StoryEditorOCM
Zadar plusKNJIGA DAMIRA HOYKE

"U Zadru djeca stalno postavljaju pitanja, to nisam doživio ni u jednom gradu. Mali Zadrani su postavili standard koji više nigdje nije dosegnut!"

Piše Lada Burčul
23. svibnja 2022. - 14:38

- Zašto je izmišljen sport? – pitao je poznati hrvatski fotograf, umjetnik i pisac Damir Hoyka zadarske osnovnoškolce okupljene u ponedjeljak u atriju Gradske knjižnice Zadar. Učenici nižih razreda OŠ Šime Budinića i OŠ Bartula Kašića prisustvovali su promociji nove knjige Damira Hoyke, „Početak“, drugog dijela romana za djecu o Tizi Enili koji govori o boljem sustavu obrazovanja djece.

- Onda, zašto je izmišljen sport? – pitao je Hoyka.

- Da igrači zarade!, doletio je prvi odgovor.

- Da smršave!

- Da im ne bude dosadno!

- Da zabavljaju svoje vođe!

Razgovor između autora nove knjige i veće skupine osnovnoškolaca bio je „buran“, dinamičan, knjiga je predstavljena u najboljem mogućem ozračju, kroz pitanja, dijalog, smijeh i objašnjavanja.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Pustolovine Tizi Enili su zabavno-edukativni romani u nastavcima, za čitatelje od sedam do 18 godina. U Zadru je u ponedjeljak predstavljen nastavak prvog dijela, nazvan „Početak“. Inače je glavni lik romana desetogodišnja djevojčica Tizi Enili, koja živi u gradu Gea na otoku i pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta kojem je cilj omogućiti čovječanstvu napredak i kvalitetniji život.

- Sport je izmišljen zato da bismo bili u boljoj formi. I zato da bismo se zbližili s drugim ljudima, imali prijatelje, društvo. Sport povezuje. Ne dajte da vas uvuku u tu mrežu „Dinamo ili Hajduk“. To je bezveze – poručio je Hoyka zadarskoj djeci, od kojih je jedva dolazio do riječi. Bujicu pitanja vješto je kanalizirala knjižničarka Gradske knjižnice Zadar i moderatorica predstavljanja knjige Dajana Brunac, te je Hoyka najvažnije poruke prenio djeci.

- Puno smo naučili, pa vi ste u pravu – poručila su djeca Hoyki, koji im je objašnjavao da je u knjizi napisana „tajna“ kako što brže učiti.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Učenje je najljepše što vam se može dogoditi, ako znate kako trebate učiti. Znanje vam donosi zadovoljstvo. Znanje vam donosi i prijatelje. Niste čitali prethodnicu ove knjige? Zove se „Eksperiment“. Pa tamo sam vam otkrio najvažnije tajne o učenju – kazao je Hoyka, poručivši djeci da je svatko od njih jedinstven i da ta šarolikost omogućuje da svatko smisli nešto drugo.

Tizi Enili je ime sklopljeno od imena triju kćeri Damira Hoyke, što je također jako zanimalo učenike.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- U Zadru djeca bez prestanka postavljaju pitanja, to nisam doživio ni u jednom od 30 gradova gdje sam predstavljao moje knjige. U Zadru djeca počinju postavljati pitanja i prije početka promocije. Vaši „mali“ Zadrani su postavili standard koji više nigdje nije ni dosegnut. Zadarska djeca nisu ni pročitala knjigu, a već imaju hrpu pitanja. Najotvorenija djeca su u Dalmaciji, definitivno. Na sjeveru su samozatajni, a u Zadru vlada osobita opuštenost i pričljivost. Na današnjoj promociji nije bilo djeteta koje nije nešto pitalo. Očito imate jedan dobar sistem funkcioniranja s klincima, otvoreni su, ne boje se pitati, ne boje se reći, a to je ključno za sticanje znanja i napredovanje u edukaciji – rekao nam je Hoyka nakon promocije, oduševljen zadarskim „klincima“ iz OŠ Pime Budinića i OŠ Bartula Kašića.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Prije kraja promocije pitao je djecu što su od njega danas naučila u razgovoru i odgovori su ga oduševili. Učenici su, između ostalog, rekli da su naučili da učenje može biti zabavno i da treba puno učiti, da sport zbližava ljude i da je dobro imati puno prijatelja.

- Što biste radili kad biste prestali pisati? – pitala su djeca Hoyku.

- Ne bih prestao pisati, nikada – glasio je odgovor.  

image
Luka Gerlanc/Cropix

Roman „Početak“ čitatelje odvodi u najstarije doba Zemljine povijesti, te se kroz dogodovštine saznaje niz informacija. Utkane su u radnju i slikovite opise krajolika, a često su koncipirane tako da potiču na promišljanja o općim pitanjima na koja svatko treba potražiti svoj odgovor. Time je čitatelj upućen na povezivanje prirodnih i društvenih znanosti u kojem su umjetnost, fizika, filozofija, kemija, informatika, biologija i ostala područja duboko isprepletena, dio je opisa nove knjige Damira Hoyke.

23. travanj 2024 10:27