StoryEditorOCM
Zadar plusPARLEZ-VOUS FRANÇAIS

Veliki uspjeh mlade Zadranke: Masha Bajlo državna je prvakinja iz francuskog jezika i kulture! Upoznajte ovu sjajnu, talentiranu djevojku

Piše Matea Gugić Magaš
28. travnja 2021. - 22:07

Školska državna natjecanja izazov su sama po sebi, a osvojiti prvo mjesto na natjecanju iz  francuskog jezika i kulture, koji se u našim osnovnim školama rijeko uči, velik je uspjeh. To je prošli tjedan uspjelo 14-godišnjakinji iz OŠ Šimuna Kožičića Benje, Mashi Bajlo iz 8.C. razreda, koja je uz pomoć svoje mentorice, prof. Daniele Pijace, osvojila prvo mjesto u kategoriji učenika koji od 4. razreda uče francuski kao drugi strani jezik. Nakon što je ”pomela” konkurenciju na županijskom te bila prva od čak 52 učenika, na državnom natjecanju ”borila” se protiv devetero najboljih i – pobijedila.

Interes prema ovom jeziku diplomacije Masha je razvila još kao djevojčica, pa ne čudi što ga je upisala već s deset godina, odnosno kao četvrtašica. Ipak, prava se ljubav rodila kad je otputovala u Pariz gdje joj živi dio rodbine.

- Kad sam se našla na ulicama tog divnog grada i kad sam čula svih oko mene kako pričaju, znala sam da želim nešto više.... Da ga želim znati i govoriti baš kao izvorni govornik – počinje nam priču o svojoj ljubavi prema francuskom ova mlada, talentirana Zadranka.

Osim što se natječe u jezicima, ni tehnička kultura joj nije strana. Naime, već je dva puta bila na državnom natjecanju iz tog predmeta, a najbolji uspjeh joj je peto mjesto.

image
Mentorica Daniela Pijaca i učenica Masha Bajlo
L.gerlanc

Ovo posljednje natjecanje u francuskom jeziku, tvrdi, bilo je dosta teško.

- Najviše iz razloga jer je bilo on line zbog trenutne epidemiološke situacije, pa oko mene nije bilo nikoga, ni moje profesorice ni prijatelja, odnosno kolega iz razreda. Imala sam dosta treme, no na kraju je ispalo puno bolje nego sam očekivala – skromno govori Masha, a njena se mentorica ubacila dodavši kako je odlično poznavanje francuskog jezika Masha pokazala u sva tri dijela natjecanja.

– U pisanju sastavka, testu poznavanja francuskog jezika odnosno gramatike, zatim francuskoj kulturi te usmenoj komunikaciji. Dosta se bojala pismenog dijela, a na kraju je njega najbolje napisala. Naše pripreme traju zapravo od samih početaka učenja jezika, od 4. razreda, no intenziviraju se u 7. i 8. razredu, pogotovo pred samo natjecanje. S obzirom na to da učenici u našoj školi samo dva puta tjedno imaju francuski, moram naglasiti da veliku ulogu u napredovanju ima i samostalni rad. Upravo je to ono što čini razliku između ”običnog” učenika i onoga koji živi jezik. A Masha obožava svoj francuski tako da ona nije to shvaćala kao kakav težak rad – govori nam mentorica Daniela koja je od prvog dana „kliknula” s Mashom.

image
Učenica Masha Bajlo
L.gerlanc

- Učenike u kojima prepoznamo talent nastojimo usmjeravati u pravom smjeru te dati im punu podršku kako bi ostvarili maksimum u onome što rade – ističe, dodajući kako je uspjeh na natjecanjima zapravo jedan mozaik raznih okolnosti.

Masha, osim što jezik uči u školi i vježba ga kod kuće,  sluša i francusku glazbu te gleda njihove filmove. Ipak, kad smo ju upitali želi li nakon završetka gimnazije, studirati baš francuski jezik i kulturu, brzo nas je iznenadila.

- Ma nee, ja ću vam na medicinu – s osmijehom je zaključila ova divna djevojka. Vjerujemo kako je pre Mashom blistava budućnost te joj želimo mnogo sreće.

- Kao što znate, državna natjecanja su vrh uspjeha, mjesta znanja, izvrsnosti, darovitosti, afirmacije i mukotrpnog rada. Tako da smo iznimno ponosni na našu učenicu Bajlo koja je došla na sam vrh u državi. Kao što uvijek govorim, treba postojati sinergija između mentora i učenika. Zapravo, mentor treba prepoznati koji je to učenik koji može donijeti dobar rezultat i njime naporno raditi. također, treba uvijek imalo sreće - rekao je ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje, Dražen Adžić zaključivši kako u njihovoj školi ima još puno talentiranih učenika koji svake godine mogu polučiti sličan uspjeh. 

image
Luka Gerlanc
18. travanj 2024 12:01