StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKI GENIJALCI U STUDENOME LETE NA NATJECANJE U ŠANGAJ

Valentino, Josip i Jakov: Naša robotska kolica može koristiti NASA!

1. listopada 2017. - 16:10
slika_1.JPG

Tri učenika zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića pobijedila su na natjecanju naziva WER 2017. (World Educational Robot Contest), održano koncem rujna u Zagrebu.

Riječ je o edukacijskoj robotici, točnije o natjecanju čiji je osnivač Kina, a ove godine su u njemu prvi put sudjelovale i Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina. Institut za razvoj i inovativnost mladih Nenada Bakića natjecanje je donio u Hrvatsku sa željom da se pokrene mala STEN revolucija. Ekipa koju čine Valentino Vukelić (3.a), Josip Lazić (4.a) i Jakov Šužberić (4.a), uz zlatne medalje, osvojila je i ulaznicu za svjetsko prvenstvo u Šangaju, gdje će svoje snage odmjeriti s robotičarima iz čitavog svijeta.

Nas je zanimala uloga ovih mladića u toj znanstvenoj revoluciji, vide li se u budućnosti u Hrvatskoj i, na kraju krajeva, što je to uopće edukacijska robotika.

Više znanstvenih grana

– Spoj je to više znanstvenih grana. Mi radimo s mikroupravljačima, radimo programiranje, matematičke izračune, a znanje fizike je također važno u sastavljanju robota. Mi sada tu nešto testiramo, ali, tko zna, možda u budućnosti i napravimo nešto veliko. Ova robotska kolica koja smo sastavili može iskoristiti NASA, na primjer, uložiti novac u njih i na kraju ih poslati u svemirske ekspedicije – objašnjavaju nam mladići.

Na natjecanju u Zagrebu sa svojim su robotom Skrtom bili puno bolji od drugih kandidata. Skrt je bio jednostavnije složen, laganiji od drugih, a i najbolje su s njime odvozili stazu s postavljenih pet zadataka koju treba prijeći u što kraćem roku.

– U svibnju, kada je natječaj raspisan, njih troje je robota sastavilo u nekoliko dana. Preko ljeta su na zadacima radili u knjižnici i kod kuće. Dobro su se spremili, bili su najopuštenija ekipa tamo, ona koja pjeva i pleše dok programira – govori njihov mentor Ante Ivanac.

– Profesore, to pričate o njemu – govori Josip pokazujući na Jakova – ja sam se preznojio sto puta!

– Nekad me znala pogoditi muzika – smije se Jakov.

Čudesan je to spoj trojice inovativnih genijalaca motiviranih za pobjedu, mentora i škole koja puno ulaže u darovite učenike.

– Kad nismo bili ovdje nad robotom i radili, zamišljali smo ga. Znao mi je Valentino u jedan u noći slati poruku s nekim dosjetkama koje fale u programu – govori Jakov Šužberić.

Prekida ga ravnatelj škole Tihomir Tomčić, ali samo da bi ih još više pohvalio.
– Prošle godine su oni u Gradskoj knjižnici svake subote i po dva sata držali "praktičnu nastavu" iz robotike za zainteresirane učenike osnovnih škola. Velika je sreća raditi s ovakvim učenicima. A njihov uspjeh ne samo da znači puno za našu školu, znači i za Hrvatsku – govori ponosno ravnatelj.

Ući u 'top 3'

Momci su sada na korak pred fakultetom, dvojica planiraju upisati FER u Zagrebu, a jedan već zna da će njegovo sljedeće odredište biti Švedska, gdje je pronašao studij koji nudi smjer robotike. Ostala dvojica također razmišljaju o odlasku iz Hrvatske kad završe studij. No, rano je još o tome govoriti. Pred njima je prvo veliko natjecanje u Šangaju, čemu se iznad svega vesele.

– Radujemo se putu, a sada kada smo osjetili okus pobjede, ne bi je bilo loše ponoviti. Na primjer da uđemo u "top 3" bilo bi zadovoljavajuće – govori Jakov.

– Ma ne znam samo kakve će Kinezi imati baterije u robotu, oni će sigurno stavite neke ljute, nuklearne – smije se Josip.

Baterije im za sada predstavljaju najveći i jedini problem jer ih robot brzo troši, ali ne sumnjamo da ova kreativna, zabavna ekipa robotičara rješenju neće doskočiti do studenoga, kada lete za Šangaj.

28. svibanj 2024 06:36