StoryEditorOCM
Zadar plusSTIŽU SNIMATELJI

U Starigradu Paklenici počinje velika promotivna kampanja za domaći turizam: "Winnetou je rođen u Njemačkoj, a domovina mu je Hrvatska"

Piše Mišel Kalajžić
15. rujna 2021. - 17:51

Winnetou se vraća kući – i to u Starigrad Paklenicu, u obliku Ivice Zdravkovića iz Njemačke, a u režiji Zorana Katića, vlasnika hotela Vicko u Starigradu, koji priprema veliku promotivnu akciju.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, točnije od 1963. do 1968. godine, u Hrvatskoj su se snimali filmovi o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetou, nastali prema romanima Karla Maya. Filmovi o Winnetou u koprodukciji "Rialto filma" iz Berlina i "Jadran filma" iz Zagreba, u Njemačkoj su postali kultni, a generacije Nijemaca i drugih gledatelja širom svijeta „patili” su za lokacijama na kojima su filmovi snimani: nacionalni parkovi Paklenica, Plitvička jezera, Krka, kanjon rijeke Zrmanje, park prirode Velebit, Tulove grede, Prezid... Zoran Katić ima viziju kako od Winnetoua napraviti turističku priču koja može biti zamašnjak razvoja ne samo podvelebitskog i zadarskog područja. Uspostavio je suradnju s njemačkom ekipom koji su vrhunski zabavljači koji rade u velikom vestern-gradu u Njemačkoj koji se zove Pullman City, gdje održavaju predstave uživo za stotine tisuća posjetitelja. Na čelu ekipe je Ivica Zdravković koji od djetinjstva živi u Njemačkoj.

image
Winnetou se vraća u Hrvatsku
Privatni Album

Upravo je Zdravković izabran za "nasljednika" Pierrea Bricea, francuskoga glumca koji je utjelovio legendarni lik indijanskog poglavice Winnetoua, a uskoro stiže iz Njemačke u Starigrad gdje će snimiti niz promotivnih video filmova o Winnetouu.

- Prošle godine trebao se snimati nastavak filma o Winnetou, međutim zbog korone je sve odgođeno. Došli smo na ideju da snimimo promotivnu kampanju s originalnih lokacija koja bi se vrtila kod njih u Njemačkoj. Njemačka ekipa na čelu sa Zdravkovićem dolazi 19. rujna i ostat će do 27. rujna. Dogovorili smo da pola financira on kao Hrvat iz Njemačke kao svoj doprinos hrvatskom turizmu, a ujedno i kao svoju promociju, a pola ću snositi ja, odnosno moj hotel Vicko jer smatram da je ovo izuzetna prigoda da promoviramo naš kraj na njemačkom turističkom tržištu. Dobio sam suglasnosti za snimanje na autentičnim lokacijama, a ujedno ćemo snimiti i reklamu što nudi taj naš kraj kroz priču o Winnetouu, od gastronomije, do izleta. U planu je da snimanjem pokrijemo lokacije na zadarskom području, a u drugoj fazi napravimo snimanja na Krki, Plitvicama, Kornatima i Učkoj. Svi će se video klipovi emitirati u njemačkim medijima, na društvenim mrežama i portalima, tako da će promotivni učinak biti velik. Nisam mogao čekati hoće li ovaj projekt poduprijeti turistička zajednica i lokalna sredina, već smo odlučili da ćemo krenuti sami u to pod sloganom „Winnetou je rođen u Njemačkoj, a domovina mu je Hrvatska” – kaže Katić.

image
Winnetou se vraća u Hrvatsku
Privatni Album

Konačan cilj projekta je kroz zajedničko oglašavanje privući značajan dio njemačkog tržišta u vrijeme koje nam je najzanimljivije, a to je predsezona i posezona – zaključuje Katić, dodajući kako više nema vremena za čekanje. Za nekoliko dana opet će oživjeti stare lokacije, ali to je tek početak „novoga života” Winnetoua u Hrvatskoj.

20. travanj 2024 16:11