StoryEditorOCM
Zadar plusNADIN KAO PROVANSA

Veliki uspjeh zadarskih vinara na londonskom decanteru: imamo deset medalja, od toga dva zlata! Jedno posebno veseli, evo i zašto...

Piše M.M.
8. lipnja 2022. - 13:53

Hrvatska je i ove godine briljirala na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu, 19. izdanju Decanter World Wine Awards.

Tri platine, 16 zlata, 111 srebrnih te 184 brončanih medalja osvojila je među 18.244 različitih etiketa (150 više nego prošle godine koja je do sada bila rekordna!), a koje su pristigle iz 54 zemlje svijeta. 

Tijekom dva tjedna, gotovo 250 međunarodnih stručnjaka za vino, uključujući 41 majstora vina i 13 majstora sommeliera, dodijelilo je 50 Best ih Show medalja, 165 platinastih, 676 zlatnih, 5900 srebrnih i 8074 brončanih. Treba napomenuti da je među stručnjacima bilo i tri suca iz naše zemlje.  

Platinu su s visokih 97 bodova osvojila dva bijela i jedno orange vino. San Salvatore Muškat (2017) vinarije Benvenuti te Santa Lucia Malvazija (2017) vinarije Kozlović dolaze iz Istre, a orange Haiku (2019) vinarije Dvorska Šoškić s Pleševice. 

U Zadarsku županiju stižu čak dva zlata!

I naši lokalni vinari itekako mogu biti zadovoljni ovogodišnjim rezultatima. Vinari s područja Zadarske županije osovojili su ukupno 10 medalja, od toga dva zlata, tri srebra te pet bronci.

Zlato je osvojila vinarija Kraljevski vinogradi za svoj Pošip Prestige (95 bodova). No, ono što je zaista zanimljivo je da je jedno desertno vino osvojio zlatnu medalju!

Građevinar i arhitekt, Stjepan Vučemilović, sa svojom Vallis Rabiosa, osvojio je 95 bodova. On se već godinama bori za zaštitu izvornosti našeg tradicionalnog desertnog vina - prošeka.

- Moja je medalja dokaz da je to izuzetno vino koje moramo zaštiti! Talijani i dalje iznimno brane svoj prosecco, koji nema veze s našim prošekom. Proizvodi u Dalmaciji i nema nikakve poveznice u okusu, vrstama grožđa ni tehnologiji proizvodnje s njihovim proseccom, koji se industrijski puni CO2 plinom kako bi se postigla pjenušavost. Prošek je tradicionalno hrvatsko desertno vino koje se od prosušenih bobica grožđa naših tradicionalnih sorti Bogdanuše, Maraštine, Dubrovačke malvasije, Vugave - komentirao je Vučemilović te dodao kako je već duže u timu ministrice poljoprivrede Marije Vučković s kojim su baš nedavno poslali jedan važan elaborat o prošeku kao odgovor Talijanima na njihovo konstantno negodovanje i pokušaja sabotaže imena.

image

Stjepan Vučemilović
 

Luka Gerlanc/Cropix
 

Srebro na Decanteru osvojila je vinarija Ker-vin s vinom Martin Cabernet Sauvignon, za koji su dobili 93 boda, vinarija Korlat sa svojim Syrahom (90 bodova) te vinarija Fiolić za Maraštinu (90 bodova).

Brončanu medalju osvojili su Kraljevski Vinogradi sa svojim Barrique Pošipom (89 bodova), vinarija Masvin sa Shirazom (88 bodova), vinarija Fiolić za svoj Sur Lie (88 bodova) te vinarija Škaulj za Barrique Cabernet Sauvignon (88) i za Merlot (86). 

image

Braća Fiolić

Filip Brala/Slobodna Dalmacija
image

Tomislav Glavić s kćerkama Martinom i Martom

Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Da je Nadin u Provansi, jedna bi butelja koštala 100 eura

- Ovo su izminmi rezultati za malu regiju kao što je Zadarska, ali i još jedan dokaz kako su se naši vinari okrenuli kvaliteti, a ne kvantiteti. Posebno me veseli  što je zlato pripalo desertnom vinu i mislim kako je to presedan. Također, ovakvi rezultati pokazuju kako naše autohtone sorte, poput pošipa i maraštine, imaju veliku vrijednost i kako ih i u svijetu sve više prepoznaju i cijene. Drago mi je da je baš maraština osvojila tolike bodove, osobtio nakon naših Dana maraštine na kojima smo upravo htjeli pokazati njezin veliki potencijal - komentirao je sommelier Ivan Stiblik, začetnik Zadar Wine Festivala. 

Istaknuo je kako i strane crne sorte dobro uspijevaju na tlu naše županije što, ponovo, pokazuju rezultati s prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg Decantera. 

image

Ivan Stiblik 
 

Luka Gerlanc/

- Naše podneblje je iznimno plodno i dobro prihvaća te strane sorte, popt francuskih. Udomaćile su se i daju jako dobre plodove. Da je Nadin u Provansi, jedna bi butelja koštala sigurno 100 eura - simpatično je dodao Stiblik te zaključio kako Zadarska županija ide u jako dobrom smijeru te vjeruje da će u narednim godinama uspjeh biti i veći. 

16 RH zlatnih s Decanter 2022

Barbarossa Teran, 2019, crveno, vinarija Tomaz, Istra

Graševina, 2020, bijelo, vinarija DeMar, Zagorje-Međimurje

Vallis Rabiosa Desertno Vino, 2020, bijelo, vinarija Vučemilović, Sjeverna Dalmacija

Gold Cuvée, 2020, bijelo, vinarija Zlatno brdo, Baranja

Cuvée Sv. Šimun, 2018, crveno, vinarija Vina Mario Banko, Istra

St. Euphemia Malvazija Istarska, 2018, bijelo, vinarija Vivoda, Istra

Sauvignon, 2021, bijelo, vinarija Puhelek Purek, Prigorje-Bilogora

Afrodita Malvazija Istarska, bijelo, vinarija Matić, Istra

"R" Rizling Rajnski, 2019, bijelo, vinarija Jakopić, Zagorje-Međimurje

Reventón Sur Lie Grk, 2019, bijelo, vinarija Zure, Srednja i južna Dalmacija

Bartul Grk, 2019, bijelo, vinarija Zure, Srednja i južna Dalmacija

Prestige Pošip, 2019, bijelo, vinarija Kraljevski vinogradi, Sjeverna Dalmacija

Teran, 2021, crveno, vinarija Fakin, Istra 

Izborna Berba Prosušenih Bobica Traminac, 2016, bijelo, vinarija Iločki podrumi, Hrvatsko Podunavlje

Sauvignon, 2021, bijelo, vinarija šTampar, Zagorje-Međimurje

Supreme, 2013, crveno, vinarija Korlat, Dalmatinska Zagora 

Pravila ocjenjivanja 

Vina se na ovom natjecanju ocjenjuju u nekoliko ciklusa. U prvom se na slijepo kušaju sva i kategoriziraju prema bodovima komisije. Zlato mora imati 95 - 96 bodova, srebro 90 - 94, bronca 86 - 89, dok za oznaku odobrenja kao prihvatljivo, jednostavno vino mora imati najmanje 83 - 85 bodova. 

Najbolje ocijenjena u prvom krugu, zlata, sljedećeg se tjedna ponovo kušaju, s tim da su ovoga puta kategorizirana tako da ocjenjivači znaju odakle uzorci dolaze (država, regija i podregija) od koje je vrste grožđa vino napravljeno, godinu berbe te raspon prodajne cijene butelje istog.  Pobjednici tako određenih kategorija osvajaju platinaste medalje. Kako bi bili proglašeni najbolji od najboljih, vina s platinastim odličjima se u pripetavanju kušaju još jednom te se na kraju kreira popis 50 najboljih vina svijeta. 

23. travanj 2024 13:06