StoryEditorOCM
Zadar plusISPRED PROVIDUROVE

Učenje kroz zabavu: dođite na Noć istraživača i složite prizore sa škrinje Sv. Šimuna u obliku puzzli

Piše AVŠ
29. rujna 2023. - 13:06

U 26 europskih zemalja danas se istovremeno održava Europska noć istraživača. Sveučilište u Zadru za taj dan pripremilo je bogat program koji će se provoditi u obnovljenoj zgradi stare Tehničke škole, prostoru Pomorskog simulatora, na rivi ispred Sveučilišta u Zadru, Trgu pet bunara, Trgu Petra Zoranića, Poljani Šime Budinića, Pomorskoj školi Zadar i Kazalištu lutaka Zadar.

Sa svojim posebnim programom, koji su osmislili isključivo za Noć istraživača, sudjeluje i Odjel za povijest umjetnosti. Program je nazvan "Umjetnost i ekologija- čovjek u prostoru", a sastoji se od tri glavne aktivnosti.

Najzanimljivija će biti ona "Otkrijmo srednjovjekovne umjetnine: radionica bojenja i slaganja reljefne skulpture" gdje nas očekuje slaganje odabranih prizora sa Škrinje Sv. Šimuna u obliku puzzli, iskucavanje prizora s mjedene oplate relikvijarija iz Novalje i rekonstruiranje i bojanje najpoznatijih primjeraka zadarskih predromaničkih i ranoromaničkih reljefa temeljem kojih će se otkriti njihov izvoran izgled. Tu je još i izložba slikarskih radova, upoznavanje djelā hrvatskoga modernog i suvremenog slikarstva preko kviz-natjecanja, kao i brojne druge aktivnosti koje su s tim povezane. Druga aktivnost nazvala je Puževim korakom: muzejsko čitanje društvenih transformacija, a treća Horizonti promjene: umjetničke refleksije o klimatskoj krizi. 

Program se odvija ispred Providurove palače, svi ste pozvani. 

28. travanj 2024 08:14