StoryEditorOCM
Zadar plusMEĐUNARODNI FESTIVAL

U zagrljaju umjetnosti – završna prezentacija Kreativnih radionica 5. Zadar Organ Festivala

Piše Zadarski.hr
28. kolovoza 2023. - 22:12

U nedjelju, u Glazbenoj školi „Blagoje Bersa“ Zadar, održana je prezentacija radova polaznika Kreativnih radionica za djecu i mlade 5. Zadar Organ Festivala, međunarodnog festivala koji je koncipiran kroz inovativne istraživačke i edukacijske pristupe. Uz izvedbeni, rujanski dio, koji istražuje izražajne mogućnosti orgulja, repertoara i mogućnosti umrežavanja s drugim umjetničkim izričajima, Umjetnička organizacija Zara u kolovozu redovito organizira programe za djecu i mlade.

Peto izdanje ove kreativne i odgojne platforme okupilo je čak 40 polaznika različitih dobi. Bio je to za njih veoma interesantan i sadržajima bogat tjedan u kojemu su kroz intenzivan angažman i nenatjecateljski pristup razvijali umjetničke, društvene i komunikacijske vještine, izražavali svoju kreativnost i učili o važnosti timskog rada, ali i njegovanju svog unutrašnjeg glasa.

Na glazbenim radionicama, polaznici su uronili u tajne orgulja, pripremali skladbe za solističke i komorne nastupe te se kroz nizozemski izum poznat kao "Do" orgulje upoznavali s principima gradnje tog kompleksnog instrumenta. Ova zanimljiva kutija rastavljena u tipke, svirale, zračnice, mijeh i ostale dijelove – postaje mala mehanička čarolija kad se svi elementi pravilno slože. Kroz gradnju instrumenta, polaznici su otkrili sve o mehanizmu orgulja i načinu na koji one proizvode zvuk. Tim malim orguljama priključile su se i velike koje su zazvučale na završnom koncertu, pripremljenom s ljubavlju i strašću polaznika i njihovih mentorica, orguljašica Tjaše Drovenik Adamec i Tee Kulaš, ujedno i osnivačice i voditeljice svih programa Zadar Organ Festivala. Ove „Do“ orgulje prezentirane su u Hrvatskoj po prvi puta te predstavljaju vrijedno sredstvo pri radu s djecom i mladima, budeći u njima zanimanje za orgulje. U zemlji gdje formalni program osnovnoškolskog sviranja orgulja i dalje ne postoji, a srednjoškolskog je rijedak, ovaj inovativan pristup rada zaslužuje posebno priznanje.

Gradnja i upoznavanje zakonitosti orgulja inspirirali su i likovni izričaj. Naime, polaznici likovnih radionica oduševljeni doživljenim prikazali su orgulje u različitim oblicima – kao maketu, kroz društvene karte OrgUNO, ali i kroz brojne crteže i slike koje su krasile dvoranu Glazbene škole. Likovne radionice vodila je slikarica Mirta Boban, a asistirala je i crtačkom dijelu radionice kamishibaija ili japanskog uličnog kazališta. Naime, ova vrsta izričaja sjedinjuje pripovijedanje i ilustracije, a u izvedbi mladih snaga ZOF-a i glazbu. Polaznici ovih kazališnih radionica su pod mentorstvom umjetnice Sanje Grgine, cijenjene zadarske glumice, lutkarice i pripovjedačice, priredili autorsku priču koja je u sebi sadržavala i važnu ekološku poruku. Sami su izradili ilustracije, osmislili priču, ozvučili ju i ispripovijedali brojnoj publici.

Temu ekologije, ali i druge teme koje se tiču etičke i moralne vrijednosti čovjeka obradili su mladi polaznici škole dokumentarnog i eksperimentalnog filma. U samo tjedan dana, pod mentorstvom Paule Skelin i Josipe Henizelman stvorili su četiri kratkometražna filma. Primarna zadaća ovog programa pod nazivom „Oslobođeni film“ bila je osvještavanje autorstva te individualnih snaga i talenata svakog polaznika. Film i filmski izričaj ovdje je poslužio kao alat kojim probudio autentičan, oslobođen glas svakog polaznika.

Takav slobodan i ohrabrujući pristup izražavanju kroz umjetnost rezultirao je izvanrednim koncertom, izložbom, kazališnom predstavom i filmskim projekcijama. Ova hvalevrijedna inicijativa Umjetničke organizacije Zara, na čelu s Teom Kulaš, potiče nas da prepoznamo važnost poticanja kreativnosti kod mladih. Upravo iz ovakvih programa izrastaju budući umjetnici, stvaraoci, mislioci i odrasli ljudi koji će oblikovati kulturu, društvo i svijet sutrašnjice. Ovaj program stoga nije samo jedan od niza događaja, već svjetionik koji jasno pokazuje i dokazuje da je umjetnost most prema boljoj i ljepšoj budućnosti.

28. travanj 2024 20:44