StoryEditorOCM
Zadar plusDOBRI PROJEKTI

U Zajednici Talijana nemaju mira: pripremaju digitalizaciju biblioteke, studentske stipendije za učenje jezika u Italiji, novu prehranu u vrtiću...

Piše M. Gugić Magaš
16. veljače 2021. - 14:30

U Zajednici Talijana Zadar nemaju mira. Stalno smišljaju razne kulturne i edukativne sadržaje kojima najviše teži njihov predsjednik Igor Karuc. Nakon dobro posjećene izložbe “Bilo jednom u Zadru...“, na kojoj su predstavili fotografije grada iz prošlosti s usporednim fotografijama iz sadašnjosti, Karuc nije stao. Već neko vrijeme radi na projektu povezivanja Zadarskog sveučilišta i Zajednice kako bi studenti talijanistike mogli doći do većeg broja knjiga iz njihove bogate biblioteke. U planu im je i njena digitalizacija, ali i nabavka beletristike.

- Osluškivali smo studente te smo došli do saznanja kako žele čitati moderne romane. No, u kontaktu smo s Vatikanom koji bi nam mogao poslati i neke vrijedne knjige koje bi našim studentima bile vrlo zanimljive i korisne. Naravno kao i svim drugim zainteresiranima – govori Karuc koji često u razgovorima s medijima naglašava kako Zajednica Talijana nije otvorena isključivo za ljude koji su povezani s tim jezikom, već sve građane ovog grada koji žele u ugodnom ambijentu popiti kavu, pročitati novine, ili pak upitati sve što ih zanima o talijanskoj povijesti i kulturi. Često u Zajednici možete naići na ljude iz struke, doktore, inženjere, konzervatore... Razne profile intelektualaca koji rado zalaze kod zadarskih Talijana. 

image
Predsjednik Igor Karuc
Luka Gerlanc/Cropix

- Često razgovaram i s poznatim stručnjakom Miljenkom Domjanom koji je veći dio života proveo u Italiji i vrhunski je poznavatelj kulture i povijesti. Voljan nam je pomoći i organizirati kakvu izložbu ili predavanje na temu sinergije urbanizma i nasljeđa - naglasio je Karuc te dodao:

- Razmišljajući o studentima i prilikama koje bismo im mogli pružiti, odlučili smo pokrenuti dugogodišnji projekt uvođenja talijanskog jezika u škole kao obaveznog, po Modelu C, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja. Čim sam to predložio nekim školama, kao i gradskom pročelniku za školstvo Josi Nekiću, većina ih se već upisala na listu jer su i sami svjesni koliko je danas važno znati više jezika, a i sam Grad također shvaća tu važnost. Svi jako dobro znamo da učenje jezika kreće od malih nogu, kada ga je i najlakše naučiti. Zato smo mališanima u našem vrtiću Pinocchio, koji broji 45 djece, omogućili učenje jezika kroz igru. No, moram naglasiti kako smo u kontaktnu i s drugim vrtićima koji su izrazili želju da naši profesori dođu i uče djecu jezik – rekao je Karuc koji dodaje kako im je u planu, po prvi put od kad postoji Zajednica, omogućiti izdašne stipendije vrhunskim studentima koji su bili dio spomenutog C Modela.

image
Prostorije Zajednice
 
Luka Gerlanc/Cropix

- Znači one djevojke i mladići koji su se cijelo svoje školovanje odlučili za učenje talijanskog jezika te nakon srednje škole odabrali željeni fakultet u Italiji, Zajednica bi u suradnji s talijanskom Ministarstvom kulture i konzulatom, pomogla u financijskom dijelu studiranja koje je za sve studente jedna od važnijih stavki – zaključio je Karuc dodavši kako planova ne nedostaje, samo se nada dobrom sluhu institucija i što bržem rješavanju potrebne papirologije za realizaciju projekta.

Kuhanje, vina i - slikanje!

Zajednica Talijana poznata je u gradu i po svojim zanimljivim manifestacijama kojima žele što više pridonijeti razvoju i širenju talijanske kulture. Među ostalim, svake godine organiziraju i Tjedan talijanske kuhinje prezentirajući tako razna poznata talijanska jela, ali omogućuju sugrađanima i degustacije, tečajeve kuhanja, seminare, te učenje kroz film, izložbe fotografija itd.

- I ove godine nam je u planu organizirati Tjedan talijanske kuhinje, naravno, uz sve epidemiološke mjere. No, ni to nije sve. U kontaktu smo sa splitskom udrugom Art Bottega – Pinelli & Vino koji organiziraju zabavne radionice slikanja uz degustaciju vina. Vjerujte nam, bit će svašta zanimljivoga u Zajednici Talijana, samo nas pratite na webu i društvenim mrežama – zaključio je je predsjednik Igor Karuc.

image
Prostorije zajednice
 
Luka Gerlanc/Cropix
Osim jezika, mališani vrtića „Pinocchio” učit će i o zdravoj prehrani.

- U posljednje dvije godine poboljšali smo prehranu djece, imamo novu kuharicu a i surađujemo s domaćim OPG-ovima kako bi djeca dobila najbolje lokalne namirnice. Uskoro ćemo uključiti i nutricionista koji će pratiti ishranu sjede – rekao je Karuc te dodao:

- Prijavili smo se na dva Europska fonda, od kojih je jedan upravo za dječje vrtiće s kojim bi novcem, a riječ je o šest milijuna kuna, poboljšali kvalitetu vrtića na višu razinu te produžili njegov rad od 16 do 20.30 sati. Time bi također potakli zapošljavanje ljudi – rekao je dodavši kako se drugi projekt na koji su aplicirali, odnosi na poboljšanje digitalne tehnologije u samoj Zajednici.

23. travanj 2024 15:32