StoryEditorOCM
Zadar plusIZLOŽBA 'SPORT NAŠ SVAGDAŠNJI' U SKLOPU NOĆI MUZEJA

Večeras pogledajte zadarski sport kroz povijest

Piše Ana Franić
26. siječnja 2018. - 12:00
izlozba7-250118

Večeras, točno u 18 sati, počinje 13. po redu nacionalna manifestacija "Noć muzeja" pod tematskih naslovom "Muzeji i sport". 

Temu ove godine "odabrali" su globalni sportski događaji, kao što su Europsko prvenstvo u rukometu, koje upravo traje u Hrvatskoj, te 23. zimske olimpijske igre u južnokorejskom gradu Pyeongchangu od 9. do 25. veljače. U znaku sporta bit će i Kneževa palača u Zadru, za posjetitelje su spremili raznolik program, a posebnu pažnju sigurno će privući izložba sportskih fotografija i sportskih memorabilija iz povijesti grada, od sredine 20. stoljeća do današnjih dana.

Fotografije i amblemi

– Organizacijski odbor "Noći muzeja" ove godine je kao temu izabrao sport, a mi smo u sklopu toga organizirali izložbu "Sport naš svagdašnji", s kojom želimo pokazati dio našeg bogatog fundusa koji se odnosi na zadarski sport kroz povijest – kazala nam je autorica izložbe Natali Čop, inače kustosica i viša dokumentaristica Narodnog muzeja Zadar.

Izložba "Sport naš svagdašnji" obuhvaća predmete iz muzejske zbirke, a to se prije svega odnosi na fotografije novinara i fotoreportera Vicka Zaninovića Ante Brkana, kaže kustosica Čop. Zaninović i Brkan objavljivali su fotografije kao reporteri Glasa Zadra nakon Drugog svjetskog rata, a poslije i Narodnog lista, a Zaninović se dodatno specijalizirao i kao sportski novinar.

– Izložba se mahom temelji na građi koju su Zaninović i Brkan snimili, a radi se o fotografijama koje obuhvaćaju razdoblje od četrdesetih do osamdesetih godina 20. stoljeća – objašnjava kustosica Narodnog muzeja, dodajući kako je izložbom obuhvaćena raznolika paleta sportova, od juda, streljaštva, padobranstva, jedrenja, veslanja, košarke, nogometa, rukometa do biciklizma i gimnastike. Prikazani su gotovo svi sportovi koji su se prakticirali u poslijeratnom razdoblju, što je izvjestan kuriozitet, s obzirom na stanje tadašnjeg porušenog grada.

Izložba obuhvaća oko 150 fotografija, novinske članke, fototehniku, sportske rekvizite, ambleme sportskih kolektiva i brojne druge "svjedoke" bogate sportske aktivnosti i sportskog duha tadašnjeg Zadra. Organizacijski odbor "Noći muzeja" ovom temom želio je potaknuti i skrenuti pažnju javnosti na bogate i javnosti slabo poznate sportske zbirke i sportske muzeje, ali i senzibilirati javnost o sportu kao kulturološkoj vrijednosti.

– Kako ne bi sve ostalo samo u prošlosti, pozvali smo Atletski klub "Alojzije Stepinac", s kojim surađujemo godinama, da nam uz pomoć fotografija s treninga, natjecanja i sportskih događanja predstave svoju djelatnost. To će biti mala priča o klubu koji je osnovan 2005. godine, a iz godine u godinu sve više raste, što pokazuje i rang-lista atletskih klubova u Hrvatskoj, gdje se oni nalaze na 16. mjestu, od ukupno 85 klubova – govori Natali Čop, dodajući kako uz pomoć naziva izložbe "Sport naš svagdašnji" žele podsjetiti zadarsku javnost na potrebu svakodnevnog bavljenja sporta, ali i blagodati koje aktivan život donosi u svakodnevici.

Izložba obuhvaća i priču o olimpizmu u Zadru, a kao najsvježiji primjer istaknuti su zlatni olimpijci Šime Fantela i Igor Marenić.

– Kruna svake sportske karijere je odlazak na Olimpijadu i upravo zbog toga smo odlučili javnosti predstaviti popis svih zadarskih olimpijaca kroz povijest. Ukupno ih je nastupilo 51 – kaže autorica izložbe, napominjući kako su pripremili i starije izloške uz pomoć kojih će podsjetiti građane na natjecateljsko-sportska događanja kroz povijest.

Stariji od Alke

– Malo tko zna da su se u 14. stoljeću u Zadru održavale "kopljoigre" – konjičke igre kopljem, koje su čak 300 godina starije od Sinjske alke, a održavale su se prigodom dolaska hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika pred Zadar. Bitno je spomenuti i društvo "Hrvatski sokol" koje je imalo razgranatu aktivnost, i to sportsku, društvenu, zabavnu, kulturnu i edukativnu. Njihov primarni cilj bio je društvena afirmacija hrvatskog nacionalnog identiteta. Društvo je tijekom talijanske uprave Zadrom prestalo raditi, ali je jedna vrlo važna epizoda u sportskoj prošlosti Zadra – ističe kustosica, dodajući kako će posjetitelji na kraju izložbe moći vidjeti i raritetnu značku društva "Societa Ginnastica Zara", kao i knjigu iz muzejske knjižnice koja je izdana 1976. godine, prigodom obilježavanja 100. godišnjice gimnastičkog društva "Zadar".

 

U KNEŽEVOJ PALAČI Demonstracija zadarske alke iz 14. stoljeća
U petak od 18 do 21 sat održava se "Večer uz šah", za čije je potrebe postavljena šahovska ploča veličine četiri puta četiri metra u atriju Kneževe palače, gdje je postavljen i stol za stolni tenis, kao i rekviziti atletskog kluba, poput koplja, prepona, kugle, kladiva i drugih. Otvorenje izložbe "Sport naš svagdašnji" na rasporedu je u 18.30 u Edukativnoj dvorani.
U 19 sati u maloj izložbenoj dvorani organiziran je sportski kviz "Brže, više, jače.../ Citius, altius, fortius..." čiji su moderatori Robert Zorić i Marin Bačić. U predvorju Kneževe palače u 19 sati učenici OŠ "Zadarski otoci" predstavit će zadarsku alku, najstariju hrvatsku alku, koju učenici škole već nekoliko godina trče, a podsjeća na zadarsku alku iz 14. stoljeća.
U svečanoj dvorani na prvom katu nalazi se stalna izložba "Šest salonskih priča", autora Hrvoja Perice, a u izložbenoj dvorani u prizemlju je gostujuća izložba "Glazbeni život Zadra u 19. stoljeću", autorice Katice Burić Ćenan.
24. travanj 2024 23:36