StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: PUT SVILE U MUZEJU ANTIČKOG STAKLA

U Zadar dolaze skupocjeni eksponati iz najvećeg svjetskog muzeja kineskog porculana!

Piše M.K.
2. listopada 2019. - 20:08
muze_stakla2-021019

Na pročelju zelene aneks-zgrade Muzeja antičkog stakla osvanuo je veliki jumbo-plakat koji najavljuje “Putovanje porculana Putom svile – Izložba kulture kineskog porculana”.

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma jedan je od ključnih projekata međunarodne suradnje u Republici Hrvatskoj u 2019. godini kojega zajednički ostvaruju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i turizma Narodne Republike Kine. Kao jednom u nizu partnera u obilježavanju manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma, Muzeju antičkog stakla u Zadru pripala je čast ugostiti izložbu “Putovanje porculana Putom svile – Izložba kulture kineskog porculana” iz Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu. Izložba se otvara 11. listopada 2019. godine u Muzeju antičkog stakla u Zadru i traje do 1. prosinca 2019. godine.

Tim povodom Muzej antičkog stakla u Zadru i Muzej kineske keramike u Jingdezhenu potpisat će 9. listopada 2019. godine u Muzeju antičkog stakla u Zadru Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa, čime i formalno postaju „Prijateljski muzeji“. Obje strane surađivat će na raznim kulturnim područjima, izložbenim i znanstveno-istraživačkim projektima, akademskom istraživanju, edukaciji muzejskih djelatnika, zaštiti kulturne baštine.

- Nas je kontaktiralo Ministarstvo kulture, odnosno Odjel za vanjske poslove i međunarodnu suradnju. To je jedan od projekata, uz Zagreb i Dubrovnik, mi smo jedini odabrani za ugostiti Kineze što nas iznimno veseli jer porculan ima i neke dodirne točke sa staklom, i to smo rado prihvatili. Sad smo već pri kraju cijelog tog projekta, napravili smo i odličan katalog koji obuhvaća 64 eksponata kineskog porculana od čega su desetak baš povijesni rariteti, ostalo je suvremenije, ali je sve to kineski porculan – kazao je ravnatelj Muzeja antičkog stakla Ivo Fadić.

Po prvi je put staklena fasada aneksa zgrade MAS-a poslužila kao oglasno mjesto za oglašavanje izložbe. Hoće li to biti praksa i u budućem razdoblju, pitali smo Fadića.

- Mogla bi to lako biti praksa. Od Državne uprave smo dobili odobrenje da možemo to postaviti ukoliko zadovoljimo propisane uvjete. Mislim da je to vrlo efektno vidjeti na zelenoj strani fasade za koju su svi govorili da je grozna... Mislim da je ovo oplemenilo tu jednobojnu fasad i u principu ne bi trebalo biti razloga da nam to ne bude praksa za važnije izložbe – rekao je Fadić.
Uz izložbu umjetničkih predmeta planiran je i multimedijalni postav s prikazom filmova i ostalih video materijala o kineskoj kulturi, porculanu i samom Muzeju u Jingdezhenu, uz predavanje ravnatelja Muzeja Zhao Ganga na temu “Razvoj i povijest keramike Jingdezhena”.

Kineski kolege iz Muzeja u Jingdezhenu naglašavaju da iako se udaljenost između Hrvatske i Kine mjeri u tisućama milja, ta daljina nije spriječila komunikaciju i interakciju između kineske i hrvatske kulture još od Marka Pola u 13. stoljeću. Sudjelovanjem u ovakvom projektu Muzej antičkog stakla u Zadru u okvirima svoje muzejske djelatnosti pridonosi stvaranju “duginog mosta kroz Aziju i Europu,” kao zalog buduće suradnje Hrvatske i Kine, kako je istaknuo predsjednik Državnog vijeća NR Kine Li Keqiang u posjetu Hrvatskoj.

 

NAJVEĆI MUZEJ KERAMIKE NA SVIJETU

Muzej kineske keramike u Jingdezhenu je najstariji, najveći i međunarodno najznačajniji muzej keramike, smješten u Jingdezhenu, Changjiang okrugu, Jiangxi pokrajini. U ovom Muzeju nalazi se kolekcija od preko 40.000 predmeta, uključujući i više od 500 artefakata od nacionalne važnosti i neprocjenjive kulturne vrijednosti. Na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru bit će izloženo 60 artefakata, većim dijelom modernijih umjetničkih djela, ali i pojedinih iznimno vrijednih kulturnih relikata. Ova umjetnička djela predstavljaju najvišu razinu umjetnosti kineske keramike i porculana.

20. travanj 2024 01:54