StoryEditorOCM
Zadar plusVELIKA PROMOCIJA

U Starigrad Paklenicu s Winnetouom stigao Claus Six, vlasnik ogromnog njemačkog kaubojskog grada Pullman City - na Velebitu ih dočekali divlji konji!

Piše Mišel Kalajžić
24. rujna 2021. - 20:12

Velika se stvar ovih dana „valja iza brda” odnosno iza Velebita, čije filmske lokacije gdje je 60-tih godina sniman filmski serijal Winnetou obilazi njemačka ekipa glumaca, snimatelja i producenata, na čelu s „novim Winnetouom” Ivicom Zdravkovićem, zvijezdom njemačkog kaubojskog grada Pullman City.

image
Winnetou sa Zoranom Katicem
 
Josko Ponos/Cropix

Došli su na poziv Zorana Katića, hotelijera i ugostitelja iz Starigrada, koji više nije želio čekati da se kult Winnetoua promovira i konačno pretvori u ozbiljan hrvatski turistički projekt. Sam se upustio u avanturu povratka Winnetoua u Starigrad Paklenicu, gdje se ovih dana snima niz promotivnih filmova i foto editoriala kojima će se novi Winnetou predstaviti na njemačkom i hrvatskom tržištu.

- Napravili smo ogroman promotivni posao za Hrvatsku. Obišli smo autentične lokacije na Velebitu na kojima su se snimali filmovi o Winnetou. Uspjeli smo napraviti puno kvalitetnih video snimaka na njemačkom i na hrvatskom jeziku. Čak smo i divlje konje pronašli na Velikom Rujnu, te ih snimali s Winnetouom. Nacionalni park Paklenica, Večka kula u Starigradu, Veliko Rujno u Velebitu, Mala Paklenica, Rio Grande, Pisak, Tulove grede... Ambijent je sto posto autentičan tako da se i naš Winnetou potpuno uživio u svoj lik i jednostavno se opet stopio s ovim krajem, baš kao i 60-tih godina kad je Pierre Brice oduševio brojnu publiku u Njemačkoj i drugim zemljama. Winnetou se čak upoznao i s našim župnikom u Starigradu, imamo eto i blagoslov s neba da Winnetoua vratimo tamo gdje pripada – u Starigrad Paklenicu, odnosno čitavu Dalmaciju, kaže Zoran Katić.

image
Claus Six (lijevo) vlasnik Pullman Citya s Winnetouom na Velebitu
Privatni Album

Planovi su i puno veći od toga. U Starigrad Paklenicu stigao je i vlasnik Pullman Citya Claus Six sa suprugom. Riječ je o velikom biznisu s visokoproduciranim predstavama, svojevrsnim „filmovima u živo” sa kaskaderima, pirotehnikom, svjetlosnim i zvučnim efektima, što kod nas zapravo nikad nije viđeno. U projekt Winnetou u Pullman Cityu uloženo je više od milijun eura, a glavna je zvijezda – Winnetou u liku Ivice Zdravkovića – koji ovih dana obilazi lokacije po Velebitu!

- Oduševljen sam ovom ljepotom koju imamo ovdje. Ne samo lokacije na kojima je sniman Winnetou, već i druge lokacije, more, obala, planine. Lijepo je. Turističke su mogućnosti velike, mi zbilja imamo što ponuditi gostima, a Winnetou u mislima Nijemaca i drugih gostiju još uvijek živi i on nam može biti dobar turistički ambasador za dolazak tih gostiju i posjećivanje prirodnih lokacija na kojima Winnetou „živi”. Ogromne su mi oči jer se ne mogu nagledati dovoljno Starigrada Paklenice, kao u filmu je, nestvarno lijepo. Sad kad sam ovo sve obišao mogu reći da nismo dovoljno iskoristili taj kult Winnetoua. Iz Njemačke dosta njih dovodi goste u Hrvatsku na lokacije Winnetoua, ali to se radi za novac, ne iz srca. Mi to trebamo raditi od srca, ja sam glumac već više od 20 godina, glumim i Winntoua i ja to radim od srca. Ovo je nešto posebno pošto je ovdje Winnetouova domovina. Sve što nam priroda daje već je tu, a Winnetou je poveznica gostiju s tom prirodom i nama – kaže Zdravković.

image
Detalj sa snimanja.
 
Josko Ponos/Cropix

Slike Winnetoua na Paklenici već su objavljene na web stranici i društvenim mrežama Pullman Citya, tako da je promoviranje Winnetoua i Hrvatske zapravo već započelo.

-Turisti koji su me u Starigradu vidjeli kao Winnetoua zaustavljali su automobil ovih dana kako bih izišao i slikao se s njima. Dijelio sam autograme, razgovarao s gostima... Mene to ne čudi, jer na isti način reagiraju ljudi u Njemačkoj kad vide Winnetoua. Vi ne možete vjerovati što njima znači Winnetou, to je jedna emocionalna poveznica. Zoran Katić s kojim smo zajedno krenuli u projekt novog Winnetoua i podjednako podijelili sve troškove koji nisu mali, napravio je zbilja veliki potez za svoj kraj, ali i za čitavu Hrvatsku. Mi smo tek na početku povratka Winnetoua u Hrvatsku i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti. Ovoga ga puta zbilja vraćamo kući, u Hrvatsku! - poručuje njemački Winnetou.

18. travanj 2024 22:21