StoryEditorOCM
Zadar plusON JE ČUDO

Upoznajte malog zadarskog genijalca Roka Orovića! Oduševio je stručnjake na međunarodnoj izložbi inovacija, a i vas će kad vidite što je napravio

Piše Bruno Šoba
6. lipnja 2024. - 20:25

Prije par dana smo pisali o malom zadarskom inovatoru, Roku Oroviću, učeniku 6. razreda OŠ Šime Budinića koji je na međunarodnoj izložbi inovacija INOVA MLADI 2024. u Zagrebu osvojio zlatno odličje. U međunarodnoj konkurenciji, od 384 inovacije, stručnjake je najviše oduševio upravo naš pobjednik, modelar Roko. A Roko je oduševio i nas. Britak, elokventan, komunikativan, iznimno talentiran, a istovremeno pristojan i skroman. Bio je u društvu ponosnog tate Josipa.

Njegov projekt Marcano Space X5 Car ostavio je bez teksta svakoga tko ga je vidio, od roditelja, njegove učiteljice, do onih najvažnijih, ocjenjivača na natjecanju. Proces izrade uključivao je 3D modeliranje i printanje karoserije automobila te ugradnju dijelova šasije i sklopovlja za upravljanje modelom automobila. Integrirani senzori, motori i elektroničke komponente omogućuju kontrolu različitih aspekata vozila, uključujući brzinu, smjer kretanja i svjetla. Servomotor omogućava automatsko podizanje i spuštanje haube, dok mekanumski kotači omogućuju kretanje vozila u svim smjerovima i olakšavaju upravljanje.

Sve to napravio je 12-godišnji Roko.

image

Roko Orović, mali zadarski inovator

Zvonko Pavić/Cropix

- Ja sam krenuo modelirati ovaj auto iz svoga gušta, nisam uopće imao u planu da ću završiti na natjecanju, to nije bio cilj. Projekt sam radio sam, nitko nije znao za njega osim naravno mame i tate. Sve sam radio kući, imam doma 3D printer, za to je bila potrebna financijska pomoć roditelja - smije se Roko.

Projekt mu je bio auto jer su upravo automobili kod njega pokrenuli interes za tehniku, automatiku i modeliranje.

- Gledao sam po Youtube-u video o Paganiju, dokumentarac o njegovim autima i kako je to počelo, a potom video zapise o RC autima i 3D printanim modelima. Tu mi se stvorila ideja, počeo sam razmišljati kako bih mogao to napraviti i ja. Pokušao sam nacrtati model, ali nisam baš najbolji crtač, ne možeš u svemu biti dobar - nastavlja vedro mali inovator.

- Ideja je bila tu, ali nije bilo lako. Prva zamisao bila je preteška, onda sam krenuo iznova. Sve je išlo dobro jedno vrijeme, ali sam dosta dugo zapeo, a nisam shvaćao u čemu je problem.

Međutim, što je najvažnije, nije odustajao...

- Razmišljao sam puno, došao do zaključka da je problem u kodu, pa sam uspio to riješiti.  Zamijenio sam neke stvari i tako uspio dizajnirati model auta. Inspiracija mi je bio mi je bio Koenigsegg Gemera. 

image

Marcano Space X5 car

Tamara Valčić/

Pitali smo Roka kako se upravlja njegovim autom, o kakvom se programu radi. 

- Ima jedan Bluetooth modul i on je spojen na Arduino platformu. To se spoji na mobitel, a služi kao, ajmo reći, prevoditelj između mobitela i komponenti. Naprimjer, kao da ja sada pričam francuski, a vi japanski, a tata priča oba jezika pa nam on prevodi. Zatim sam spojio auto na aplikaciju Bluetooth RC controller koja ima kontrole. Posebni mekanumski kotači mogu ići u svim smjerovima. To bi bilo dobro za parkiranje, što je rekao jedan čovjek - nasmijao nas je. 

- S aplikacijom se može podizati i spuštati hauba, upaliti svjetla, a kako mičeš mobitel može se pomicati auto. Fora je aplikacija - pojašnjava nam Roko.

Inače, pobijedio je Roko sa svojim Marcano Space X5 Carom i na još jednome natjecanju nedavno, na državnoj razini, u kategoriji automatike.

- Proces njegovih radova je išao korak po korak, od elektromotora, koda, 3D printanja... u svakom koraku je bilo određenih problema koje je on sam uspio savladati - kaže tata Josip.

- Nadam se da će ovo potaknuti i druge učenike na stvaranje jer nisam se ja rodio sa znanjem iz STEM područja, nego sam došao to toga jer me zanimalo, pa sam krenuo raditi. Kada sam pokazao kolegama iz škole, svih je zainteresiralo - kaže nam skromno Roko.

image

Marcano Space X5 car

Tamara Valčić/

Njegova učiteljica Tamara Valčić, diplomirana inženjerka strojarstva i brodogradnje, odlučila je prijaviti rad na natjecanje. 

- Rad je na nivou završnog rada u srednjoj školi ili projekta na fakultetu - kaže profesorica, inače voditeljica Županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture Zadarske županije.

- Roko ima veliku radnu energiju i unutarnju motivaciju. Kod njega su visoko razvijene sposobnosti rezoniranja i logičkog zaključivanja, povezivanja informacija, uočavanja odnosa i obrazaca, ali i apstraktnoga mišljenja. Krase ga kreativnost, originalnost, inventivnost i intelektualna znatiželja. Također, radi se o djetetu koje ima potrebu za intelektualnim izazovima i razumijevanjem svijeta oko sebe, strast za učenjem i sklonost rješavanju problema - hvali ga profesorica.

Uza sve ove projekte, Roko još stigne trenirati i nogomet. 

- Nije to toliko teško, imam dovoljno slobodnog vremena. Trening traje sat vremena, tamo se zabavim s prijateljima, a preostalo vrijeme mogu raditi na svojim projektima. A stignem i učiti, sva sreća da imam dobro pamćenje - smije se Roko.

Između nogometa i modeliranja radije bira tehniku, prije bi bio modelar nego - nogometaš!  Što reći za kraj osim da je naš Roko  čudo kojim se može ponositi cijeli grad. O njemu ćemo sigurno još čuti.

image

Roko Orović, mali zadarski inovator

Zvonko Pavić/Cropix

Napravio zadarski most na - botun!

Ovo Roku nije prvi rad, a zasigurno neće biti ni posljednji.

- Prije ovoga sam za Božić napravio saonice s elektro-motorom, pa jednu robotsku ruku koju sam radio prije par godina. Za nju nisam pisao kod, a imala je nekoliko funkcija, mogla je stiskati šaku, pomicati jedan po jedan prst, spuštati se i podizati. Sve me to počelo zanimati još kad sam bio mali. Rastavljao bih autiće na daljinski, to me zainteresiralo prvo. Pogotovo mi je bilo zanimljivo vidjeti kad kliknem botun, a nešto krene, želio sam znati zašto je to tako - nastavlja Roko.

- Imao si i most zadarski - podsjetio ga je tata.

- Da, most zadarski koji se diže, pritisne se botun pa bi se on podigao, a mogla su se upaliti i svjetla.

image

Marcano Space X5 car

Tamara Valčić/

Dojmovi iz Zagreba

- Moram pohvaliti organizatore, bilo je odlično. Sve je bilo organizirano do zadnjega detalja, znali smo gdje treba doći, koje je naše mjesto, a nas natjecatelje su lijepo ugostili. Općenito, jako lijepo iskustvo, ocjenjivački sud je bio razuman, saslušali su izlaganja natjecatelja, postavili pitanja koja su trebali. 

- Kad se natjecanje tek otvorilo, dok još nije došao ocjenjivački sud, do mog izlagačkoga mjesta je došao jedan čovjek za kojeg sam mislio da je nečiji mentor. On me ispitao sve o mome radu, ja sam mu sve pokazao i objasnio. Poslije, kad je došao red na ocjenjivače, ispostavilo se da je on jedan od njih! Promijenio je i majicu, a ostalim ocjenjivačima je bilo čudno zašto taj čovjek ne postavlja nikakva pitanja i zašto djeluje nezainteresirano.

- Srećom ga je učiteljica Tamara slikala u tom prvom navratu kad je bio pa nam je ubrzo sve postalo jasno - dodaje tata.

04. srpanj 2024 04:36