StoryEditorOCM
Zadar plus‘LETE S NJIMA‘

Marica i Mijat vratili se s Eurosonga i na Viru namjeravaju otvoriti muzej ‘Mama ŠČ‘: ‘Mrletova supruga nas je pozvala da ih posjetimo i u Rijeci‘

Piše B.S.
17. svibnja 2023. - 20:13

Umirovljeni prosvjetni radnici, 74-godišnja Marica i 77-godišnji Mijat Barišić, koji su kao prateći ‘grupies‘ legendarnog ‘Leta 3‘, bili prava atrakcija na Eurosongu u Liverpoolu, gdje su doputovali kako bi ih podržali, vratili se se na otok Vir gdje u čast tom događaju namjeravaju otvoriti muzej - ‘Mama ŠČ‘.

- Planiramo urediti taj muzej gdje ćemo izložiti sve uspomene s Eurosonga. Želimo izložiti fotografije i mnogo suvenira koje smo sačuvali kao uspomenu na taj dan. Put na Eurosong i navijanje za naš bend ‘Let 3‘ vratio nas je u mlade dane, kada smo kao nekadašnja mlada socijalistička hippy generacija 1969. godine autostopom išli u Liverpool na koncert Beatlesa. Sada imamo 74 i 77 godina i ovo putovanje na Eurosong uljepšalo nam je stare dane i bilo nam je avantura života – ispričala je Marica, te dodala kako im je i povratak u Hrvatsku došao kao šlag na kraju ove njihove avanture.

- Mrletova supruga Ivanka Mazurkijević letjela je s nama istim avionom iz Londona u Zagreb. Pozvala nas je da Mrleta i nju posjetimo u Rijeci i da dođemo u petak u Bašku na Krk na urnebesni festival rock bendova,‘Crna ovca,‘ gdje će nastupiti i ‘Let 3.‘ Znamo da ćemo se i tamo ludo provesti – opisala je virska umirovljenica njihove slijedeće planove.

Osim što su, kako kaže Marica, ‘uz pomoć Jupitera‘ ušli na finale Eurosonga iako nisu imali karte, vrijeme u Liverpoolu iskoristili su kako bi posjetili Muzej ‘The Beatles Story‘ nakon - 57 godina.

- Te 1966. godine imala sam 16 i pol godina. Putovala sam sama vlakom kod moje tete u Manchester, a ona me je vodila na koncert Beatlesa u Liverpool. Još imam njihovu longplej ploču izdanu 1963. godine koju sam tada kupila na koncertu – ispričala je.

Kada su se ona i Mijat upoznali na Pedagoškoj akademiji u Slavonskom Brodu, na početku 1969. godine, kupili su kartu Europe i odlučili ponovo autostopom putovati u Liverpool na koncert Beatlesa.

- Tada već više nije bilo tako velikih koncerata, samo manji koncerti u pubovima, u njihovom rodnom Liverpoolu. Umiješala se Japanka Joko Ono, pa se oni nisu više međusobno slagali i 1970. godine su se i razišli. Mi smo se tada autostopom vozili 45 dana po Europi. Stopirali smo 109 raznih vozila, samo nismo traktor i avion, a sad smo stopirali zlatni traktor ‘Leta 3‘ i vratili se avionom - kaže ova 74-godišnjakinja koja će ove godine sa suprugom proslaviti 54 godine braka.

- Tim ćemo povodom na Viru urediti muzej ‘Mama ŠČ‘ o našem autostopu po Europi i odlasku na Euroviziju – poručila je Marica, te dodala kako će se u petak zaputiti u Bašku na Krk gdje se namjeravaju ludo provesti, jer su oni, kako je rekla, virske crne ovce koje podržavaju ‘Letovce‘.

Riječane su trebali pratiti samo iz Euro Villagea, a uoči polufinala napisali su pjesmu za Let 3, ‘Pobjednica‘ koju je Damir Martinović Mrle pročitao cijeloj eurovizijskoj delegaciji.

25. travanj 2024 02:47