StoryEditorOCM
Zadar plusPRESTIŽNA NAGRADA

Veliko priznanje našem Ižaninu: hrvatski znanstvenik Igor Mezić dobio je matematičarsku nagradu J. D. Crawford!

Piše Tanja Rudež/ Jutarnji.hr
25. veljače 2021. - 22:09

Hrvatski znanstvenik Igor Mezić, redoviti profesor na Sveučilištu Kalifornija u Santa Barbari (UCSB), dobitnik je nagrade J. D. Crawford koju svake dvije godine dodjeljuje američko Udruženje za industrijsku i primijenjenu matematiku (SIAM). Nagrada je utemeljena 2000. godine u čast Johna Davida Crawforda (1954.-1998.), a dodjeljuje je za postignuća na području dinamičkih sustava, donosi Jutarnji.hr

- Divno mi je što zajednica koja se bavi dinamičkim sustavima moj rad smatra dostojnim Crawfordove nagrade. Dubina i širina istraživanja dinamičkih sustava su golemi i imaju veliki utjecaj u inženjerstvu i znanosti - rekao je Igor Mezić.

Rođen je 1967. godine u Rijeci gdje je završio Gimnaziju Andrije Mohorovičića i studij strojarstva na Tehničkom fakultetu. Doktorirao je primijenjenu mehaniku na Kalifornijskom Institutu za tehnologiju (Caltech) 1994. godine, a zatim godinu dana bio na postdoktoratu na britanskom Sveučilištu Warwick gdje se usmjerio prema matematici.

Od 1995. do 2000. godine radio je na UCSB-u, zatim tri godine na Harvardu, a od 2003. godine ponovno radi na UCSB-u. Bavi se razvijanjem algoritamskih metoda analize u nelinearnim dinamičkim sustavima, koje su primjenjive na raznim područjima, od dinamike fluida, preko energetske učinkovitosti, do biotehnologije. Pojednostavljeno rečeno, radi se o razvijanju algoritama u podlozi umjetne inteligencije, a medijski najpoznatija primjena jedne od njegovih aplikacija bila je nakon havarije naftne platforme Deepwater Horizon u travnju 2010. godine u Meksičkom zaljevu.

Tada je Mezić, u suradnji s Američkom mornaricom i Obalnom stražom, pomogao u lociranju naftnih mrlja, a studija na tu temu, objavljena u časopisu Science, privukla je veliku pozornost svjetskih medija. Dobitnik je niza priznanja te član Američkog fizikalnog društva i Društva za industrijsku i primijenjenu matematiku. Mezić je i član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci.

18. travanj 2024 08:16