StoryEditorOCM
Zadar plusVAL VOLONTERSTVA

U suradnji sa 16 osnovnih i srednjih škola te đačkim domom održana dvotjedna akcija "Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!"

Piše Zadarski.hr
20. veljače 2024. - 09:40

Prva polovica veljače, zaključno s Valentinovom, bila je rezervirana za volontersku akciju Mreže školskih volonterskih klubova pod nazivom „Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!“. Mjesec ljubavi članovi Mreže obilježili su volontiranjem u školama, vrtićima i domovima. S ciljem poticanja kreativnosti, razumijevanja i zajedništva među učenicima kroz čitanje i dijalog, stariji učenici su mlađim učenicima i vrtićkoj djeci te korisnicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane čitali zanimljive i poučne priče koje su odabrale njihove nastavnice i odgajateljice ili su ih pak sami napisali.

image
Volonterski Centar Zadar/

Učenici 2. razreda Osnovne škole Petra Zoranića Jasenice posjetili su Dječji vrtić „Ljubičica“ i malenima čitali priču Ne baš savršen pingvin, autora Steva Smallmana, čime su obilježili i Svjetski dan čitanja naglas (7. veljače). Priča ih je podučila tome da su svi ljudi posebni i vrijedni na svoj način, a potom su zajedničkim snagama izradili i svoju slikovnicu. Mali i veliki iz Privlake također su uživali u čitanju i pričama. Članice Volonterskog kluba „Bolji svijet“ Osnovne škole Privlaka čitale su priče različitim vrtićkim skupinama Dječjeg vrtića Sabunić. Učenice volonterke iz Srednjoškolskog đačkog doma Zadar također su posjetile djecu u dječjim vrtićima Bambi i More. Djeca su radoznalo slušala priče: Vuk koji je tražio ljubav, Žirafeta i Žirafon, Ljubav i Zaljubljeni žabac, a vrijedne volonterke su ih upoznale s pojmom ljubavi kao i porukom o tome kako je lijepo voljeti i biti voljen. Mališani su rado sudjelovali u čitanju priča, a na kraju su napravili plakat prema priči koja im se najviše svidjela.

image
Volonterski Centar Zadar/

Volonterski klub „Karuba“ Osnovne škole „Petar Lorini“ Sali akciju je proveo u svojoj školi gdje su učenice 6. razreda čitale priče učenicima razredne nastave. Nakon čitanja i razgovora o pročitanom učenici su sudjelovali u izradi zajedničke slikovnice Riba duginih boja koja govori o prijateljstvu, razumijevanju, odricanju, dijeljenju i ljubavi. Članovi volonterskog kluba Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje također su se uključili u našu zajedničku akciju i na poseban način proslavili Valentinovo u svojoj školi. Učenici 3. C razreda posjetili su učenike 1. A razreda i čitali im priču Zaljubljeni medo autorice Ane Torić te izveli igrokaz Zaljubitis. Prvašići su starijim učenicima čitali pjesme koje su sami pisali na temu „Ljubav je…“, a potom su zajedno izrađivali čestitke u kojima su pisali što je za njih ljubav. Cijelu aktivnost širenja ljubavi i prijateljstva zaokružili su zajedničkom igrom na školskom igralištu. I u Osnovnoj školi Šime Budinića Valentinovo se proslavilo čitanjem priča na temu ljubavi. Učenici sedmog razreda čitali su priču Ljubav na drugi pogled učenicima trećeg razreda nakon čega su se prepustili mašti i kreativnosti i u grupama izrađivali svoje slikovnice.

image
Volonterski Centar Zadar/

Tri učenice 3. razreda općeg smjera Gimnazije Franje Petrića, članice volonterskog kluba škole, sudjelovale su u akciji „Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!“ čitajući priču učenicima 3. razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje. Učenice su samostalno osmislile i napisale priču Potraga za prijateljstvom o prijateljstvu, ljubavi i empatiji među djecom kroz koju su prikazale i primjere iskazivanja ljubavi u životinjskom svijetu.

Članovi volonterskog kluba Prirodoslovno-grafičke škole uz pomoć svojih voditelja osmislili su radionicu za korisnike Doma Sv. Frane na temelju priče Planovi puta Jorgea Bucaya. Korisnici su najprije imali priliku poslušati priču, a potom i sudjelovati u radionici koja se sastojala od „plana puta“ koji ih je vodio prema njihovom odabiru kartica/puzzli do konačnog cilja – srca od puzzli – koje su u konačnici izlijepili istim tim karticama/puzzlama. Druženje su zaokružili pjesmom.

Više od slavljenja ljubavi, ova volonterska akcija bila je prilika za jačanje veza unutar školske zajednice te promicanje važnosti čitanja i pružanja vršnjačke potpore među djecom i mladima. Zahvaljujemo svima koji su spoznali važnost volonterstva te se odazvali našem pozivu i sudjelovali u akciji „Županijom skitamo, jedni drugima čitamo“ i na taj način pokazali kako mala djela mogu učiniti razliku.

Ova aktivnost provedena je u sklopu projekta „Val volonterstva“ Volonterskog centra Zadar, financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

image
Volonterski Centar Zadar/
image
Volonterski Centar Zadar/
image
Volonterski Centar Zadar/
image

.

Volonterski Centar Zadar/
image
Volonterski Centar Zadar/
image
Volonterski Centar Zadar/
27. travanj 2024 18:40