StoryEditor
Zadar plusJADER ANNO CCXXI

Video: pogledajte fascinantan put kroz antički Zadar, napravljena je mobilna interaktivna aplikacija, donosimo isječak!

Piše MediaUp
11. svibnja 2021. - 13:37

Nakon uspješne digitalizacije renesansnog Dubrovnika koji je postao pristupačan turistički proizvod - od sada, svi Zadrani, kao i posjetioci grada, u prilici su otputovati u prošlost kroz interaktivno mobilno iskustvo uz edukativno-zabavni narativ. Antička Jadera je digitalizirana i pretvorena u interaktivnu aplikaciju, zahvaljujući kreativnom radu agencije MediaUp.

Preuzimanjem aplikacije Jader Anno CCXXI., otvara vam se prozor u antičko doba Zadra; prozor u njegove bedeme, ulice, forum i manje trgove, amfiteatar, aquadukt, kao i javno rimsko kupatilo - “terme”. Po prvi puta možete krenuti u samostalni virtualni obilazak Jadera, uz vrlo intuitivno aplikaciju i korisničko sučelje prilagođeno svim uzrastima.

Virtualni prozor je idealno rješenje za posjetitelje koji sa sobom ne žele nositi nezgrapne i teške VR naočale, ali žele imati prošireno iskustvo s lokacije. Aplikacija pretvara pametni uređaj u doslovni virtualni prozor, kojeg korisnik ne mora nositi na glavi; ali ako to baš želi - ima i opciju spajanja na VR naočale, koju može pokrenuti unutar aplikacije. S vremenom će aplikacija biti nadograđivana i dobiti proširenja koja bi trebala omogućiti istraživanje pojedinih 3D modela zasebno.

“Zadar me inspirirao svojim nasljeđem! Nevjerojatno je koliko je slojeva povijesti i zbivanja otisnuto na tako malenom poluotoku, kroz tisućljeća. Svi su ti povijesni slojevi prisutni i danas, a onaj koji se mene najviše dojmio - Rimski sloj - je upravo onaj koji je oblikovao grad kakav poznajemo danas. Od trenutka kada sam došao u Zadar, želio sam na neki način vidjeti kako je Zadar izgledao nekad. Još prije dvije godine radio sam na modelu grada za VR naočale u kojem se promatrač, točnije igrač, mogao slobodno kretati u otvorenom 3D svijetu. Iako sam zbog kompleksnosti produkcije projekt morao obustaviti, drago mi je da sam tu konceptualnu verziju imao prilike podijeliti s studentima Arheološkog odjela Sveučilišta u Zadru tijekom Noći muzeja 2019. Koliko se sjećam bili su poprilično zainteresirani za takvo iskustvo.”

Prošle godine započela je suradnja sa gosp. Stipanom Ujdurom, čije sam 3D rekonstrukcije hrvatskih gradova prepoznao, i odlučio uklopiti u mobilnu aplikaciju na kojoj sam tada radio. Došao sam na ideju pokretanja franšize “Virtual Window” (u doslovnom prijevodu: virtualni prozor), sa željom da ispričam priču o Hrvatskoj na dosad neviđen način - oživljavanjem zaboravljenih lokaliteta i kulturne baštine kroz virtualno iskustvo dostupno svima na pametnim uređajima!” Na početku suradnje, ne znajući da osim Foruma, Zadar ima bogatu antičku povijest, Stipan je bio pomalo skeptičan. Kroz komunikaciju s Bilićem, zainteresirao se za temu i napravio detaljno istraživanje koje je inspiriralo smjer u kojem je krenuo s 3D modeliranjem - bila je to antička Jadera.

“S obzirom da Stipan stvara iznimne i vjerodostojne 3D rekonstrukcije, koristeći se dostupnim povijesnim podacima, ja sam mu predložio da krenemo s izradom Zadra. Prvotnu suradnju, započeli smo korištenjem Stipanovog 3D modela Dubrovnika za razvoj aplikacije Dubrovnik Anno 1667 (također dostupna u Google Play trgovini), a nastavili sa Zadrom. Nadamo se da će ova priča biti prepoznata, i da ćemo u skoroj budućnosti i imati priliku nastaviti i s drugim prekrasnim hrvatskim gradovima. U ožujku svi zainteresirani su imali priliku vidjeti gotov model Jadere u Stipanovoj animaciji, a sada imaju priliku i virtualno se prošetati scenama antičkog grada - naveo je Frane Bilić.

27. srpanj 2021 15:15