StoryEditorOCM

VIDEO: EKSKLUZIVNO Pogledajte kako nastaje 5 km dugi podmorski tunel od Gaženice do Ugljana!

Piše PSD.
4. travnja 2016. - 01:05
Tunel_.PNG

Što su to "lebdeći" podmorski tuneli, kako će to izgledati, može li se to napraviti, kome treba tunel od Zadra do pet kilometara udaljenog Ugljana... samo su neka od pitanja koja se postavljaju u javnoj raspravi o projektu izgradnje podmorskih tunela za povezivanja zadarskog kopna i otoka. Zadarski.hr ekskluzivno objavljuje video prezentacije projekta izgradnje podmorskih tunela s objašnjenjem njegove opravdanosti, tehnologije izrade i gospodarskih efekata na lokalnu i nacionalnu ekonomiju.

Video je nastao za potrebe promocije projekta koji je ucrtan u prostorni plan Zadarske županije i za čiju realizaciju postoji već čitav niz izrađenih studija, a za građevinsku dozvolu potrebno je još utrošiti oko 2,5 milijuna kuna na izradu raznih tehničkih podloga. Sve to govori o ozbiljnosti namjere zadarskih vlasti da krenu u realizaciju jednog takvog tunela kakvih već ima izgrađenih na svijetu i koji su po svojim tehničkim performansama, a pogotovo cijeni, sigurni i prihvatljiviji za okoliš od, primjerice, mosta ili tunela ukupanog u podmorje.

Potreban je "samo" investitor, netko tko će u ovakvom jednom projektu vrijednom 110 milijuna eura plus PDV vidjeti svoj interes kroz, recimo, koncesioniranje tunelarine, a od tunela bi najviše trebala profitirati dva mostom povezana otoka, Ugljan i Pašman. Je li to dovoljno za privući kapital, kako na to gleda otočna zajednica, što će to značiti za budućnost naših otoka i obale... samo su neka od pitanja na koje još uvijek nismo dobili zadovoljavajuće odgovore.

Zadarski.hr

 

24. travanj 2024 07:08