StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: OMILJENOJ UČITELJICI, INŽENJERKI BRODOGRADNJE, URUČENA DRŽAVNA NAGRADA

"Učenici me vole, vodim pet izvannastavnih aktivnosti i sve je krcato, svi žele učiti!"

Piše L.Burčul
24. listopada 2018. - 23:45
profesorica_valcic2-241018

Tamari Valčić, učiteljici tehničke kulture u zadarskoj Osnovnoj školi Šime Budinića, u utorak je u Zagrebu uručena Državna nagrada tehničke kulture Faust Vrančić, najveće priznanje (osim one za životno djelo) koje se u Hrvatskoj u ovoj branši može dobiti. Poznavatelje njezina rada nagrada je manje iznenadila, znajući koliko predano i na koji način Tamara Valčić radi sa djecom, no široj je javnosti manje poznato da je Tamara, rođena Splićanka koja je nakon srednje škole upisala i završila u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje te ima zvanje mag. ing. brodogradnje, voditeljica pet izvannastavnih aktivnosti uz 'regularnih' 450 učenika kojima predaje tehničku kulturu.

- Raduje me nagrada, no prvenstveno radi djece, radi popularizacije tehničke kulture i tehničkih znanosti kroz koje osnovci razvijaju veliki broj znanja i vještina, pa kasnije pratim kako upisuju Tehničku školu ili MIOC, pa odu potom na fakultete… Upravo u osnovnoj školi rađaju se prvi afiniteti prema određenim područjima, a tehnička kultura je odlična osnova za mnoge kasnije uspješne odabire – kaže Tamara Valčić, ističući da ju je za Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić za 2017. godinu predložilo Učiteljsko vijeće OŠ Šime Budinića pod ravnateljstvom prof. Ivana Čulara, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije te Društvo pedagoga tehničke kulture Zadarske županije.

Diplomirali ste u Zagrebu, po zvanju ste mag. ing. brodogradnje, rodom Splićanka. Zašto je vaš izbor Zadar i rad u školi?

- Izbor grada je bio logičan, jer mi je suprug Zadranin. Nakon završetka studija, kada sam došla u Zadar, neko vrijeme sam radila u privredi, no mene je škola, podučavanje i prenošenje znanja „malima“ uvijek privlačilo. Tako sam odlučila otići u prosvjetu i u OŠ Šime Budinića zaposlila sam se 2007. godine – kazala je Tamara Valčić, koja u školi ima 450 učenika u 20 odjeljenja.

Vole li vas učenici?  

- Haha, nije neskromno ako odgovorim potvrdno? Mislim da je tako zbog broja djece koja pohađaju moje izvannastavne aktivnosti. Zainteresiranih za razne vidove tehničke kulture je jako puno, a mimo nastave vodim pet grupa: Modelarstvo i maketarstvo, graditeljstvo, Sigurno u prometu, Fotografsku grupu te Modelarstvo uporabnih predmeta – nabrojala je učiteljica Valčić, opisujući da na vrlo posjećenom Modelarstvu uporabnih predmeta učenici mogu napraviti sve: na Unimat strojevima od drva naprave makete svjetionika, modele vjetrenjača sa najsitnijim detaljima, pa sve do božićnih ukrasa.

- Oni mogu napraviti što god zamislite – kaže učiteljica, koja je ujedno i predsjednica Modelarske lige Zadarske županije.

U obrazloženju dodjele nagrade Faust Vrančić naveden je niz njezinih aktivnosti kojima je dala izniman doprinos razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja, pa je Valčić tako i autorica udžbenika iz tehničke kulture,  te osnivačica i voditeljica Kluba mladih tehničara u OŠ Šime Budinića, koji je nagrađen poveljom Hrvatske zajednice tehničke kulture.

- Moje je najveće priznanje kada vidim učenike koji su uspješni na polju na kojem su sa mnom započeli raditi kao osnovnoškolci, a ja sam bila u prilici usaditi im ljubav prema znanju te ih usmjeriti ne samo u srednje škole, već i u udruge u kojima dalje mogu razvijati svoje talente – kazala je valčić.

Kritiku je uputila nedostatku prostora u Zadru, djeca nemaju mjesto i uvjete gdje mogu raditi, prave radionice koje će im omogućiti da se bave i robotikom, elektronikom…

- Nedostatak jednog pravog prostora puno je veći problem nego što se na prvi pogled čini. Naša djeca teško konkuriraju Čakovčanima, Zagrepčanima, Varaždincima… Nadam se da će se u budućem Centru za mlade u Zadru naći prostor za Zajednicu tehničke kulture jer mi doslovno moljakamo ravnatelje da nam „posude“ učionicu. Potrebna je radionica, u kojoj uvijek možemo držati naš alat i naše radove, da ih ne nosimo posvuda – zaključila je Tamara Valčić.

19. travanj 2024 17:45