StoryEditorOCM
Zadar plusZADAR WINE FESTIVAL

Više od stotinu izlagača predstavit će se u petak i subotu u velikoj dvorani na Višnjiku! "Ovo je najveći vinski festival u Dalmaciji"

Piše Iva Ivanac
20. veljače 2024. - 14:11
Iva Bencun direktorica TZ Zadar, Ivan Stiblik organirator festivala i Martina Pernar Škunca iz Paške siraneJure Miskovic/Cropix

Više od stotinu izlagača predstavit će se ovog petka i subote na šestom po redu Zadar Wine festivalu (ZFW).

ZWF se ove godine iz male dvorane Krešimira Ćosića seli u centralnu dvoranu na preko 2000 kvadrata, a uz izlaganje vina i vinara, ovogodišnji novitet je i "food corner".

- Ovo je najveći vinski festival u Dalmaciji i najveći festival izvan Zagreba koji okuplja vinare iz cijele Hrvatske, a i šire, kazao je organizator festivala, Ivan Stiblik dodajući kako ga iznimno veseli činjenica što se svake godine kao izlagači prijavljuju mladi vinari.

image

Ivan Stiblik, organirator festivala

Jure Miskovic/Cropix

Uz "food corner" na kojem će se naći prerađivači i proizvođači ribe, sira, dalmatinskih i istarskih pršuta, ali i zadarskih craft piva, kao dijela gastronomske scene, na ovogodišnjem ZWF-u održat će se i tri radionice.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zadra, Iva Bencun, kazala je kako je Zadar logični centar zbivanja i predstavljanja vina iz cijele Hrvatske.

- Ovo je uistinu hvalevrijedan projekt koji okuplja vinare iz cijele države i koji skreće pažnju na cijelu regiju. Ljudi koji dođu posjetiti festival u Zadru neće ostati samo jedan dan tako da ovaj festival zasigurno uz ponudu, poboljšava i turističku sliku jer vjerujem da će i ugostitelji, hotelijeri ali i privatni iznajmljivači biti zadovoljni, kazala je direktorica Bencun.

image

Iva Bencun, direktorica TZ Zadar

Jure Miskovic/Cropix

Promotorica zadarskih vina i WSET predavač Manuela Plohl kazala je kako su se zadarski vinari u prošlosti nosili s brojnim nedaćama, ali su se uspjeli uzdići i kročiti na respektabilnu vinsku scenu u Hrvatskoj.

- Zadarska regija se nametnula kao jedan od najboljih proizvođača internacionalnih vinskih sorti kao što su cabernet sauvignon, merlot i syrah, a tu je i jako puno autohtonih sorti gdje se ističe plavina, svrdlovina i maraština. Sve to što zadarski vinari rade, njihove sorte, stilistika vina te njihova kvaliteta našla je jako dobar odjek u Hrvatskoj, a ZWF je točka na "i", kazala je Plohl dodajući kako se ne može graditi respektabilna vinska priča ako ne postoji kvalitetan domicilni festival gdje vinari mogu svoja vina prezentirati.

ZWF se održava u petak i subotu od 14 do 20 sati. Nakon toga vinare i posjetitelje očekuje "noćni " dio programa u vidu druženja pod lukovima dvorane krešimira Ćosića na ŠC Višnjik. 

image

Manuela Plohl, udruga ljubitelja vina Vinum

Jure Miskovic/Cropix
 

image
Jure Miskovic/Cropix
image

Martina Pernar Skunca iz Paske sirane
 

Jure Miskovic/Cropix
image

Vedran Vinketa iz vinarije Vina Vinketa

Jure Miskovic/Cropix
03. svibanj 2024 20:49