicija.

image
Jure Miskovic/Cropix

Program izlaganja obuhvaća cijeli niz proizvoda, od ponude se izdvajaju: prehrambeni proizvodi, sladoledi i konditorski proizvodi, eko i enogastronomija, oprema i ambalaža, vina i alkoholna pića, kava i čajevi, voda, sokovi i sirupi, oprema za serviranje i ambalaža, hotelska i ugostiteljska oprema, informatičko financijski sustavi, tekstilni program za ugostiteljstvo, spa & wellness oprema, namještaj, rasvjeta i dekoracije, uređenje i opremanje okoliša, parketi, podovi, vrata i prozori, klimatizacija i ventilaciju. Na Višnjiku će se predstavit će se i turističke regije, agencije, putovanja, destinacijski management, turizam i nove tehnologije. Uz velike tvrtke izlagače poput Metroa, Alce ili Leda organizatori posebno ističu utjecaj ovog sajma na male i srednje dalmatinske poduzetnike, posebno u segmentu turizma.

- Sinoć smo prolazili kroz grad, Zadar je pun. Ovaj događaj značajan je za grad i u turističkom smislu, jer je i on poput drugih gradova u Dalmaciji izvan sezone poluprazan, a naše manifestacije uvijek se održavaju baš u tom periodu- naglasio je Šamija koji se posebno zahvalio zadarskom hotelu Kolovare jer je sudionicima omogućio prijateljske cijene zbog čega je, na obostrano zadovljstvo, hotel ovih dana ispunjen.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Ovakva sajamska događanja okupljaju poduzetnički i obrtnički sektor, omogućuju nove poslovne kontakte, razmjenu ideja i predstavljanje inovacija te potiču nova ulaganja. Zahvaljujući ovakvim događajima Zadar je postao središte sajamske industrije u čitavoj jadranskoj Hrvatskoj- kazala je Grozdana Perić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, dok je Ante Sjauš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, istaknuo veliku važnost održavanja ovog sajma baš u Zadarskoj županiji.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Znamo koliko je važno turizam podignuti na veću kvalitetu i doprinijeti njegovoj održivosti, zato se želimo brendirati kao cijelogodišnja eno-gastro destinacija. Važno je prepoznati i gospodarsku važnost ovog sajma, ali i vrijeme kad se održava jer će početkom veljače u naš grad privući velik broj izlagača, posjetitelja, ali i turista- kazao je Sjauš.

Sajam se otvara u srijedu u 10 sati i 30 minuta i traje sve do subote, u 18 sati i 30 minuta, kada se službeno zatvara. 

04. veljača 2025 17:02