StoryEditorOCM
Zadar plusLOVAC, KINOLOG, STRIJELAC, ZAŠTITNIK PRIRODE I FOTOGRAF

Vjekoslav Surać obilježio 90. rođendan s prijateljima na strelištu Žmirići

Piše Branko BOŽIĆ
23. lipnja 2019. - 13:49
Zadar-Vjekoslav-među poklonima našla se i botilja viskija IMG_6280.JPG

Na prostoru zadarskog strelišta letećih meta na lokalitetu Žmirići, čuveni zadarski lovac, kinolog, strijelac, zaštitnik prirode i fotograf, a nadasve humanista i čovjek Vjekoslav Vjeko Surać, obilježio je svoj 90-ti rođendan koji je proslavio ove godine. Nesvakidašnja veselica je upriličena u ljetnom ambijentu na terasi objekta streljane, a pozivu slavljenika pored članova njegove obitelji odazvali su se brojni Vjekini prijatelji te kolege lovci, kinolozi, strijelci iz grada Zadra i njegove šire okolice.

Nije bilo onoga koji nije stisnuo ruku i uputio poljubac još uvijek vitalnom, veselom i nasmiješenom barba Vjeki, uz želju za dobrim mu zdravljem i još dugim mu životom, a on im je uzvraćao istom mjerom, ponovivši i ovom prigodom da ako mu Bog podari zdravlja da doživi stotu, da će za sve prijatelje i sve ljude dobre volje u Zadru uz ostalo ispeći vola.

U ime okupljenih čestitke za rođendan slavljeniku uputio je također poznati zadarski lovac, kinolog i strijelac letećih meta te ujedno predsjednik zadarskog streljačkog kluba ¨Lovac¨ Danijel Telesmanić Did.

- Dragi i poštovani naš kolega i sugrađaninu Vjeko. Osobita mi je čast da mogu u svoje osobno kao i u ime ovdje nazočnih svih tvojih prijatelja i poštovalaca, sa ovog mjesta uputiti ti riječi hvale za sve ono što si nam podario kroz tvoj dugi i plodonosni dosadašnji život. U prvom redu to je poštenje i velika ljudska dimenzija. Od tebe smo svi dosta toga naučili i ne samo u oblasti lova, kinologije, streljaštva te zaštite i očuvanja prirode, gdje smo naravno s tobom najviše vremena provodili, već si i mnoge među nama podučavao iz tvog životnog poziva, a to je fotografiranje.Bio si i ostao, a i ubuduće ćeš biti naš učitelj i savjetodavac. Svi mi ovdje okupljeni, a naravno i oni koji se iz razno raznih razloga nisu mogli odazvati danas ovom tvom i našem velikom slavlju, želimo ti kao istinskom lovcu, strijelcu, kinologu i čuvaru prirode puno zdravlja i sreće u budućem životu, uz onu našu čuvenu lovačku inačicu Doba ti bila Kob, rekao je uz ostalo u svome emotivnom nastupu Telesmanić.

Zahvaljujući se na upućenim mu čestitkama i lijepim željama, barba Vjeko je pomalo suznih očiju uz ostalo ukratko istaknuo kako je njegova životna vodilja bila i ostala do sada prvenstveno poštenje, rad, pomaganje potrebitima i ljubav prema svojim bližnjima i svim ljudima dobrog i plemenitog srca te kako će i narednim danima svog života, ostati na istoj životnoj liniji.

Nakon što su se izmijenile prigodne međusobne rođendanske čestitke, uslijedilo je neizostavno zajedničko fotografiranje, a potom i zajednički ručak. Uz bogatu spizu te bogatu domaću bijelu i crnu kapljicu, za nezaboravni štimung pobrinuo se svojski pjesmom i glazbom poznati bokanjački trubadur Zoran Krizman.

Iz bogatog životnog opusa Vjekoslava Vjeke Suraća te ujedno najplodnijeg i najstarijeg djelatnog zadarskog fotografa treba kazati kako je na ovaj svijet došao 1929. godine u Murvici Donjoj. Najstarije je od šest sinova što su ih na svijet donijeli njegovi roditelji Marta i Niko Surać. Obrtničku školu u Zadru završio je 1948 godine. Vlastiti foto Atelje, koji djeluje i danas kao "Foto Vjeko" otvorio je davne 1951 godine.

Uz fotografski zanat najveća i najdraža Vjekina ljubav je bila i ostala lov. Lovački ispit položio je 1956 godine i od tada pa sve do današnjih dana od lova lovaca i lovačkih pasa nije se odvajao. Od početka pa do današnjih dana ostao je vjeran član zadarskog Lovačkog društva "Diana". Kao lovac obašao je sva lovišta na širem zadarskom području, a lovio je po Slavoniji, Lici, Njemačkoj i Sloveniji. Kao iskusni lovac 1976 godine sudjelovao je u safariju u Keniji kao član ondašnje Jugoslavenske četveročlane delegacije.

Humanist po rođenju i ponašanju u svemu Foto Vjeko na lov gleda kroz druženje i upoznavanje ljudi i krajeva.Veliki je zagovornik da se divljač ne treba samo ubijati već se treba i o njoj maksimalno brinuti. Lovno streljaštvo je također velika Vjekina ljubav tako da je on danas pored svih dužnosti počasni predsjednik zadarskog lovačko-streljačkog kluba "Lovac". U lovu, streljaštvu, očuvanju prirode ostavio je toliko duboke tragove tako da je 2015. godine iz ruku predsjednika Hrvatskog Lovačkog saveza Đure Dečaka, primio najveće državno odlikovanje, zlatno odličje Sv. Huberta. Kažimo na kraju da je uz sve nabrojeno Vjekoslav Vjeko Surać i strastveni ribolovac i moreplovac.

03. svibanj 2024 00:59