StoryEditorOCM
Zadar plusODJEL ZA SOCIOLOGIJU

Podjela diploma prvostupnicima i uručena priznanja najboljim studentima: Izabeli Ćurak, Luni Kunecki, Moniki Mešnjak i Petri Karmelić

Piše Unizd
20. prosinca 2023. - 09:09

U okviru Dana sociologije na Sveučilištu u Zadru održana je promocija 11 prvostupnica i prvostupnika Odjela za sociologiju s dodjelom priznanja najboljim studentima. Pročelnica Odjela izv. prof. dr. sc. Valerija Barada i promotor prof. dr. sc. Saša Božić istaknuli su važnost prvostupničke diplome kao prvog koraka do profesionalnog i ljudskog ostvarenja promovenata.

- Sretni smo što smo vas doveli do ove razine, nadamo se da smo vas učinili sociolozima i sociologinjama te da ćemo ostati u kontaktu i nakon diplomskog studija, kada će vam na uspjehu čestitati rektor. Nedavno smo u razgovoru s alumnima čuli kako ovaj studij ima smisla, nadamo se da će vas obilježiti i profesionalno usmjeriti, poručila im je pročelnica Barada.

Promotor Božić rekao je promoventima kako će se u životu često susretati s nezainteresiranom publikom te ih pozvao da ulože veliki napor, bodre sebe same, ali ne zaborave dati i „nezasluženu pažnju sebičnima drugima“.

- Danas ste unaprijeđeni, postali ste visokoobrazovani građani, ušli ste u prvu četvrtinu hrvatske populacije prema obrazovanju. Međutim, vi niste samo unaprijeđeni društveno, vi ste obogatili svoj kulturni kapital koji će vam omogućiti da uvijek budete u dobrom društvu. Promocija, kako samo ime kaže, znači „ići naprijed“. Što znači ići naprijed? Prije svega živjeti. Tko ne ide naprijed i pokušava stajati u vremenu, vrlo brzo će dobiti pouku stvarnosti u obliku kazne, kazne propuštenih prilika, izbjegnutih razočaranja, ali i nikada doživljenih ushićenja. Zato morate ići naprijed. Za to imate pregršt prilika u različitim ulogama. U profesionalnoj ulozi imate priliku, kao nikada prije, nastaviti čitati, učiti, razumijevati i primjenjivati sve naučeno, Osvrtanje unazad ima smisla ako će vam pomoći u razumijevanju života. Međutim ići naprijed ne može se gledajući stalno unazad. Ići naprijed ne znači stajati u mjestu grleći beznađe ili ravnodušnost, nego pratiti društveni svijet, što bi trebao biti i dio vašeg habitusa, rekao je Božić.

- U posljednjoj ulozi, kao promotor životnog stava i kao sociolog mogu vam ponuditi uživanje u društvu. I u brzom, nepravednom i bezdušnom svijetu, u svijetu nezainteresirane publike, uvijek možete inicirati i kreirati rituale. Rituale u obitelji, na poslu, među prijateljima, na ulici, rituale koji će vam dati ushićenje, smisao i pripadnost. Rituali su puno bolji od nikotina, alkohola i narkotika. Primijenite sociološko znanje svugdje i put naprijed bit će stvarno put naprijed, poručio je promotor.

Uz diplome uručena su i priznanja najboljim studentima: Izabeli Ćurak, Luni Kunecki, Moniki Mešnjak i Petri Karmelić.

01. svibanj 2024 17:04